Är hat mot burka och sexarbetare, samma hat?

Det är vad författarna till en artikel om nationalism, horor och niqabister i Frankrike menar.

Det här är en fascinerande artikel om de franska lagarna mot burka och sexarbete. I båda fallen antar man att eftersom det FINNS kvinnor som förtrycks genom att tvingas sälja sex eller klä sig i burka, så betyder det att ALLA kvinnor som säljer sex eller klär sig i burka är ”offer” och ”förtryckta” även de som gör det av egen vilja. Dessutom kopplar författarinnan det till nationalismen.

” Some republican feministssupport politicians in asserting that whores and niqabées are oppressed andblind to their own oppression. What is striking is that this coalition of somefeminist discourses with the current political views actually re-enacts and re-enforces a virile version of nationalism.”

Läs artikeln här: whores and niqabees!

Författarna har en enormt viktig poäng. Grunden för sexualitet och mänsklig tillvaro är MEDGIVANDET och FRIVILLIGHETEN. Sexuella övergrepp är att bryta mot principen om det aktiva medgivandet och frivilligheten. Våldtäkt är inte samma sak som Sex, kort och gott.

Grunden för svensk politik mot våldtäkter är medgivandet. Därför är det mycket problematiskt med sexköpslagen som fastslår att ALLA sexarbetare är offer, även om de säger sig vara med på det frivilligt. Sexköpslagens grund är INTE medgivandet eller frivilligheten, utan att KÖRA ÖVER folk som anser de gör något frivilligt.

Samma sak präglar mycket av debatten om burkabärare. På samma sätt som sexarbetare stigmatiseras och förklaras vara förtryckta offer, trots att de medger att de VILL sälja sex, så kör man över vuxna muslimer som vill bära burka och förklarar att de är ”offer” och ”förtryckta”.

Visst, en del som bär burka eller säljer sex är säkerligen förtryckta. På vissa håll säkerligen många som säljer sex eller bär burka. Men det hjälper knappast dem att peka finger mot dem och förklara ”du är förtryckt lille vän, även om du inte inser det”. Då kör man ju över dem och förtrycker dem också.

Kort och gott är frivillighet och medgivande något väldigt, väldigt viktigt! Det handlar om medgivande och sexualitet. Är medgivande viktig när det gäller sex, eller är medgivande nåt oviktigt som vi kan strunta i?

Kan vi arbeta för en medgivandeprincip för att bekämpa våldtäkter och samtidigt så uppenbart deklarera att kvinnors och mäns medgivande är något vi totalt ger fan i i vissa fall?

och jämför gärna med min artikel om byxor och hjiab här.

Annonser

One thought on “Är hat mot burka och sexarbetare, samma hat?

  1. Ping: Samtyckesbegreppet: därför gillar jag Feministiskt Initiativ | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.