En strategi för att stoppa Sverigedemokraterna UTAN vuvuzelor

Nu har en del antirasister försökt störa bort Sd sen valet 2006. Vuvuzelor för att tuta bort Sd har kort och gott inte fungerat. Ju mer vi tutar ju fler röster får Sd.

Det har en del ledande Sd:are förklarat för mig hur det hänger ihop. Sd anser nämligen att det GYNNAR dem om man stör och förstör partiets möjlighet att hålla möten. De vill helst kunna hålla sina möten ostört men resonerar internt i Sd att det inte är helt fel att de blir störda, det väcker sympati bland de 20% av väljarna som är deras potentiella väljarbas just nu.

En del av er förstod det. Ni såg att Sd hade dåliga högtalare och skrev ibland i sociala medier att det verkade som Sd VILLE bli störda. Sen lyfte ni era vuvuzelor och tutade ännu högre, trots det ni såg… Tyvärr…

En del andra av er har gjort en stor poäng att Sd bara samlade 50 anhängare vid något torgmöte medan antirasisterna var 1000. Slog det er aldrig att Sd:s väljare kanske aldrig VÅGADE sig fram? Och varför det? Jo, på grund av er, antirasister! Ni gjorde dem rädda.

Och tyckte ni inte det var bedrövligt att Sd:s väljare inte vågade sig fram. Då missade ni ju chansen att argumentera med dem och kanske få dem att tänka om?

Vad vi bör göra

Nu har en del antirasister försökt bröla och tuta bort Sd sen 2006. Lets face it. Det funkar inte.

Vad vi istället bör göra är att lära av lyckade kampanjer MOT rasism och fascism. Och av hur man blivit av med rasism eller sånt som liknar rasism i samhället.

Vad jag tänker på är framför allt den svenska arbetarrörelsens fantastiska arbete mot nazisterna på 30-talet. Sverige var det land i Europa där nazisterna och fascisterna fick minst antal röster vid allmänna val. Hur gick det till?

Vi kan lära mycket av vad s och lo gjorde på 30 talet.I inget annat land fick nazisterna så få röster på 30talet. Det var tack vare arbetarrörelsens organisering hävdar jag. Om man läser artiklar och skrifter mot fascism och nazism ser man att fyra ämnen dominerar.

* demokrati, demokrati
* motargument och ta debatten med|mot varje nazze
* lösningar på krisen, kamp mot utanförskap och debatt om problemen
* och stentuff retorik mot kommunister och våldsvänster som sågs som LIKA farliga som nazisterna. (Antikommunism var en viktig del av det antinazistiska arbetet.)

Kampen mot nazismen och kommunismen (de betraktades som likvärdiga hot) bestod till kanske 80% av argumentation för demokrati. Till 10% på att söka lösningar på krisen. Till 5% på motargument mot nazisterna och sådant som att ta debatten offentligt mot nazisterna. Till 5% på demonstrationer där fokus låg på ICKE VÅLD och bara våld i nödfall och då alltid som defensivt självförsvar (inte sk offensivt självförsvar sm det AFA och RF står för).

Att demokratifrågan hamnade så mycket i fokus berodde givetvis på att fascisterna och nazisterna på den tiden var mot demokrati i sin retorik. Men det var inte enda anledningen…

Arbetarrörelsen insåg att folk röstade på NSDAP av en anledning. De kände sig otrygga, osedda och ohörda. Folk hade tappat tron på demokratin och att man kunde påverka något. Arbetarrörelsens medvetna strategi var att visa att demokratin var effektivare än diktaturen, att visa att den enskilde människan var sedd och hörd och kunde påverka saker (genom rörelsen) och att ta fram lösningar.

Hur många av er vet att vi har en svensk modell i löneförhandlingarna på grund av att LO och arbetsgivarna ville bekämpa nazism och kommunism. Ja, Saltsjöbadenavtalet 1938 kom till för att man ville stoppa nazismen genom att bli av med stridigheter på arbetsmarknaden. Alla politiska förslag på 30-talet lade man fram för att visa att det fanns lösningar på krisen.

Det finns ett tal av per Albin Hansson, som kan verka ganska kusligt. Per Albin säger ungefär så här, att vi ska göra allt i Sverige som nazisterna gör i Tyskland, men demokratiskt. Sett i historiens backspegel låter det kusligt, men sanningen är att man ville låta folk bli sedda och hörda och stoppa den ekonomiska krisen PÅ DEMOKRATISK VÄG, för att stoppa  nazisterna. Dvs göra allt det som gjorde att folk röstade på nsdap, och visa att det gick att göra demokratiskt.

Min vision

På 30talet bekämpade ssu och s nazismen genom att utmana varje nazze på debatt vid varje möte nazzarna höll. S debatterade mot lindholm och de andra små fuhrarna. Kan ni tänka er att Mona Sahlin går fram till Svenskarnas Parti eller Jimmie Åkesson och säger: ”jag utmanar dig på debatt här och nu” när de håller torgmöte? Nej, tyvärr inte. Men det var strategin på 30-talet.  (Man kan läsa Torsten Nilssons självbiografi om man vill veta mer om det.)

På varje arbetsplats fanns aktivister som bemötte varje nazistiskt argument och varje nazist. Inte med näven utan med motargument.

Man skapade en antifascistisk gemenskap och försökte bjuda in de som lockades av nazism eller kommunism till den gemenskapen. Man försökte lösa olika problem som uppstod i lokalsamhället demokratiskt och tillsammans.

