Sverigedemokraterna, nazisterna och Karl XII

Har skrivit en artikel om Sd och Karl XII firandena 30:e november. Den kommer på Motargument den 30:e. Tills dess kan ni ju kika på min artikel om hur Jimmie Åkesson arrangerade demonstrationerna i Lund 1999-2003.

Är det fler som minns att Sd arrangerade demonstrationerna i Stockholm från 1991 och framåt?

Det var tumultartat 1991 eftersom polis skjutit en nazist som löpte amok dagen innan. Demonstrationen var typisk. Å ena sidan 700 heilande sverigedemokrater med hakkors och allt, å andra sidan, bland motdemonstranterna, var vänsterextrema AFA för första gången pådrivande. Det var tumultartat i Stockholm den dagen.

Jo jag minns den. Jag minns både de svartklädda antifascisterna som löpte amok mot kapitalister och fascister, (Det är ännu oklart för mig vad Mc Donalds skyltfönster vid Centralen hade med svenska nazipartier att göra.) och jag minns sverigedemokraterna som stod där med uppsträckta högerarmar. De lyssnade på sin partiledare, Klarström, den gamla nazisten som varit aktiv medlem i NRP, Nordiska Rikspartiet, några år innan, och som fortfarande hade Hitlerporträtten hemma på väggarna.

Hur som helst ledde tumultet 1991 till att nazisterna i fick svårt att marschera till Karl XII:s staty. Nazisterna i Sd fick hålla till vid Riddarholmen åren efter.

Här ser ni en av de glada deltagarna på Sverigedemokraternas demonstration i Stockholm göra hitlerhälsningen.

slussen

Vi som var där 1991 minns de heilande sverigedemokraterna, vi minns slagorden och hakkorsen…

 Sd-kuriren december 1991

Visst, Sd var inte ensamma aktörer på kristallnatten. Det fanns nazistpartier och skinheads där också. Men Sd tolererade nazisterna i deras led. (Det de inte gillade var våldet.) Dessutom ville både höger- och vänsterextrema ha bråk och kravaller. Därför blev natten en av de värsta i Stockholms historia. Kravallerna var omfattande.