Nej, Alliansen, Norgevalet är INGET att vara glad över!

Kent Persson som är partisekreterare för Moderaterna skrev för nån vecka sen om valet i Norge. Det var idel glada utrop om Höyres utmärkta valkampanj och om vad moderaterna kan lära av Höyres succeval om hur man vinner valet i Sverige i höst.

Vi gratulerar Høyre till valvinsten i Norge och till en väl genomförd valrörelse. Høyre fick drygt 27 procent av rösterna och genomförde sitt bästa stortingsval på 28 år. Vi har en tradition av bra samarbete med Høyre där vi kontinuerligt utbyter erfarenheter och lärdomar med varandra, framförallt när det gäller hur man bedriver valrörelse och förnyar sin politik.

Undrar om han skulle skriva samma sak idag? Hoppas inte det. Ska fråga honom på twitter.

Framstegspartiet, ett öppet rasistiskt parti, har kommit in i regeringen tack vare alliansen med Höyre. Det är sannerligen inget att glädjas över.

Framför allt borde Moderaterna vara oroade och rädda över valet i Norge. Istället för att analysera vad man kan LÄRA av Höyre borde de snarast göra utredningar om vad Höyre gjort fel och hur man undviker samma katastrofval som dem.

Jag nyfiken på hur det kunde komma sig att Högern ens kunde tänka sig regera med rasisterna i FrP.

De svagheterna måste avslöjas redan nu och det är lika viktigt att oppositionen studerar det som hände i Norge. Det kan nämligen hända att Sd blir vågmästare valet 2014 och att Alliansen vinner valet igen. Vad gör Alliansen då? Risken finns att Alliansen lutar sig mot Sd, liksom Höyre gjorde. Alternativet vore att söka stöd hos MP, men då skulle de tvingas be S och MP att bryta upp den allians de har. Då finns risken att S och Mp saboterar för Alliansen och vägrar bryta upp den och därmed TVINGAR Alliansen att antingen frånträda makten eller göra upp med Sd.

Hur kom det sig att Höyre valde att luta sig mot rasister hellre än att bilda regering med något vänsterparti? Hur kom det sig att vänsterpartierna inte erbjöd sig bilda regering med Höyre?

Det är faktiskt inte ok att Höyre bildat regering med rasister. Det norska valet var inget succéval, Kent! Det var inget exempel som Moderaterna bör följa. Det bör ses som en katastrof för hela Europa och ett val som måste analyseras snarast så misstagen kan undvikas i Sverige!

Annonser