Ukraina? Hur undviker vi krig?

vad gör vi i Ukraina? (inlägg på FB)

Först, främst och viktigast. Det är INTE läge att säga att Ryssland är ”skurken” och Ukraina ”the good guy”. Då tränger vi in Putin i ett hörn där dialog är omöjlig. Att faktiskt förstå att Ukraina styrs av en regering med NAZISTER i är viktigt. Då förstår vi att det ligger något i Rysslands oro och vi kan ta en dialog med det som utgångspunkt. Den gamla ryss-skräcken i Europa får inte ta fart nu. Den är en säkerhetsfara.

Ja Putin och ryska ledarskapet gör HELT fel som trappar upp militärt. Men ska vi undvika en upptrappning måste vi söka en dialog. Och veta att Ukraina INTE är ”the good guy” som vi i väst måste försvara. Det farligaste är om vi tror det och börjar babbla om att militärt skydda naziregimen i Ukraina.

Tänk efter.  Vad skulle sverige göra om någon nazigrupp till höger om Sannfinländarna (=finlands motsvarighet till sverigdemokraterna) plötsligt – utan att ett val skett – får makten över Finlands regering och styr landet och börjar i praktiken förbjuda användandet av det svenska språket och Åland ber om hjälp ? Kommer då Sverige sitta still ?

Jag gillar det finska begreppet säkerhetsmiljö. Vi måste skapa en god säkerhetsmiljö i Europa. Detta gör vi bäst genom tre insatser.

1) genomskinlighet (transparancy)
2) Att konsekvent säga nej till maktpolitiska hemliga operationer
3) Att satsa på ekonomiskt samarbete för att skapa fred. I EU och bortom EU. Ekonomiskt samarbete skapar kontakt och dialog.

Finland kallar kombinationen av dialog och ekonomiskt samarbete för att skapa en ”god säkerhetsmiljö”. jag gillar det begreppet skarpt.

Kortsiktigt är läget i Ukraina totalt kaotiskt. Jag tror det kommer att handla om att vi måste erkänna båda sidors oro. ukrainas oro för att mista självständigheten och nationella suveräniteten. Och Rysslands oro för sin nationella säkerhet med ett utflippat Ukraina vid gränsen (nazister i regeringen *dubbelsuck*. Det behövs förhandlingar och kanske till och med folkomröstning om Krim. Det har jag INGA problem med.

Och alla saker vi gör måste baseras på att vi förklarar för Ukrainas regering att de nazzar de släpat in i regeringen faktiskt nog är det allra största hotet i regionen. Vill de bli behandlade som en legitim regering så ska de inte ha ett parti i regeringen vars chefideolog skapat ”Joseph Goebbels instiutet” och som hette ”socialnationalister” innan och älskar gamla nazzar från 40-talet.

Dessutom måste vi faktiskt ta en diskussion om försvaret, vare sig i vill ha försvar eller inte. jag är pacifist men pragmatisk sådan. Det kanske inte var så smart med nedrustningen!
————————————–
I mina ögon kan jag inte se Ryssland som enda skurken. Ukraina har flippat ut TOTALT och som första land i Europa sen 1945 tagit in ett i praktiken öppet nazistiskt parti i regeringen. Det måste vi ta med i beräkningen.Och genom att medge vår oro för detta så ser vi också Rysslands oro och tränger inte in dem i ett hörn.Vi måste se både Rysslands och Ukrainas oro.
—————————
Det skrämmande är att de politiker som monterat ner vårt försvar och civilförsvar, och har NOLL strategisk kunskap, är de som nu ska ta oss ur denna kris! De som sa att ”vi har 10-15 år förvarningstid” innan en kris. Vi hade lika gärna kunnat lämna över saken till babianerna på kolmårdens zoo.

Kompetenta ledare nu kickar alla de som inte förutsåg krisen och alla de som varit med om att montera ner försvaret och hittar de som VARNAT för krisen.

Annonser