Varför saknar så många utrikes födda A-kassa?

En del utländskt födda (och ungdomar) saknar A-kassa. Och det vet inte ens att de får liv att gå med i den relativt billiga Akassan utan medlemskap i facket. Vad beror detta på?

Jag pratade med två personer idag vars arbetsgivare inte berättat något om a-kassa för dem och som ansåg sig ha fått noll (!) information av myndigheter om detta. De sa att de pratade med facket som bad dem gå med. De tyckte det var för dyrt och blev inte heller av dem informerade att de hade rätt att gå med i den långt billigare A-kassan, utan att vara fackligt anslutna.

De jag pratade med tyckte facket gjorde för lite och var för dyrt, och visste inte att man kunde gå med i Akassa för 160/mån, så nu står de utan försäkring.

Är detta anledningen till att så många utrikes födda saknar Akassa? Och vem är ansvarig?

Jag vet inte men jag kastar ut frågan…

Staten

Vilket ansvar bär staten? Kan det hända att stat och samhälle inte berättar tillräckligt mycket för exempelvis nyanlända vilka rättigheter de har?

Arbetsgivare

Vilket ansvar anser ni att arbetsgivare ska ha?

Facket

Att påstå att fackföreningar inte informerar folk om att de kan gå med i A-kassan utan att vara fackligt anslutna var känsligt. Jag har fått höra att det är skitsnack och Avpixlat desinformation att påstå att någon i facket INTE informerar folk om deras rättighet till A-kassa utan fackmedlemskap. Men jag har också av andra fått höra att det är skitsnack att ens påstå att facket ens BEHÖVER nämna för folk att de kan få A-kassa utan fackligt medlemskap.

En känslig fråga, kan man lugnt säga. Hur kan det vara skitsnack att säga att de inte informerar och att man behöver informera samtidigt!

Jag har idag pratat med fackligt aktiva som säger att de inte aktivt informerar folk om att de kan bli med i A-kassan utan fackligt medlemskap, och har hört från folk som vet att facket ibland gör så. Så jag anser det vara bekräftat att det sker.

Ansvaret

Hur som helst. Det kan diskuteras hur lämpligt det är att facket inte informerar folk om deras arbetsrättsliga villkor. Men de flesta som saknar A-kassa kommer nog inte ens så långt som att prata med fackföreningar om saken.

Arbetsförmedlingen har bra information, men når den invandrarna? Vad säger ni? Upplyses de om det, så de förstår, när de söker jobb. Får de veta att eventuella andra (tex från facket) som påstår annorlunda har FEL, att de faktiskt kan välja A-kassemedlemskap om de vill?

Om det stämmer att färre utrikes födda vet om hur A-kassan funkar, får tiden utvisa. Hur som helst bär staten ansvaret att se till att folk kan förstå vilka plikter och skyldigheter de har i Sverige.

Annonser

One thought on “Varför saknar så många utrikes födda A-kassa?

  1. Det här är väl som diskussionerna om bostadsbidragsreklam och vabbreklam? Ska myndigheter göra ”reklam” för tjänster och förmåner eller är det brukarnas ansvar att ta reda på det? Jag tycker nog att det daltas en hel del faktiskt. Att facket har en direkt motvilja mot att upplysa om fristående a-kassemedlemskap är ju ingen nyhet, det får man ju lov att övertala facket för att över huvud taget få ansökningsblanketter till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s