Vänsterextremism 1. Mugabe och Afzelius

Posted on juli 15, 2013

2


Jag lyssnade på en låt av Björn Afzelius från 1982 som fick blodet att koka idag. En där han vill att samma sak ska ske i Sverige som i Zimbabwe. Denna låt skrevs 1982 då blodet flöt i Zimbabwe och oppositionen förbjöds. 1900-talet var inte bara rasismens århundrade utan även den vänsterextrema galenskapens århundrade.

Det fanns de som varnade för Mugabe när han kom till makten i Zimbabwe 1980. Det fanns många som pekade på konstigheter med finansiseringen av hans rörelse (att han fick pengar av samma finansintressen som stödde de vita rasisterna i hans land), på hans förakt för demokratin, hans ideer om centralisering och statsstyrning och hans övergrepp mot folk med andra åsikter än honom. Hans vurmande för sovjet, Kina och Nordkorea var  inte heller lovande.

Det var inte mycket som tydde på att Mugabe skulle bli en människovänlig ledare i det land som så länge plågats av vita rasister.

Han satte genast igång med att likvidera motståndarna. Fram till 1987 räknade man med att 20.000 medlemmar av det parti han en gång själv var med i , Zimbabwe African People’s Union, avrättatades. Det kina-stödda ZANU (lett av Mugabe) förbjöd det sovjetstödda ZAPU och soldater som tränats av Nordkorea avrättade ZAPU-anhängare.

Resten är bara historia. idag är det få som stödjer Mugabe.

Men det där med att en nordkorea-vurmare, stödd av brittiska mångmiljardärer, gjorde ”revolt” imponerade på många. Det svenska biståndsorganet SIDA spred den ena skriften efter den andra som förklarade att Zimbabwe hade en strålande ekonomi och en livaktig variant av demokrati (!) som bland annat inspirerats av Vietnam (!) och Nordkorea.

Och extremkommunisten Björn Afzelius skaldade, medan blodet flöt på gatorna i Zimbabwe, att han ville göra om samma sak här som skedde där.

Och visst är vi små, visst är vi små, min kära
Och visst är det så att andra äger makten att bestämma
Men kan det förendras därute så kan det här hemma

Se dig omkring, se dig omkring I världen:
Människor sloss, kämpar I hela världen
Se på Vietnam och se på Nicaragua!
Se på Zimbabwe och på El Salvador!

Nej han visste kanske inte att blodet flöt i vida strömmar, han kanske blundade naivt. Mugabe stödde ju ”de rätta”, socialister och nordkorea och andra ”progressiva” och ”kan inte ha varit sån”… Så tänkte han kanske.

Eller så ansåg han bara, likt å många andra vänsterextrema i VPK, KPML(r) och andra grupper på den tiden att ”lite svinn får man räkna med”…

Ogillar du nazister? Denna låt av Björn Afzelius är lika vidrig som om han stått upp och hyllat Hitlers kamp mot ”judarna”. Det hoppas jag att läsarna av denna blogg kan se!

Advertisements