Den andra sidan av ANC:s historia…

Nelson Mandela är definitivt efter en stor person och en som bidragit att förändra historien till det bättre.Men man bör veta att under tiden han var i fängelse gjorde ANC en hel del saker som inte var trevliga. Mandela var en statsman, men ANC var definitivt inga änglar.

AND var den största organisationen i Sydafrika under kampen mot apartheidrehimens terror. Men ANC var inte bara en rakt igenom god organisation.

På många sätt kan man jämföra ANC under det kalla krigets dagar med t.ex. PLO i Mellanöstern. Det var en organisation där både förnuftiga människor och rena galningar fanns. En som accepterade terrorism, rasism och hat som legitima medel i kampen för frihet. och sådant är problematiskt…

Innan Nelson Mandela fängslades fattade han en del beslut som säkerligen eftervärlden kommer att kritisera. Han närmade sig Sovjetunionen och han accepterade det Sydafrikanska Kommunistpartiet i ANC.

Det gjorde att det fanns en radikal kommunistisk beväpnad gren inom ANC, stödd av diktaturen Sovjet, under hela den tid Mandela satt i fängelset. Denna gren utförde rena terroristdåd mot civilbefolkningen. Då strök många med. Främst de ”vita”men även folk av andra hudfärger som råkade befinna sig nära bomberna.

Umkhonto We Sizhwe, kallades det. Church Street bomben t.ex. dödade 19 och skadade 270. Den hade godkänts av Oliver Tambo, ANC:s dåvarande ledare.

Jag har mött en person från Sydafrika. En som var med i ANC på 80-talet. Han protesterade mot att ANC la ut stridsvagnsminor och landminor på gatorna nära militära installationer. Det dog nämligen fler svarta än vita av de landminorna. Flera oskyldiga barn flög i luften. Då han protesterade anklagades han för att vara agent och utsattes för nåt som kallades necklacing. Att han även kritiserade Sovjet för att sakna demokrati hölls då fram som förräderi mot ANC.

Mysigt!

Ännu är det för nära inpå för att man ska kunna diskutera detta öppet i Sydafrika. Efter att den vita rasistregimen föll bestämde man sig för att inte gräva för mycket i det förflutna. Man la locket på, i praktiken. Så länge de som var beslutsfattare i ANC eller i sydafrikas rasistregim lever kommer man knappast att diskutera varken aparthediregimens grymhet eller ANC:s terrordåd på allvar. Men när de är döda lär det debatteras.

Mandela var i fängelse och kan inte hållas ansvarig för denna terror. Men han var medlem i kommunistpartiet60-talet. Hur det kommer att ses i historiens ljus återstår att se.

På 80-talet var många moderater kritiska till ANC i den svenska debatten. De föreslog att man skulle häva blockaden av regimen i Sydafrika, som västvärlden hade då. Det höll jag inte med om då och håller jag inte med om det än idag. Men debattörerna i M hade rätt i deras varningar om att ANC inte bara var en rakt igenom god organisation.

Tyvärr var de flesta moderata ANC-kritiker lika blinda för hat själva. ANC-kritikerna på 80-talet allierade sig öppet med gamla fascister och personer som stödde apartheidregimen.

Hade det varit 80-tal nu hade jag bojkottat både Sydafrikaregimens galna vita rasister och ANC…

Konsekvens är viktigt!

Hur som helst lyckades Mandela göra så Sydafrika fredligt kunde avskaffa apartheid. Han kommer sannolikt att gå till eftervärlden som en stor statsman enbart för den bedriften.

Men ANC kommer förr eller senare att skärskådas mer i detalj. Vilken dom kommer historien att fälla över ANC:s agerande under kampen mot apartheid?

 PS

För de som ogillar artikeln. Inget jag skriver är ett försvar för den galna sydafrikanska terrorregimen. Däremot vill jag påminna att inte alla medel är ok i kampen mot förtryck. Kom ihåg att Mugabe i Zimbabwe också var nästan lika hyllad som Mandela på 80-talet. Han var också kommunist med anknytningar till Sovjet. Vad hans moral och metoder ledde till ser vi i Zimbabwe idag. ÄNDAMÅLET HELGAR ALDRIG MEDLEN!

PS2

Även Mikaesl Wiehe…: http://www.mikaelwiehe.se/debatt_om_antiapartheid.htm