Husby, kravallerna och vänsterns och högerns problem

Posted on maj 23, 2013

1


Debatten kring Husbykravallerna visar tydligt hur enkelspårig delar av debatten är. Det finns delar av vänstern och delar av högern som har stora problem.

Högerproblemet är inte att de inte ser strukturproblemen och rasismen, utan att de säger: ”gaska upp er kids, skärp er och låtsas som om de strukturella problemen inte finns, så går det bra för er”. Mer poliser och mer batonger och friare marknad löser allt här i världen. Polisbrutalitet förnekas…

Vänsterproblemet är att det är JÄTTEMÅNGA som relativiserar om våldet. Visst våld, t.ex. mot oskyldiga kan vara bra, sägs det helt öppet. Rasism kan vara bra om det riktas mot vita och europeer. Rasism om det riktas mot de man uppfattar vara i överläge mot de som man uppfattar vara i överläge. Men är det tvärtom är det ok. Våld från poliser tar man avstånd från med glädje, men våld från de man uppfattar vara i underläge KAN vara ok, speciellt om poliser eller rasister är närvarande. Att bränna sin grannes bil eller demolera äldreboendet KAN vara ok, beroende på situationen. Iallafall är det inget man tar avstånd från eller BER andra ta avstånd från.

HALLÅ! Man kan vara medveten om strukturell diskriminering och fattigdom och arbeta mot det, vara mot polisbrutalitet och FÖR att polisen ingriper kraftfullt mot upplopp och våld samtidigt. Man kan vara mot rasism och mot våld som politisk metod (och mot det meningslösa våldet för våldets egen skull som när man vandaliserar äldreboenden nu) och ändå se att förorterna drabbats av diskriminering och vilja göra något åt det.

Lösningen på strukturell diskriminering är INTE att ungdomar bränner sin grannes bil, sin grannes pizzeria, kastar sten på lokaltrafiken och brandkåren eller demolerar äldreboenden. De som gör sådant är PUCKADE SKITSTÖVLAR och begår brott, punkt slut! Varför har delar av vänstern så svårt att öppet säga att de är mot detta meningslösa våld och tar avstånd från det!

Advertisements
Posted in: Uncategorized