Ali Esbati och artikeln som anser att judehatet inte längre existerar

Ali Esbati (v) gillade inte gårdagens avslöjande av EXPO att Omar Mustafa som valts till Socialdemokraternas partistyrelse bjudit in ökända. antisemiter. Han började twittra om att Svenska Kommitten mot Antismeitism var extremister, lejda av Israel och antydde att avslöjandena om Omar Mustafa bara var ett utslag av islamofobi.

Men han gick längre än så. På facebook kunde man se honom länka till detta.

Ali Esbati

Om man kikar på artikeln i Fria ser man att de skriver att det inte finns nåt judehat längre. Och de påstår att judehatet ersatts av ett muslimhat, och att de gamla judehatarna i allians med Israel driver på detta muslimhat.

Ska man tro på att 2000 år av judehat i den kristna världen plötsligt försvunnit på några få årtionden? I dag finns förvisso nästan inte den öppna aggressiva antisemitism man kunde se på 1930- och 40-talen. Det finns också ett relativt stort stöd för Israel.

Men hur ska man tolka det faktum att de flesta av dagens Israelvänner kommer från samma grupper som för 60 år sedan hyste de flesta antisemiter? I USA finns det många miljoner kristna sionister. Runt om i världen är stödet för Israel i regel starkast bland dem vars politiska värderingar ligger till höger. I Sverige är till exempel Moderaterna det mest Israelvänliga partiet…

Columbiaprofessorn Joseph A Massad har pekat på en intressant symmetri mellan orientalism och antisemitism som kan förklara denna omvandling. Förr såg antisemiter judar som ett stycke Asien i Europa. I dag går mycket av Israelvännernas försvar ut på att Israel är ett stycke Europa i Asien. Israel har blivit en bastion för västerländska värden i det barbariska Asien. Israel marknadsförs som den enda demokratin i Mellanöstern samtidigt som man hela tiden påvisar palestiniernas underlägsna natur. I Israel kan juden bli den soldat och jordbrukare han nekades bli i Europa. I Israel får juden, som i århundraden anklagats för att vara en parasit, öknen bokstavligen att blomma. Araben är däremot oduglig både som soldat och jordbrukare. I Israel har ”undermänniskan” blivit ”övermänniskan” medan palestiniern inte är mer än ”ett djur på två ben”, som Menachem Begin formulerade det.

Antisemitismen har inte försvunnit, menar Massad: den lever vidare men objektet har bytts ut. Juden har förvandlats till antisemit och araben till jude. Det gamla antisemitiska epitetet ”smutsig jude” har blivit det i Israel så populära uttrycket ”smutsig arab” (aravim melukhlakhim).

Hoppsan säger jag bara. Det är en sak att visa att antismitismen och islamofobin delar mycket av samma stereotypa myter och hat. Det har jag ofta påvisat. Det också en sak att vilja ha en konsekvent antirasism som bekämpar BÅDE antisemitism och islamofobi. Men att påstå att judehatet inte finns längre och att Israel ligger bakom islamofobin i världen är verkligen magstarkt.

Som svar på Ali Esbatis facebookstatus skrev jag detta.

”Öh? Den gamla sortens öppna antisemitism har inte alls försvunnit Ali. Det finns mängder av antisemiter och förintelseförnekare kvar i västvärlden och de resonerar ungefär som de på 30-talet. Enda skillnaden är att de numera också demoniserar Israel och sionister för att komma åt judar (se tex Israel Shamir eller Ahmed Rami). Dessutom finns det en förbannad massa antisemitism i Mellanöstern, tyvärr. Tex uppvisar Hamas (som i sitt program har skrivit in att de vill utrota alla judar) och Al fatah en tolerans för vulgär antisemitism av 30-tals typ som ofta riktas direkt mot judar.

Det är däremot helt rätt att vi numera har en islamofobi som i mångt och mycket delar antisemiters myter och vantolkningar. I praktiken är det samma sorts vandringsmyter och hat som antisemitismen men riktat mot muslimer istället.

Men att påstå att numera finns inte antisemitism mot judar och att den ersatts och blivit en antisemitism mot muslimer är helt jäkla hårresande Ali Esbati. Ursäkta svordomen men att påstå det är att spotta judar som utsätts för hat och rasism i ansiktet.

Bara för att man är mot antisemitism får man inte förringa islamofobin och bara för att man är mot islamofobi får man inte förringa antisemitismen Ali.

Det där var bland det mest hårresande jag sett och LÅÅÅÅNGT under din värdighet Ali. Jag hoppas verkligen att du inte delar åsikterna i den artikeln.”

Dessutom demoniseras verkligen Israel i artikeln på ett sätt som skuldbelägger folk som stöder israel kollektivt (vare sig de stöder Israels nuvarande politik eller inte).

Jag hoppas verkligen att Ali Esbati INTE håller med om det som står i artikeln. Att publiceringen var ett misstag. För håller ha med om innehållet har Vänsterpartiet haft en person som anser att judehatet inte existerar och inte är ett problem som ersättare i riksdagen de sista månaderna.

