Israel/palestina: underläge rättfärdigar INTE övervåld

Med stigande förvåning studerar jag debatten om morden på barn, terror och rivandet av hus i Israel och palestina. Det finns ett starkt hat i regionen. Och om man kikar på hur det hatet ser ut så resonerar de proisraeler som hatar palestinier och de propalestinier som hatar Israel ganska lika.

”Vi är i underläge och måste försvara oss, de är i överläge. vem är du att kritisera offren för våld, rasism,  och terror och hat?”

Det är därför jag avskyr den filosofi som säger att om man är i strukturellt underläge är det förståeligt och ibland rätt om man uttalar sig svepande och rasistiskt om de i överläge, eller att övervåld som begås av en i underläge aldrig kan jämföras med övervåldet som begås av en i överläge.

Det tänkandet har alla förtryckarregimer i historien haft. Det var så Mao och Pol Pot rättfärdigade folkmorden i Kina och Kambodja (vi är hotade av USA och kapitalismen), det var så Hitler rättfärdigade sitt folkmord (judarna har förklarat krig på Tyskland), det var så hutuerna rättfärdigade massakrer mot tutsierna (de är i överläge) och så tusierna rättfärdigat massakrer på hutuer i Rwanda och Kongo efter 1994 (de var i överläge), det var så lenin, Stalin, Trotskij, Che Guevara, castro, Ceaucesku och andra rättfärdigade sina terrorregimer, det var så Joe Mccarthy rätfärdigade hetsjakten på homosexuella och vänsterfolk i USA på 50-talet, det var så Sydafrika och USA på 50-talet rättfärdigade sina aparthaidregimer. Det var så USA och britterna resonerade då de atombombade japan och brandbombade  Dresden.

Nej en grupp som är eller anser sig vara i underläge har INTE rätt att göra vad fan som helst.

Och kollektiva bestraffningar är alltid fel. Vare sig det görs av någon som omvärlden anser är i överläge eller underläge, och helt oavsett om de som gör det gör det som ”självförsvar” med ”underläge” som rättfärdigande.

Här är några smakprov från debatter jag fört den sista tiden. Alla fyra exempel är autentiska. Jag namnger inte dem, för att tyvärr är det folk jag tycker om som sagt alla dessa fyra sakerna. och alla fyra är välkända antirasister.

It makes me sad…

 ”Jag kritiserar aldrig offret för en våldtäkt. Jag kritiserar aldrig offret för våldsbrott. jag kritiserar inte heller befolkningen som lider under en vidrig ockupation. skulden ligger alltid hos förövaren, brottslingen. aldrig hos offret… Norska motståndsrörelsen 1940-1945 gjorde sig skyldig till vidriga brott, mord på oskyldiga etc. den danska, franska, etc likaså. ockupationer är moralens förfall och motståndsrörelser förfaller alltid moraliskt. ändå ligger all skuld hos ockupanten, alltid.  Ja och i sverige 1942 beklagades det ”tyskhat” och den ”tyskhets” som odlades i norge. att skylla våldtagna folk för oresonlighet är det lättaste man kan göra. ockupationer förgör allt gott i människor. och all skuld ligger hos ockupanten. det fanns inget hamas i palestina 1967.

/propalestina åsikten 1

”Är man utsatt för förtryck, som palestinierna, är det faktiskt förståeligt att man hatar alla judar. Det är inte rasism. Lika lite som det var rasism att en norrman hatade alla tyskar under andra världekriget. Vem är du att kritisera den som är i underläge maktmässigt? Vem är du att kritisera den som är hotad till livet och vad denne eventuellt känner och gör? Skulden för allt hat, inklusive terroristernas i palestina, ligger på Israel. Oskyldiga dör på båda sidor och palestinierna förbereder hämnd för 15åringens död, och oskyldiga kommer att dö, men de är utsatta för  våldtäkt och en våldtäkt får man försvara sig mot… Jag kan förstå palestiniers glädje över att tre unga israeler dödats, även om jag inte stöder mordet.”

/propalestina åsikten 2

”Om du blir hotad till livet eller din dotter våldtagen, har du rätt att försvara dig. Samma sak om du blir utsatt för terror eller förföljelse eller ständiga attacker och ständigt antisemitiskt hat. Lägg inte skulden på offret: Israel. Det är många som hatar muslimer och palestinier i Israel just nu, men det hatet är förståeligt och omvärldens fel, som släpper fram partier som vill förinta judarna. Det finns inga oskyldiga i palestina. Det enda språk de känner är maktens, så riv fler hus! (…) Palestinierna anser sig förtryckta., Är det inte du som alltid skriver att man inte får göra vad som helst då man är förtryckt? Säg åt palestinierna att sluta försvara terror med att de är förtryckta! [Jag svarade med att påpeka att personen själv anser att man får begå övervåld då man är i underläge. Att Israel får det. Svaret på det blev.] Titta på hur litet Israel är och hur stort arabvärlden är, vem är hotad tror du?

/proisrael åsikten 1

”Om någon anfaller dig som är många gånger starkare än dig och hans barn följer med och kastar sten på dig, och alla begår våld på dig. Och om då du för att försvar dig slår barnet så att käken krossas, då är det faktiskt inte ditt fel…”

/proisrael åsikten 2

Annonser

One thought on “Israel/palestina: underläge rättfärdigar INTE övervåld

  1. Ping: Nej israel, barn är inte skyldiga till föräldrars gärningar. | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.