Nolltolerans mot vänsterextremism och högerextremism

Antirasistiska aktivister och vänsterpolitiker pratar ofta om betydelsen av att vara konsekventa mot högerextremism. Det är bra. Det stödjer jag helt. Men inte alla är inte lika konsekventa när det gäller vänsterextremism. Folk som aldrig tagit avstånd från sin vänsterextremism kan komma hur långt som helst och släpps in i finrummen utan problem. Och både AFA och RF, två vänsterextrema rörelser som förespråkar våld som politisk metod, ses ofta demonstrera sida vid sida med t.ex. Vänsterpartiet.

Tänk er att Moderaterna hade deltagit i en antirasitisk demonstration i Göteborg, som en av arrangörerna. I den deltar representanter för Företagarna, Timbro och andra. men även nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Hur tror ni reaktionerna hade varit då?

Tänk er dessutom att Alliansen anordnat en stor ideologisk konferens i Stockholm där Expo, och många av Sveriges antirasitiska förebilder deltar. Inbjudna som talare och som förebilder är en bland annat en person från en organisation som grundats av gamla nazister som aldrig tagit avstånd från nazismen och som ännu har kvar delar av sina nazistiska ideer.

När man frågar organisationen om de tar avstånd från Svenska Motståndsrörelen så säger de ”nej”. Hur skulle de kunna ta avstånd från nåt som gett dem både kontakter och ett bra jobb med fet lön, säger de. Dessutom delar de ännu en del av Svenska Motståndsrörelsens ideer, säger de.  Svenska Motståndsrörelsen deltar på konferensen sida vid sida med folk från antirasistiska  EXPO och andra och beskrivs som antirasistiska förebilder .

Låter detta otroligt. Ja, det gör det. De flesta är överrens om att nazister släpper man inte in i finrummen. Det är, tack och lov, otänkbart att man låter Svenska Motståndsrörelsen delta i demonstrationer eller låter deras ”experter” delta i fina konferenser.

Men när det gäller vänsterextremismen är man inte så noga.

Revolutionära Fronten

Revolutionära Fronten deltog som en av arrangörerna i demonstrationen mot nazism i Göteborg på Kristallnatten. Tillsammans med Vänsterpartiet.

Hur tänkte Vänsterpartiet, och arrangörerna, när de släppte in RF? Ringde inga alarmklockor? Revolutionära Fronten vill störta demokratin och vill använda våld mot politiska motståndare. Så här

RF Göteborg

RF har polisen gjort tillslag hos i dagarna. Det är ingen organisation man släpper in i finrummen.

AFA

Och i Stockholm håller ABF låda den 23.e.

Bland talarna finns Mattias Wåg från Researchgruppen. Rg grundades av ledande individer inom Antifascistisk Aktions så kallade ”researchgrupp”. Wåg är talare. Förra året väckte jag frågan om hur lämpligt det är att han bjuds in som Antifascistisk Förebild eftersom han inte tar avstånd från Afa.  Jag bad också Researchgruppen ta avstånd från AFA. Det vägrade de, bland annat eftersom de sa att de idag får en ”fet lön” på grund av sin bakgrund i vänsterextrema Afa.

AFA stockholm 

Som synes av detta här nedan tar RG inte avstånd från Afa.

 (Nicadori på twitter är en ökänd nazist. Det är inte hans frågor, utan RG.s svar som är intressanta.)

Afa idag må av en del beskrivas som ”dött”. Men ändå skickas hot, sker skadegörelse och misshandlas folk i Afas namn än idag. Och framför allt stod Afa för mycket av det som Revolutionär Front idag står för, även om det inte är exakt samma rörelse. Då Wåg och de andra var aktiva i AFA förespråkade Afa våld som politisk metod och var direkt antidemokratiska.

Konsekvens?

Men vänsterextremism ses inte som lika allvarligt som högerextremism. Därför kan Vänsterpartiet delta i demonstrationer där RF står som medarrangörer. Därför kan folk som är stolta över sin bakgrund i AFA göra sig en karriär och ses som respekterade bland antirasister.

Till er som deltar i Socialistisk Forum i helgen frågar jag. Hade ni accepterat att fd nazister som aldrig tagit avstånd från sin nazism hade deltagit som talare och förebilder där också?

Konsekvent antirasism betyder faktiskt att man inte bara är konsekventa mot högerextrema, utan även mot vänsterextrema. Lika lite som någon vettig människa skulle deltagit i en antirasistisk demonstration arrangerad av Svenska Motståndsrörelsen eller accepterat att delta på ett Socialistisk Forum där nazister talar, lika lite borde vi acceptera RF eller folk som varit ledande AFA-aktivister som aldrig tagit avstånd från Afa.

Tyvärr kommer många av mina vänner att delta på Socialistisk Forum i helgen. hade Svenska Motståndsrörelsen varit inbjudna som talare och förebilder hade de INTE deltagit där.

Och ja, högerextrema har gjort fler attentat och mördat fler i Sverige än vänsterextrema, men det betyder inte att vi ska behandla vänsterextremism lindrigare.

Är jag petig? ja, det är jag. Konsekvens betyder konsekvens. Man är inte konsekvent om man är inkonsekvent! 

BAKGRUND

Läs mer om debatten förra året här och här.

En tanke på “Nolltolerans mot vänsterextremism och högerextremism

  1. Pingback: Antirasister och vänsterextremister. Ändamålet helgar inte medlen. | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.