Klämda mellan husbyvandaler och politiker med hjärta av sten

Det som skrämmer mig mest med Husbyupploppen är att så många som säger sig vilja stödja förorten går ut och säger att våld är rätt, eller våld är förståeligt. Folk som annars brukar ha vettiga åsikter säger inte ett ord för att fördöma vandalerna som förstör Husby just nu. En hel del folk antyder att upploppen är en naturlig reaktion på att politikerna struntar i Husby, att det liksom är Husbybornas sätt att protestera.

Skitsnack!

Jag bor inte i en förort nu men jag har bott och jag har jobbat i Norsborg många år. Gängen i förorterna, våldet som blossar upp ibland är inget som de flesta förortsbor gillar. De är skiträdda för det. De är rädda för att deras hem och bil ska bli vandaliserat. De är rädda för att deras barn ska dras in i en destruktiv gängmiljö.

Ja, de är ofta rädda och besvikna på politikerna som skiter i förorterna och kan ofta vara skeptiska till polisen som verkar vara så kalla och stå så långt från dem, men några supportrar av våld och ”revolution a la Megafonen” är de inte.

Det är det så många som säger sig ha förståelse för situationen i Husby, har missat.

Förstår man Husbybornas situation alls om man inte förstår Husbybornas sorg över att ungdomsgäng och inresta proffsanarkister löper amok, förstör, bränner och hotar?

Det går alldeles utmärkt att vara mot polisvåld och att politikerna struntar i Husby och mot vandalerna som löper amok samtidigt. Det är inga problem.

Megafon-gänget säger att ursprunget till våldet är ”mordet” på en man som polisen ska ha begått i lördags. Ja, det är alltid sorgligt när polis tvingas skjuta skarpt och det ska utredas om de sköt skarpt i onödan. Men mannen löpte amok med en machete i handen. Det var Husbybor som ringde polisen för att de var rädda för mannen med vapnet.

Om man bara fördömer polisen och inte ser Husbybornas rädsla över att en macheteman löper amok, hur bra förståelse har man för förorten då?

Folk i förorten är arga och besvikna på politiker och polis, ja. Men de är lika rädda för de destruktiva krafter som nu släppts lös. Hur bra förståelse har man för förorten om man enbart fördömer polisen och politikerna och inte vandalerna på platsen.

Nyår 2011 ringde jag  ungdomsgänget som brukar skjuta raketer vid Norsborgs centrum. De som har för vana att skjuta raketerna snett. Jag såg en sån raket ca 5 meter ovanför ett bostadshus. Jag gick ner och pratade med de vuxna i lokalen bredvid centrum. Sen kom polisen och ungdomarna provocerade, kallade polisen rasister och höll på. Bara för att de blev tillsagda att sluta skjuta raketerna snett. Polisen hanterade det utmärkt och reagerade inte på provokationerna. De flesta vuxna som sett ungdomarna skjuta raketerna var livrädda. En kvinna var tacksam att hennes son inte umgicks med dem och rädd för att gängkulturen ökade i Botkyrka.

En del använder sitt så kallade ”utsatta läge” som svepskäl för att bete sig som svin. Det är en galenskap.

Därmed sagt är INTE lösningen att skicka in mer polis. Nu behövs dialog mellan alla aktörer och grupper på ett sätt som liknar hur Lyon i Frankrike, för några år sen undvek upplopp, dvs  mellan moskeer, kyrkor och ungdomsgårdar. Framför allt dialoger som inkluderar kvinnorna, mödrarna, systrarna till upploppsmakarna. Nu behövs sociala och ekonomiska satsningar. En artikel i SVD som jag läste ger en hel del av svaren.

Husbyborna är just nu klämda mellan politiker som skiter i dem och vandalerna och deras bejakare (Megafonen). Det är skrämmande och sorgligt.

Och sen bör vi undersöka vilken roll Megafonen haft i att underblåsa våldsamheterna. Jag litar inte på dem för fem öre. De ser inte Husbybornas oro och rädsla för våldet och vandalismen. Det enda de ser är deras oro för politikerna och polisen och påstår att kravallerna är Husbybornas revolt. Det är ett lika galet som då rasister försöker utmåla alla Husbybor som kriminella.

Läs även Martin Marmgren

5 tankar om “Klämda mellan husbyvandaler och politiker med hjärta av sten

  1. Pingback: Överrepresentation av utrikesfödda i brottstatistiken | Sverige är inte världens navel!

  2. Pingback: Vem bryr sig om Ubers chaufförer? | Sverige är inte världens navel!

  3. Pingback: Vad säger dansk statistik om brottslighet och invandrare? | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s