Det som jag har sett som ligger närmst den gamla taktiken från arbetarrörelsen är Tillsammanskapet.

Vi måste bygga en antirasism som slutar störa och förstöra Sd:s möten. (Vi borde ha en söndertrampad vuvuzela som ny antirasistisk symbol tycker jag). Vi kan aldrig och bör aldrig be folk suta visa sin avsky mot rasism och nazism men vi kan få folk att göra det på ett sätt som inte gynnar Sd. Därför tror jag på att vända ryggen mot, i tysthet. Och jag tror stenhårt på tillsammansskapets idé att lyfta fram antirasismens positiva värden, att föra samman folk mellan olika kulturer och med olika bakgrund och problem.

Men det räcker inte.

Till valet 2018 måste vi ha tusentals antirasister ute som utmanar varje Sverigedemokrat på debatt och som har argumenten mot dem. Vi måste ha fått igång ett demokratiarbete och ett fokus på LÖSNINGAR på krisen så att folk som inte känner sig sedda BLIR sedda och lyssnade till.

Till valet 2018 måste demokrati, demokrati, demokrati och lösningar på krisen samt motargument mot rasistiska argument stå i fokus. Och klarar inte partierna av att göra det måste vi andra visa att demokrati fungerar och gemenskap fungerar i civilsamhället.

Valet 2014

Jag vet redan att delar av antirasisterna tänker använda Sverigedemokraterna som slagträ för att vinna valet. S, arbetarrörelsen, V och Alliansfritt Sverige kommer att göra sitt bästa att kalla Sd ett borgerligt parti.. igen. Och borgarna lär säkert gnälla om folkhemmet och Sd… igen… som tjuvnyp från höger mot vänstern. (S och arbetarrörelsen på 30-talet undvek sådana tjuvnyp.)

Jag sa 2010 att om inget görs får Sd mellan 12 och 15% av rösterna 2014. Det är min prognos ännu. Och ju mer vi saboterar Sd.s möten, ju mer vi försöker tuta bort Sd  och ju mer man försöker göra sånt som att säga att borgarna och Sd är ungefär samma skrot och korn, ju högre blir valresultatet för Sd.

Så nej, jag tror inte att partierna kommer att göra jobbet.

Det får vi göra!

ickehat

Men vårt dilemma blir samma som 1933. Om vi ska stoppa hat och våld måste vi antirasister ha ett tänkande som är så långt från hatet och våldet som möjligt. Ska vi lyckas väcka en anda av demokrati hos folk igen, måste vi respektera demokratins alla spelregler, till och med för sådana som Sd och Svp.

Vet ni varför S och LO sa nej till våld mot nazisterna och kommunisterna på 30-talet? Jo, av ideologiska skäl. Nazister och kommunister grundade sin ideologi på våld. Att ta till våld vore att ge dem rätt.

Ja icke våld. SSU attackerade ibland nazister men S och Arbetarrörelsens direktiv var klart. Politiskt våld ansågs som en del av den nazistiska och kommunistiska ideologin och därför något man skulle sky som pesten.

Vet ni varför S och arbetarrörelsen inte ville förbjuda kommunistiska partier och nazistiska partier på 30-talet? Jo, för att de ansåg att det var antidemokratiskt. Att förbjuda vissa grupper att yttra sig i en demokrati vore att kapitulera och närma sig de antidemokratiska principer nazister och kommunister stod för.

Vet ni varför ledande Socialdemokrater debatterade mot nazister? Jo, för att visa att demokratin inte alls var rädd för nazisterna och att demokratin var starkare än fascism och nazism.

Vi får göra det, bästa vänner! Vi kan stoppa fascism och rasism i Sverige idag. Men då måste vi kasta vuvuzelorna i papperskorgarna. Vi måste våga säga ifrån och be de som buar och skränar och tutar då Sd ska hålla möten att: ”håll käften, det du gör är ett stöd till Sd!”.

Och vi måste ta avstånd från ALL frihetsfientlig ideologi. Från barnäktenskap av kulturella skäl, från kvinnoförtryck och homofobi, från kommunism och rasism och fascism och islamistisk rasism. Etc… Och från antisemitism givetvis (som tyvärr delar av vänstern har problem att ta avstånd från).

Och till sist. Den stora utmaningen är att få in sverigedemokraterna i gemenskapen, inte att vi antirasister samlas för att mysa och dunka varandra i ryggen. Därför är det faktiskt en katastrof att sverigedemokratiska väljare inte vågade sig fram till Sd:s möten. En del av er känner säkert att det är skönt att ha skrämt Sd:arna så mycket att de inte vågade sig fram. Men vad som skedde var att vi missade ett tillfälle att få in sverigedemokraten i gemenskapen. Vi missade ett tillfälle att bemöta rasistiska argument med motargument.

/Torbjörn Jerlerup

Jag är en liberal, med rötterna i arbetarrörelsen, som skriver på två böcker om arbetarrörelsens antirasism på 30-talet.

3 tankar om “En strategi för att stoppa Sverigedemokraterna UTAN vuvuzelor

  1. Pingback: Det finns anledning att glädjas över valet, trots allt | Jakten på berättelsen

  2. Pingback: Vuvuzelor, sossar och båtbyggare… | Högbergs Tankar

  3. Pingback: val 2014, vad gör vi nu? | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.