Bland ”finnjävlar”, ”skånejävlar” och ”småkukade norrlänningar”!

Rasism tar sig många former. Försomar tar sig många former. Livet har lärt mig att man kan studera alla dessa fördomarna, för alla olika former av rasism och fördomar har alla mer gemensamt än de har skillnader. Det är mer gemensamt än skillnad mellan hatet mot glasögonormar och antisemitism. Fler likheter än olikheter mellan hatet mot finnar och skåningar som var vanligt upp till 70-talet och dagens muslimhat. Fler gemensamma nämnare än skillnader mellan fördomar mot personer med funktionsnedsättningar och rasismen mot afrikaner. Det är mycket mer gemensamt i hatet mot kineser i Asien under århundradena och hatet mot kvinnor, än det är olikheter.

Igår hamnade jag i diskussion med en massa folk om det här med rasism och nämnde då att det funnits en sorts ”rasism” inom Sverige också. Jag visade att skåningar, norrlänningar, finnar och samer (t.ex.) utsatts för rasism ända fram till 80-talet. Jag påpekade att mobbningen av mig i Stockholm när jag var liten bar rasistiska kännetecken. Jag mobbades för min skånska härkomst, liksom många andra för sin. En annan skolkamrat mobbades för att han kom från Luleå och var blek. Denna mobbning ar strukturella drag. Inte förrän 70-talets slut fick hallåor och andra programledare i TV och radio prata dialekter. Lärarna hade uppdraget att lära mig prata med drillande stockhoms RRR.

Rasism eller inte?

Om man blir slagen och pinkad på av folk som skriker i kör: judejävel, judejävel. Är det rasism? Om samma sak sker och de på  låtsad skånska skriker ”skaunejävel, skaunejävel”? En sorts rasism eller ej.

Läs mer om det ämnet här. Det är inte skånskan i sig jag vill skriva om nu. Utan finskan!

Att okunskapen är enorm om hatet mellan svenska landsändar  visste jag. Men att folk som är antirasister inte vet om att folk med finsk bakgrund utsatts för rasism. Det är helt hårresande!

Ja för faktiskt har jag kritiserats de sista 24 timmarna inte bara för att jag påstod att hatet mot skåningar förr var rasistiskt, utan även för att jag sagt att hatet mot finnarna var det.

Fram till 70-talet var rasismen mot finnar stor i Sverige. Barn och vuxna kallades för finnejävlar, de fick ofta utstå mobbning på arbetsplatser och skola, de fick ta jobb med lägre lön (skitjobben).

Det gick vandringssägner om finnar. De där finnarna både stal, var opålitliga, ljög och söp som borstbindare. Det var inga man kunde lita på. Dessutom var de dumma. Givetvis berättades vandringssägner om ”bastun i garderoben” eller i ”köket” i hyreslägenheten där familjen som bodde under märkte att nåt var fel när tapeterna trillade av. Klassisk rasism, med andra ord.

Och de ”roliga historierna”. Få över 40 kan ha undgått att höra dem. På rasterna i min skola i Stockholm ekade korridorerna av skratt då historierna om typiska ”finnar”, som alltid hette Pekka, berättades, tex den om att Pekka aldrig tar av sig skidorna eller kläderna innan de sätter på sin fruga.

”Varför lutar alla dansbanor i Finland? Jo för att blodet lättare ska rinna av”…

”När finnar pratar om vin och frukt, pratar de om brännvin och gurka”…

Är okunskapen så stor i det antirasistiska Sverige att antirasister inte känner till att finnar var utsatt för en ENORM rasism.

Jag känner en finsk vän som fick höra att han som vit inte kan veta hur folk som utsatts för rasism känner sig. han var ganska förbannad på den nybakade pojkspolingen till ”antirasist” då han fick höra det.  ”Han kan komma tillbaka när han fått en kniv mot strupen av arbetskamraterna som ber honom dra hem till ”hemlandet”…

Varför bör vi studera denna form av rasism? Jo av två anledningar.

Först och främst för att av någon anledning har rasismen mot skåningar och finnar minskat i Sverige. Vi vore urbota KORKADE om inte vi noga studerar detta och tar reda på HUR detta kunde ske. Det ger ju hopp. Om vi kunnat minska rasismen mot skåningar och finnar kan vi ju minska ALL rasism, eller hur?

Men även för att knäcka de myter vissa antirasister sprider om att ”vita inte förstår vad rasism och fördomar är”. Att dela upp världen i goda och onda och generaliserande påstå att vita är rasister är att göra samma misstag som rasisterna gör. Rasister påstår att det finns strukturellt förtryck och att de vid MAKTEN är muslimer, judar eller liknande. Antisemiter anser att judar styr världen till exempel. Att då vända på detta och säga att vita är rasister pga strukurell makt är att göra samma misstag. Att påstå att ”muslimer är rasister” är faktiskt lika rasistiskt som att påstå att ”vita är rasister”. Man missar nyanserna.

När man påstår att en vit inte kan veta vad förtryck och rasism är glömmer man att folk med funktionsnedsättningar, skåningar, finnar, judar, norrlänningar, samer, katoliker och andra genom åren drabbats av rasism.

Vi vinner enormt mycket på att bekämpa och studera alla former av rasism. Att varhelst man använder negativa generaliseringar om en grupp, oavsett vilken, så protesterar man. Jag är inte ute efter att reaivisera eller förringa någon form av rasism, utan visa att fördomar är något som är vanligare än vi kan tro.

Och det är förbannat okänsligt att peka finger och säga ”du vet fan inte vad rasism är” till grupper som försöker förklara att även de utsatts för rasism!

Annonser

One thought on “Bland ”finnjävlar”, ”skånejävlar” och ”småkukade norrlänningar”!

  1. Ping: ”Rasism” utan namn: om ”skånejävlar och ”finnjävlar” och vänsterhänta. | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s