Offentliggör de hemliga säkerhetspolitiska avtalen med USA nu!

De hemliga säkerhetspolitiska avtalen mellan Sverige och USA bör genast offentliggöras. Om inte det går vore det bra om nån vänlig själ kunde läcka innehållet i dem till oss medborgare (i strid med gällande lagar, det vet jag).

Vi hade en mängd hemliga avtalen mellan Sverige och Nato under kalla kriget. De gick ut på att vi, mot svenska medborgares vetskap och samtycke, var inofficiellt knutna till Nato. Hade det blivit krig hade vi atombombats, som Natomedlemmar, utan att vi ens vetat om att vi sågs som det av Sovjet.

Medborgarna tilläts inte ens vara med och bestämma om vi skulle vara helt alliansfria eller gå med i Nato. Det sista hade varit ärligare än det hemliga medlemskapet.

Dagen officiella och inofficiella avtal är med all sannolikhet lika galna. Den hemliga säkerhetspolitiska diplomatin är en säkerhetsrisk. Ska inte svenska medborgare få vetskap om, och få en möjlighet att besluta om, sånt som kan medföra risk för våra liv och vår frihet? Bör inte svenska medborgare få veta, och få besluta om, i ska fortsätta att spionera på Ryssland data- och teletrafik, som går genom landet, till exempel? (Det är liksom ingen hemlighet för folk som är det minsta insatta att detta pågår, fast det skulle inte regeringen medge.) Ser ni det säkerhetspolitiska problemet med att Sverige spionerar på Ryssland datatrafik för USA.s räkning, vad det kan medföra? Och utan att vi medborgare får veta att detta sker officiellt och utan att vi får besluta om detta.

Jag mötte en fd Östtysk hög officer en gång. Jag berättade att jag kom från Nordvästra Skåne. Då svarade denne officer att ”ja, där skulle vi att in taktiska kärnvapen vid krig mot USA”. Mikael Holmströms bok avslöjar liknande saker om att Sovjet planerade insats med kärnvapen mot oss, eftersom vi var en del av Nato säkerhetspolitiskt sett.

Jag växte upp 6 kilometer från kanonerna i Djuramåsa, mellan Höganäs och Helsingborg. Hade det blivit krig hade jag blivit grillad. Utan att jag ens fått en möjlighet, som medborgare, att veta varför, och att ens vara med och ta informerat beslut om detta.

Detta är en personlig sak för mig. Aldrig mer tänker jag riskera att grillas levande bara för att våra politiker sluter avtal med främmande stormakter över våra huvuden!

Offentliggör de hemliga säkerhetspolitiska avtalen med USA nu!

Är jag orealististisk? So what? Om demokrati är att vara orealistisk så är jag med nöje orealistisk.

Om någon undrar varför jag är piratpartist idag är svaret: ”jag vägrar bli grillad”. De som mest slås för att man ska rädda demokratin är Piratpartiet. De kan se som ”orealistiska” men det sågs som lika orealistiskt att vara för demokrati, insyn och transparensi den säkerhetspolitiska debatten 1988.

En tanke på “Offentliggör de hemliga säkerhetspolitiska avtalen med USA nu!

  1. Pingback: Antidemokratiska krafter styr Sverige! | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.