Är ”vita” sämre antirasister?

I tisdags uppstod en bisarr debatt på twitter. En av skribenterna på det antirasistiska interasistmen skrev några arga tweets mot en rasist som använder nedsättande ord som ”negerboll”. Andemeningen var SLUTA FÖR FAN ATT ANVÄNDA DETTA JÄVLA RASISTISKA ORD! Det fick en del vänsterdebattörer att gå i taket och kalla denne skribenten för en rasist. Han använde ju ordet då han varnade för det.

Kärnan i deras resonemang är att det inte spelar nån roll HUR man använder ett ord, inte ens om man varnar för användingen av ordet. Det är rasism att ens nämna det, enligt dem. Det räcker med att säga till alla som skriver det att ”det är rasism, sluta med det”.

Det är exakt det jag ägnat de sista åren åt att visa är så in i helvete fel. Folk slutar inte vara rasister för att man pekar finger åt dem och säger ”fuck you rasister”, Man måste alltså visa VARFÖR det är rasistiskt att använda ett ord.

Slentrianmässig användning av ordet negerboll, liksom användning av blackface-symboler, är rasism. ja. men att varna folk för att använda ord eller förklara VARFÖR ett ord är rasistiskt är INTE rasism. Då frikopplar man ett ord från den rasistiska INTENTIONEN, från meningen bakom att man uttalar ett ord, och det är destruktivt.

Länkfrågan

En av debattörerna rök på mig också. i ett mail fick jag höra att ”för övrigt länkar du till rasistiska sajter”. Det var alltså så ”illa” att det inte är nog att jag försvarade interasistmens skribent, det var alltså suspekt att jag i mitt antirasistiska arbete länkar till rasistsajterna för att jag vill visa vad rasisterna säger. I mailet fick jag höra att det är lika rasistiskt att vara mot ordet ”negerboll” och arbeta mot den rasistiska användningen av det ordet, som att vara en sverigedemokrat som skriker ordet ”negerboll” efter folk från afrika då de ser dem på gatan. Dessutom fick jag veta att det är lika illa att som antirasist länka till en rasistisk sajt med syftet att arbeta mot rasism och nazism,  som att vara nazist och länka för att man vill opinionsbilda FÖR nazism och rasism. Länkningen i sig är fel, oavsett syftet bakom.

Mitt syfte bakom länkandet är att få folk att sluta bara hötta med näven och säga ”rasism är blä”, då måste man LÄSA skiten, lära sig argumenten och ta fram motargument. Hur gör man det utan att veta hur folk resonerar, hur illa det är?

rasism

Ironiskt nog kryddade kritikerna sina arga tweets mot skribenten på interasistmen med påståenden som i praktiken gick ut på att vita ska hålla käft, de vet inget om diskriminering eller rasism. ”Du är vit och ska hålla tyst och lyssna på de som vet något om rasism” fick skribenten höra.

Suck! hela världen är galen.

Jag fick just ett telefonsamtal av min finskfödde vän. jag bad honom kika på debatten på twitter. Han sa ungefär så här.

”Nå.  Du vet att jag blev utsatt för samma sak av ett par partikamrater från XXXXX (förort till Stockholm). Då jag bad dem gnälla lite mindre på vita så svarade de att ”du är vit, vad vet du om rasism”.

Jag svarade: ”Jag har fått en kniv mot strupen samtidigt som folk omkring mig sa ”finnjävel, åk hem till suomiland och sätt på korna där”, vem är du att säga till mig att jag inte vet något om rasism? jag slogs mot fördomar om finnar som var lika illa som fördomarna mot muslimer idag och jag var antirasist innan dina mamma ens var född. Så håll käften din slyngel!”

Jag blev anmäld till partiet för det men de brydde sig inte om det.

Att i en debatt säga att ”du är vit och sämre antirasist” är lika illa som att säga ”du är jude och sämre antirasist” eller ”du är svart och sämre antirasist”. När ska folk förstå det.

Bättre kunde jag inte själv säga det.

Bara rasister eller slynglar skulle strunta i att ta reda på hur människorna i en grupp de pratar om är, och bara dra folk över en kam. Denne vite existerade inte för slynglarna ifråga. han var osynligjord.

Motargument

I samma mail fick jag veta att ”Motargument kallar sig antirasistiskt men består bara av vita kanske bör låta de som utsätts för rasism komma till tals”. Nähä, jaha. Jo, det har jag hört sägas om både interasistmen och Expo också. Nu är jag ganska stolt över att Motarguments medarbetargrupp faktiskt till stor del består av folk med så kallat utländskt ursprung och som har andra så kallade hudfärger än den ”vita” och som tillhör ”grupper” som utsätts för rasism. Så det är tvärtemot vad skribenten själv påstår.

och vi inkvoterar ingen. Vi har valt bra skribenter som är engagerade i att ta fram motargument mot rasismen. (Men… Vi redovisar ingen etnicitet på våra medlemmar, vi gillar inte sånt.)

URK!

Så går det när man ska dra människor över en kam. Då blir man blind och börjar ta till rasistiska uttrycksformer i kampen mot rasism. och så går det när man bara går på yta och inte intresserar sig för de små frågorna: varför, och med vilken avsikt.

Annonser