PS

Jag är medveten om att islamofobi och antisemitism har extremt många likheter. Fler likheter än olikheter. Men det skulle aldrig falla mig in att skriva att antisemitismen ersatts av islamofobi eller att judehatet ersatts av muslimhat. BÅDE muslimhat och judehat är ett gigantiskt problem i världen. Läs gärna mer om det här! Dessutom anser jag att om man vill stoppa rasismen i Malmö måste vi, på grund av likheterna i hatet, börja med gemensamma kippa och hijabvandringar. Dvs kampen mot antisemitism och islamofobi stärks om man börjar samarbeta mot BÅDA rasistiska uttryckformerna.

Och om påståendet att texten inte alls förringar rasism mot judar. Jag svarade så här då någon på FB sa att texten inte alls är förringande om judehat:

”Tänk dig att det stått så här: ”rasism mot folk med annan hudfärg har ersatts av islamhat” eller att ”romerna som rasistiskt hatobjekt har ersatts av muslimerna som hatobjekt”.

Då fick jag svaret att ”jamen vad då det finns rasism mot romer och folk med annan hudfärg ännu, det skulle vara kränkande mot dem”.

En del debattörer ser inte att samma gäller rasism mot judar.

 

 

 

Annonser

6 thoughts on “Ali Esbati och artikeln som anser att judehatet inte längre existerar

 1. Två problem:

  Förnekandet inom vänstern att det finns antisemitism.

  Att just SD har tagit Israel till sig som en antisemitisk watchdog.

 2. Ali Esbati är en individ som i egenskap av den extremistiska grupperingen ung Vänster offentligt och utan ånger har stött arabiska terrorister i Mellanöstern mot den demokratiska staten Israel. Israel som är den enda staten som accepterar andra religioner än den som är grundläggande för staten, den enda staten i mellanöstern som är för kvinnors lika rättighet med män, den enda staten som accepter HBT-individer, är det som Ali Esbati vill förinta med våld. Vänsterns sanna ansikte visar sig i det Ali Esbati vill. Esbati vill kränka kvinnors frihet. Esbati vill kränka religionsfriheten. Esbati vill kränka HBT-individer. Esbatis vurm för extremism kan inte bottna i något annat än hans egna extremistiska tankar. Som medlem i vänsterpartiet måste han inse att länken till det kommunistiska Sovjetunionen för alltid finns där. Esbati skiter i människoliv, det är därför han lierar sig med partier som ser upp till stater som likviderar 34000 polska medborgare i skogarna kring Katyn.

 3. Akuí Esbatis affärsidé har hela tiden varit att hata. Om det är nyliberaler, allians-anhängare, de som ifrågasatte Göran Persson eller jihadist-motståndare är egalt. För Esbati har insett att det relevanta enbart är anhängarna. Han har tillräcklig inkomst/statushöjning från sina anhängare oavsett vad meningsmotståndarna tycker, eller för den delen vad fakta säger. Ett problem med demokrati är när en majoritet av väljarkåren är för lynchmobb, häxbränningar eller pogromer. Ali Esbati ser däremot detta som en outnyttjad affärsmöjlighet.

 4. Erik pekar ut fullträff- problemet i sverige är att smatliga partier från vänster till höger
  profiterar pa :
  ”Ett problem med demokrati är när en majoritet av väljarkåren är för lynchmobb, häxbränningar eller pogromer”
  Majoriteten av etniska välajrkårens mentalitet i landet inom samtliga politiska grupper är till 99,5% dold nazistiskt, kryptonazistiskt eller nynazistiskt.
  Denna mentalitet är svaret till naiva frågor här på bloggen, om varför man avrättar sina
  sjuka gamla på löpande band på sjukhusen- man kopierar helt enkelt Hitlers eutanasi på
  sjuka tyskar-för att lägga beslag på pennigsresurser som finns för att vårda och stoppa de i politikerna fickor.
  Majoriteten av väljarkåren av muslimsk ursprung är 100% nynazistiskt- dessa grupperingar
  kommer väl ihåg Hitlers flera gånger uttryckta beundran för islam, heligfa kriget mot judar,
  samt att Hitler förklarade de europeiska och arabiska muslimer för ”hedersarier” och bildade
  muslimska SS förband som utmärkte sig med att massmörda judar och kristna på ett bestialiskt sätt med yxor – för att spara ammunition.
  Därav följer att samtliga partier idkar röstfisket bland väljarkåren som är för lynchmobb, häxbränningar eller pogromer och för att behålla platser i riksdagen och livet i ofattbar lyx, satsar på att inlemma extrema kryptonazister och islamister i sina styrelser och låta individer som annars inte ens har kompetens för att få städjobb- att lyfta miljonlöner och styra sverige.

 5. Ali Esbati är en kommunistisk iranier. Alltså är han per definition en judehatare som inte har något existensberättigande i demokratin Sverige. Han bör omgående utvisas till Iran, där hans antisemitism säkert är mer uppskattad. Ali Esbati är en av Sveriges mest hatade politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s