Jude dömd till husarrest i Sverige!

Jag är ledsen för rubriken men jag ska prata lite om något som inte väcker stor uppmärksamhet just nu. Det handlar inte om judar som döms till husarrest av antisemiter. Det handlar om personer med funktionsnedsättningar som mister LSS och sina rättigheter. Men media bryr sig inte så mycket om rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar så därför var jag tvungen att ändra i rubriken så du skulle läsa detta.

Om det hade varit judar, muslimer, homosexuella som dömts till husarrest hade troligen många reagerat mot rasismen. Men nu är det personer med funktionsnedsättning som mister sin assistans. Att mista sin personliga assistans eller få den nedsatt får SAMMA effekter som om en domstol pekat finger mot en person och sagt att ”du får inte gå ut 8 timmar om dagen, och får inte bestämma när du ska bajsa och får inte ta arbete eller bli aktiv i ideella föreningar”.

En del kanske protesterar och säger att det är skillnad mellan att det allmänna finansierar något och att döma folk till husarrest. Men det är det INTE för de som är beroende av det allmännas hjälp för att ens ha möjlighet att utöva de mänskliga rättigheter de har rätt till.

Skillnaden finns bara i teorin.

Det stämmer att om du döms till husarrest så är du förbjuden att lämna ditt hem. Den som blir av med sina assistanstimmar får lämna sitt hem enligt lag. Men blir av med de praktiska möjligheterna att göra det när denne själv vill och orkar. Effekten blir till stora delar den samma. Längtan efter att få kunna lämna sitt hem och göra det man vill blir ungefär lika stor. Den som döms till husarrest brukar ändå själv kunna bestämma när och om och denne ska kunna gå på toaletten, äta mat eller klä på sig eller duscha. Så är inte fallet för den som blivit av med sina assistanstimmar.

En del kanske blir lite stötta och anser att jag förringar rasismen mot judar och muslimer, och homofobi. Till er säger jag SKÄRP ER FÖR FAN! Fördomar och diskriminering som drabbar personer med funktionsnedsättningar är LIKA illa som den rasism som drabbar judar, muslimer och homofobi mot homosexuella.

Nu är det på hög tid att vi vänder trenden och säkrar rättigheterna för folk med funktionsnedsättningar. LSS, hjälpmedel och tillgänglighet är viktiga saker för dem, sånt som möjliggör för många att ens kunna utöva de mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

Läs Jonas Frankssons statusuppdatering idag för övrigt, och vad Åsa Puide och Micke Andersson skrivit! Skriv under ett upprop här! För övrigt skrev jag om att funkofobi är lika illa som antisemitism eller homofobi förra året.

Annonser