Vi kan vara stolta över svensk antirasism

Vi borde vara lite mer stolta över hur vi förändrat Sverige till det bättre.

Jag tror vi borde fokusera mer på den fantasiska utveckling vi haft de sista 30-40 åren (utan att förringa problem).
All rasism, även judehatet, har minskat och en del ”rasism”, som hat mot finnar och mot folk från olika landsändar helt försvunnit. Acceptansen för muslimer och romer och folk med andra hudfärger har aldrig varit större.

Diskriminering och fördomar mot hbt-folk och personer med funktionsnedsättningar har inte försvunnit men det som sågs som normalt och vardagligt då är inte det nu.

Sexism är ett problem än, men kvinnors situation har ändrats radikalt.

Nånstans har vi i Sverige gjort rätt.

För 30 år sen var det otänkbart att fler än ytterst ytterst få skulle se slöjor eller homosexualitet som normalt. Rullstolsburna sågs som hjälpbehövande kollin, få män var hemma med barnen, att folk skulle uppröras mot rasism på tv mot muslimer och romer var otänkbart.

Det drogs skämt om muslimer i turbaner och zigenare dagligen i media och negerbollen hette negerboll ännu. Homosexuella var mentalfall och spred aids. ”Negrer” ovanliga och konstiga.

Det kan kännas tufft med den rasism som finns och de fördomar som finns. Men glöm inte vad vi gjort tillsammans i Sverige.

Jag skulle aldrig vilja tillbaka till det Sverige var 1984, aldrig, aldrig.

Vi borde börja undersöka hur vi gjorde detta. För nånstans gjorde vi rätt, förbannat rätt.

Bortom de problem som finns… Bortom allt gnäll på Palme, sossar, borgare och nyliberala avregleringar… Trots allt har utvecklingen varit FANTASTISK.

Och sd kan ta sig i häcken som vill vrida tiden tillbaka till 1974 eller 1984.

Annonser