Några ord om ”ni är inte Jason”

Jag gillar det Foujan Rouzbeh gör. Artikeln ”ni är inte Jason” har en många bra poänger.

PRIVILEGIER Det finns en växande rädsla kring att tala om verkligheten såsom den ser ut. Men i praktiken finns det både ett vi och ett ni. Ni är vita, män, medelklass och cis-personer. Ni är normen och ni är i majoritet. Ni utger er för att vara Jason utan att ha någon aning om hur det är att vara Jason, skriver Foujan Rouzbeh…

Vi är de rasifierade kvinnorna, de religiösa minoriteterna, de sexuellt avvikande och de funktionsnedsatta. Vi är arbetarklassen som är bortglömd på landsbygden och förvisad till betongen. Vi är ensamstående föräldrar, gamlingarna på hemmen, de utförsäkrade, de hemlösa och de papperslösa. Vi är marginaliserade men vi är här för att stanna. Vi är Jason.

Ni är vita, män, medelklass och cis-personer. Ni behöver aldrig uppleva det vi gör i våra kroppar när vi blir stoppade i Reva-kontroller eller bortvalda i rekryteringsprocessen. Ni bor bekvämt, har fadderbarn i andra länder och kommer aldrig att behöva tigga i ett gathörn eller tvingas leva som gömda flyktingar. Ni är de som har nedärvda privilegier till följd av historiska förtryck av oss andra. Ni är normen och ni är i majoritet. Ni är de som utger er för att vara Jason utan att ha någon aning om hur det är att vara Jason.

Rätt! Det är förbannat lätt att sitta i relativ säkerhet och klappa sig för bröstet och säga ”jag vet minsann”. Det görs för mycket.

Men det gäller att se upp när man pekar på grupper av människor och säger ”ni är inte”. Inte alla vita är priviligierade kan mycket väl veta vad rasism är. Det finns folk med romsk bakgrund, judar, muslimer, samer, finnar etc som utsatts för obeskrivliga mängder rasism… och är kritvita. När man säger att ”Ni är vita” och ”ni är normen” är det lätt att man drar alla över en kam och missar nyanserna.

Jag har en finsk vän som är aktiv i vänstern som ofta fått höra att han som vit inte kan veta något om rasism. Till en början blev han ledsen. Numera visar han ärret han har på sin strupe och säger att ”detta ärr fick jag då en svensk man satte kniven mot min strupe och väste att han skulle slita av strupen på mig för att jag var finnjävel, kom inte och påstå att jag inte vet vad rasism är”.

Det finns en annan metod man kan göra. Istället för att peka finger och säga ”du där är vit och vet inget om vår sits” så kan man närma sig  personen och försöka hitta gemensamma beröringspunkter. Nej de flesta vita har kanske inte erfarenhet av rasism. Men de kanske har sett det. De kanske utsatts för sånt som liknar rasism, som hat för att de är stockholmare, skåningar eller norrlänningar. De kanske har hatats för att de burit glasögon, eller skrivit med vänster hand (!), mobbats för sitt utseende eller för ett funktionshinder. De kanske diskriminerats på grund av kön eller social bakgrund. Nästan alla människor har upplevt något som gör att de kan relatera till rasismen, om de är någorlunda empatiska.

Fortsätt skriva och ifrågasätta Foujan Rouzbeh, Jag gillar det du gör. Men ta det försiktigt. Du vet inte vilka erfarenheter de har som du pekar på och påstår att ”de vet inte”. Undvik gärna generaliseringarna!

Sen är det givetvis så att en ”ieke vit” inte heller per automatik vet vad rasism är, ens om denne utsatts för det. Det finns nämligen mängder av rasism i världen och det finns personer av alla folk som är rasister. Det kan alltså hända att det är den ”vita”  som aldrig utsatts för grov rasism som vet vad rasism är och den ”icke vita” som ÄR rasist, eller som är blind och inte ser rasismen. Antisemitismen och islamhatet har t.ex. ingen hudfärg.

PS

Läs gärna om rasismen mot finnar här!

Annonser