Nej israel, barn är inte medskyldiga till föräldrars gärningar.

Israel har länge haft en politik som gått ut på att riva misstänkta terroristers hus. Metoden har varit mycket kritiserad i Israel och en man nästan helt upphörde med i samband med att man försökte skapa fred före och under osloavtalet 1993.

Nu har man åter börjat använda den. En MISSTÄNKT polismördares hus revs i dagarna, med israeliska högsta domstolens godkännande. Och i regeringen diskuteras att man ska kunna riva terroristers hus och deportera familjen till Gaza. Dessutom lär man ha sprängt husen de två som MISSTÄNKS för mordet på tre judiska barn bott i.

Debatten har mest rört sig om ett hus i Idhna. Där beslöt regeringen att riva hela huset för att en MISSTÄNKT terrorist bodde där. Familjen överklagade och det resulterade i att bara halva huset revs. Den halvan där brodern bodde sparades (fast huset är i praktiken farligt att bo i ändå, till hälften rivet som det är nu). Men frun och barnen i andra halvan fick flytta och den halvan revs.

Fascinerande rättsprincip! Vid MISSTANKE om terrorism (den misstänkte polismördaren är inte dömd) får man straffa frun och barnen direkt och övriga boende i huset indirekt.

Israels Högsta domstol förklarar att barnen är medskyldiga i föräldrars gärningar. Det fastställs i praktiken i domslutet mot Hamoked och frun i huset, även om det inte sägs öppet. Det är en oerhört vidrig rättssyn.

Som Hamoked skrev i sin inlaga till israels Högsta Domstol:

”It is noted that even if, as the Respondent maintains, the purpose of the demolition is deterrence, in actual fact, it harms innocents and therefore, when examined against the outcome, constitutes collective punishment…  The demolition violates the very core of human dignity. A person’s dignity is severely injured when she is thrown out of her home and remains without shelter, without a roof over her head. The severe affront to dignity stems also from the fact that a person’s home is not just a physical structure, but also a place to which a person has a deep emotional attachment, a place that contains her spiritual possessions and memories.”

Får jag påpeka att israeliska historiker brukar säga att antisemiter praktiserade denna rättsprincip under den tid pogromer skedde i Europa. Antismeiterna  förklarade barn som medskyldiga för föräldrars MISSTÄNKTA gärningar. Det brukar förstås av israeliska historiker att det var något VÄLDIGT farligt. Både att straffa baserat på misstanke och att straffa barnen.

På 80-talet när man praktiserade rivningar av hela byar som straff för terrorism fanns ledde denna rättsprincip till mycket övervåld. i kampen mot terrorn fick man helt enkelt räkna med att lite oskyldiga barn dör.

Läs för övrigt artikeln i Vox.com om israels kollektiva bestraffningar. För fler av mina artiklar om Israel/palestina, klicka här.

PS:

Hamas är utan tvekan det värsta hotet i mellanöstern. Hamas och det vidriga judehatet i israels grannländer. Jag jämställer INTE Israel och galenpannorna bland palestinska extremister. Israel har ALL RÄTT att försvara sig mot hamas och judehatet. Men att israel är utsatt för hot och hat gör inte att israel får bete sig hur som helst. Förment eller verkligt underläge rättfärdigar inte övervåld eller rasism, eller kollektiva bestraffningar

(Detsamma gäller givetvis för palestiner som är mot ockupationen eller som ogillar israeliskt övervåld.)

Annonser