Romregistret, Piratpartiet och antirasism.

Nyheten om romregistret sammanfattar väl varför jag gjort de två politiska val jag gjort inför 2014.

Antirasism

Jag har valt att på olika sätt engagera mig antirasistiskt. Det behövs. Det finns mycket rasism i samhället, inklusive hos stat och myndigheter. Romregistret har jag hört rykten om tidigare. Eller rättare sagt rom-registerna. Det lär finnas flera. De har funnits länge och härrör från 60-talet. Det jag undrar är om polisen i Skåne haft tillgång till de äldre registerna också och inkluderat uppgifter från dem?

Och jag undrar vad som hände med ”Juggeregisterna” från 80-talet. Jo, man har kartlagt invandrare från Jugoslavien också som man ansåg vara”juggemaffian”- Polacker registrerades under 80-talet då polska tavelförsäljare (dvs agenter för Warszawapakten) besökte landets officerare. Var finns de registerna?

Nej jag har inte källor på det. Det är bara sådant som folk i förtroende nämnt för mig under årens lopp. Kalla det rykten om ni vill. Men idag har ETT rykte visat sig vara sant.

En polis, som sa att han förde register över miljöaktivister, träffade jag runt 1997. Detta var vid tiden då extrema miljögrupper brände minkfarmer och mjölkbilar. Han påstod att han dessutom hade tillgång till register över ”annan organiserad brottslighet” som ”zigenare och juggar”. Stämmer detta?

Polisregister över romer och ex-jugoslaver lär ha klassats i samma kategori som medlemmar i MC-gäng enligt folk med insikt jag mött. Stämmer detta?

Och stämmer det som också ”ryktats” att polis och SÄPO kartlade Sveriges polacker på 80-talet i samband med de polska tavelförsäljarna? Jag minns en viss officer jag mötte då jag jobbade i hemtjänsten som berättade om hur exilpolacker var ”släkt” med tavelförsäljarna och ”sovande agenter” för dem, och hur man fick reda på detta genom övervakning och kartläggning.

Det behövs en antirasistisk massrörelse i landet som kräver ALLA korten på bordet kring detta och som enas för att stoppa Sd.

Piratpartiet

Mitt andra politiska val är att jag beslutat mig för att helhjärtat, och inte bara halvhjärtat stötta Piratpartiet 2014. Det behövs också. Om Polisen har detta register kan man fråga vilka fler register som finns. Vad har FRA, militära underättelsetjänsten, SÄPO och rikspolisstyrelsen för register. Mängder av digital information skärskådas av stat och myndigheter, hur mycket behåller de i register? Hur sökbara är de?

Läs vad Anna Troberg skrivit om romgate nu på morgonen.

Aldrig förr har det varit så enkelt för staten att övervaka medborgarna. Nu måste vi medborgare övervaka staten. 

Annonser