Husbyupploppen: lär av Socialdemokraterna för 100 år sen!

En del debattörer tycks missförstå polisens roll. Polisens roll är inte att ställa sig och föra dialog med brottslingar när brott begås, utan att STOPPA brotten.  Då tvättstugor och bilar brinner är människors liv och egendom i fara. Skulle polisen inte ingripa med kraft mot det i Husby, på samma sätt som de skulle ingripit om det skett i Täby, skulle DET vara rasistiskt.

Det rättfärdigar inte urskiljningslöst polisvåld mot oskyldiga eller rasism. Det måste alltid stoppas. Men det verkar som om flera av de som skrikit högt om polisvåld har sprungit med i samma gäng som de som bränt bilar och förstört pizzerior. Och då är det inte konstigt om polisen tvingar ner även dem på marken med bryska metoder. Lite vett i skallen får man väl ändå ha!

Jag har ingen respekt för de som relativiserar våldet vandalerna i Husby håller på med. Det är sant att orsaken till upploppen är socioekonomisk, men lite vett får man ha i skallen även om man tvingats gå i en lokal skitskola och är arbetslös.

Förortens invånare är livrädda för kravallerna, och rädda för att deras barn ska drabbas eller gå med i ett av gängen som förstör. Vi får inte osynliggöra förorternas invånare. vandaliseringen är något som gör dem rädda, inte något de gillar.

Lösningen på krisen i förorterna är POLITISK och SOCIAL. Det behövs dialog där man inkluderar idrottsföreningar, politiker, trossamfund och ungdomsledare samt skolorna. Där man engagerar föräldrarna. Det behövs politiska insatser för att göra något åt segregering och ekonomisk fattigdom.

Vill ni ha en bra förebild som visar hur man bör agera så titta gärna på Socialdemokraternas politik för 100-110 år sen. Då var det också kravaller pga segregering och fattigdom ibland. Socialdemokraterna RÖT TILL på skarpen mot våldsbejakande ungdomar som trodde att man bäst bekämpade orättvisor genom att slå ner snutar och förstöra för andra som också var socialt utsatta. De protesterade lika högt mot vandalisering och brottslighet som mot polisen, även om de visste att nyckeln till förändring låg i att förändra samhället politiskt.

”Organisera er politiskt” var vad de sa.

Budskapet till Husbygängen bör vara ”Lägg av att förstöra för förorterna, organisera er! Lägg av att romantisera vandalism! Jag struntar i om de blir moderater, socialister, miljöpartister eller apolitiska, men organisera er! SKÄRP ER! För HELVETE, lägg av, idioter! Organisera er istället!”

Man förändrar inte världen till det bättre genom att tutta eld på sin grannes bil, eller kasta sten mot poliser!”

Nu behöver Husbyborna stöd, förorternas situation måste förbättras. och kära vänsteraktivister i t.ex. megafonen: sätt inte likhetstecken mellan förortsborna och vandalerna! Förortsborna vill inte ha vandalism och våld. (Ironiskt nog antyder både Sverigedemokraterna och Megafonen, att förorternas befolkning är för våld, men det är de inte. I förorten skräms man av våldet just nu och är MOT det.)

FAKTA

”Segregationen börjar gå mot en farlig utveckling”Drygt 38 procent av alla 20–25 åringar i Husby varken arbetar eller studerar. Bara några t-bane-stationer bort, innanför tullarna, är andelen 14 procent. I Rosengård, Malmö och Hjällbo, Göteborg är andelen 35 procent.Lite drygt 50 procent av eleverna i skolorna kring Järvafältet lyckas nå grundskolans mål. Innanför tullarna är andelen över 90 procent.57 procent av ungdomarna i Husby svarar att det är vanligt med skadegörelse och vandalism i deras bostadsområde; för hela landet är samma siffra i snitt 13 procent.Samlar vi ihop alla siffror ger det en väldigt mörk bild. Sanningen är att vi inte kommer att klara den utmaning det innebär om vi inte gör det tillsammans, säger Sakir Demirel, socialchef i stadsdelen Rinkeby-Kista med adress till föräldrar, skola, socialtjänst och arbetsmarknad.”

Källa och Källa samt Källa

2 tankar om “Husbyupploppen: lär av Socialdemokraterna för 100 år sen!

  1. Jag undrar om någon har ”beställt” kravallerna? Det är val om ett år. Den politiska färglösheten är gör att valet handlar om förmåner eller tomma löften. Kanske någon eller några vill sätta fyr på pålitikens stilla låga.

  2. Via media har jag lärt mig att sanningen är högst relativ. Journalisters roll behöver inte alls vara att förmedla sanningar. Det postmoderna tillståndet i den svenska journalistiken handlar om ”att utmana sanningar med, eh, mindre sanna ”sanningar”. http://kimhzabremersbodega.wordpress.com/2013/05/19/klockren-sanna-rayman-om-journalistikens-haveri/
    Så antagligen är alla kravaller som oskyldiga människor fått utstå i Uppsala, Göteborg, Malmö och Stockholm rättmätiga reaktioner på det strukturella förtryck dessa medborgare ständigt utsätts för…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s