Daniel Wiklander påstår att Sd och nazisterna har rätt

Sd och extremhögern gör sitt bästa för att klumpa ihop alla i vänstern. ”Alla i vänstern är vänsterextremister” påstås det. Ni har säkert sett sådana korkade grova generaliseringar ganska ofta.

”Vänstern är sig lik. De stödde Sovjet och nu stödjer de AFA, Revolutionära Fronten och andra antidemokrater”.

Jag hatar det. Jag hatar varje gång nån rasist eller sympatisör till Sd kommer och drar likhetstecken mellan totalitära ideologier och hela vänstern. De ser inte nyanserna och skillnaderna i ideer och metod mellan olika grupper som kallar sig vänster.

 Det är en oändligt stor skillnad mellan vänsterextremism, som kommunister eller Revolutionära Fronten, och vänstern i sin helhet. Den vänster som tar avstånd från våld som politik metod och antidemokratism är inte samma som vänsterextremisterna. Vänster, Vänsterpartiet och socialism är inte samma som vänsterextremism.

Men det finns en del på vänsterkanten som gör sitt bästa för att bekräfta de högerextremas syn på vänstern. Som säger att Sd har rätt, att der inte finns vänsterextremism, bara ”vänster”. Nu senast Daniel Wiklander i Arbetaren. http://arbetaren.se/artiklar/ta-avstand-fran-avstandstagandet/

Sd:s sympatisörer påstår ofta att det inte finns nån skillnad mellan vänsterextremism och vänstern i sin helhet? Daniel håller med.

Lanseringen av konceptet ”extremism” som ett fenomen som kan ta sig lite olika uttryck – fascism, jihadism, socialism – syftar till att dels klumpa ihop socialism med hatiska högerideologier, dels till att ytterligare vrida opinionen för att omöjliggöra en bredare politisk kamp som med nödvändighet behöver föras både inom och utom de av regeringen och etablissemanget uppställda ramarna. Regeringen talar i dag specifikt om det ”våldsbejakande” och lyfter fram grupper som använder våld som politisk metod. I morgon kan ramarna ha flyttats ytterligare, som sker just nu i Spanien där demonstrationer utan tillstånd efter ryskt mönster förbjuds med hot om dryga böter.

Man måste inte dela Revolutionära Frontens analys eller syn på politisk praktik för att inse att kraven på avståndstagande inte kommer att stanna vid dem. I morgon kan det vara en vild strejk eller kampanjer mot strejkbrytare som är ”extremism”. I övermorgon en ockupation av en nedläggningshotad förskola. Det bestämmer i slutändan alla vi tillsammans genom att antingen spela med i avståndstagarspelet eller säga ifrån.

Läs vad han skriver. Vänstern ska INTE ta avstånd från den s.k. vänsterextremismen eftersom det inte finns nån sådan. Det finns bara en vänster.

Man tar sig för pannan. Detta är ju exakt det om alla de som generaliserar om vänstern påstår.

Jag vet inte hur många gånger rasister sagt till mig att skillnaden jag gör mellan vänsterextremism och vänstern i sin helhet är fel, och att jag är en typisk ”liberal” som resonerar så. Lustigt nog säger daniel samma saker.

Skärmklipp

Daniel Wiklander försöker ge Sd och rasisterna rätt då de påstår att man inte kan skilja mellan vänstern och vänsterextremism.

Man tar sig för pannan!

Läs Daniels artikel och ställ frågan vad du hade tyckt om någon skrivit om nazister eller svenska motståndsrörelsen på samma sätt!

En tanke på “Daniel Wiklander påstår att Sd och nazisterna har rätt

  1. Pingback: Våldsbejakande syndikalist blir ny chefredaktör för Expo | Nordfront.se

Kommentarer är stängda.