R.I.P. Migro 2012 – 4/3 2013

”Jag har aldrig dyrkat friheten i den mening, att samhället skulle vara fritt från skyldigheten att mot förtryck skydda de svage mot de starke.”

/Sven Adolf Hedin, liberal, 1895, i debatt om arbetarrätt för bagare.

“The fate of no member of the community needs to be abandoned to chance; that society can and therefore ought to insure every individual belonging to it against the extreme of want.”

/John Stuart Mill

Jag har länge längtat efter liberala initiativ för invandring och mot rasism, och blev glad då Migro föddes. Därför blev jag ledsen när Migro gick i graven igår.

Ja, formellt sett finns Migro.se kvar, men ingen tar en organisation på allvar då en av deras ledande talespersoner löper amok och totalt flippar ut. Som nu sker i Migro. Bakom förslagen att slopa all arbetarrätt för att kunna lämna invandringen helt fri och oreglerad, visar sig nämligen en rad en ärkekonservativa tankar ligga dolda.

Låt folk flytta hit och försörja sig bäst de kan, är Segerfeldts tanke, som han skrivit om på sista tiden i bland annat Migro. Det spelar ingen roll om de så bara får 450 eller 1000 kronor i månaden, låt dem komma hit. De skulle leva bättre och tryggare här än i de länder de kommer ifrån, menar han.

450 kronor om dagen, somalisk medelinkomst (som i Somalia räcker till ett hem, mat för dagen, skola till barn, etc), skulle man kunna leva på i Sverige lika bra som i Somalia menar Fredrik Segerfeldt, utan att se till köpkraften för pengarna. För 1000 skulle man kunna leva ett liv i trygghet ”dubbelt så bra” som länderna man kommer ifrån (om man tjänar 450 om dagen i Somalia dvs, dvs medelinkomsten).

Man kan leva på 450 i månaden…”, ja Fredrik Segerfeldt men du skulle dö efter en vecka för man behöver tak över huvudet på vintern. Migros ledande ideolog glömde att man måste bo nånstans på vintern och behöver sjukvård. Försök leva för 450 i Stockholm utan hem och värme på vintern: Segerfeldt kan ju försöka, jag skickar en blomma till hans begravning.

Att folk har det ännu jävligare någon annanstans betyder inte att man per automatik ska ge dem en andra klassens möjlighet. Det som behövs är ökad frihandel, det har visat sig om och om igen vara det effektivaste vapnet mot fattigdom. Men under tiden ska vi inte dela upp folk i A och B-lag, det om något har visat sig vara ett effektivt sätt att verkligen ta kål på folk.

Liberalerna i Sverige på 1800-talet mötte en liknande debatt. Då var det inte internationell migration, utan migration INNE i Sverige som debatten rörde sig om. De konservativa höll fast vid ”avtalets” okränkbarhet i arbetsmarknaden och menade att de skulle kunna sätta lönerna hur lågt som helst. Om folk levde i yttersta misär spelade ingen roll för dem, eller om barn växte upp i total misär. När Sven Adolf Hedin, och andra liberaler protesterade mot denna ”frihet” från starka att förtrycka svaga sa konservativa att de fattiga som hade jobb bara skulle vara glada. I Afrika hade fattiga det värre och för övrigt kunde man inte kalla dem fattiga. Jämfört med svältande i Kongo eller fattiga i Sverige på medeltiden fanns inga fattiga i Sverige, som de såg det, runt 1890.

Vill man ha en lösning på kriserna i världen är jag mer och mer övertygad om att det måste ske internationellt, på liknande sätt som i enskilda nationer på 1800-talet. Inför frihandel länderna emellan (att man möjliggjorde frihandel i Sverige på 1800-talet och avskaffade statstullar var ett STORT framsteg), se till att rörligheten blir maximal med frihet för folk att bosätta sig var de vill i världen. Men man måste kombinera det med starkare sociala skyddsnät överallt på planeten, med skydd för individen mot ALLA former av förtryck, från stat och näringsliv. (Allas rätt till frihet, allas skydd mot förtryck är en viktig princip.)

Arbetarrätt och sociala skyddsnät var en liberal fråga som handlade om ALLAS rätt till frihet för 120 år sen. Det var de ärkekonservativa som ville avskaffa arbetarrätten, som var mot sociala skyddsnät, som ville att arbetsgivare skulle ha oinskränkt makt över anställda, och som ansåg att arbetare väl kunde leva på svältgränsen, det var INTE de liberala som ansåg sådana saker. Ja, de ideer Segerfeldt saluför är så konservativa att till och med få av de konservativa för 120 år sen skulle accepterat det. 

Fredrik Segerfeldt är, historiskt sett, ärkekonservativ. John Stuart Mill och Sven Adolf Hedin hade INTE kallat honom liberal.

Det var synd på ett bra initiativ. Få kommer att ta Migro på allvar framöver. R.I.P Migro, det lät bra med ett liberalt initaitiv men det visade sig vara ärkekonservativt och dog igår.

Få kan ta en sån ärkekonservativ och ickeliberal kraft på allvar i framtiden. De dog igår. Fredriks citat om att man kan överleva på 450 om dagen i Sverige kommer att valsa runt och man kommer att skratta åt Migro som politiska ärkekonservativa och ickeliberala clowner.

4 tankar om “R.I.P. Migro 2012 – 4/3 2013

 1. tror iofs inte Segerfeldt är som de konservativa för.. ~120 år sedan?

  Men en viss rätt har han om han påtalar att LAS och arbetsrätten defacto gör det svårare för invandrare och unga(se på mig t ex som är 29 och har mest harvat runt bidrag och nått slags mellanting mellan anställning och praktik sen jag slutade gymnasiet och nu gett upp!), tror vi måste sätta båda under kritisk lupp och inte vara rädda att reformera de(m) om de inte fyller den funktion dessa lagar och förordningar är tänkta att fylla.

 2. Libertarianerna i Sverige vill ge vänstern och liberaler som lutar åt vänster dåligt samvete för att de inte vill ha fri invandring. De lyckas väldigt bra med detta, för i dagens debattklimat måste du förklara varför du är för ”begränsad invandring”, ty det osar rasism att tycka så. Fri rörlighet går inte ihop med en välfärdsstat då den kräver en mycket låg arbetslöshet och generellt höga löner för att fungera. De som jobbar för ”slavlöner” betalar visserligen skatt, men konsumerar proportionellt mycket mer välfärd än de pumpar in i stadskassan. Det kommer alltid vara så att vissa betalar mindre och andra lite mer, men skillnaderna får inte bli för stora. Då kolliderar skutan med isberget.

  Folkpartiet, Centern och andra ärkeliberaler framhäver att somalierna i USA jobbar i mycket större omfattning än i Sverige. Det man inte nämner är att lönerna är under vad som i USA räknas som fattigdom. Det är givetvis tragiskt men det ”fungerar” i ett land med ett så litet välfärdssystem som USA. Sverige är inte USA och därför måste vi i Sverige ha en begränsad invandring om vi vill behålla vår samhällsmodell.

  Du vill vara en ”god” människa Torbjörn, det vet jag och du kritiserar många sidor i debatten vilket är bra. Men du är tyvärr en ”nyttig idiot” till libertarianer och konservativa som vill avveckla välfärdsstaten genom att med vänstern som hejarklack spänna dess båge till bristningsgränsen. Jag har många vänner från hela världen, jag är gift med en muslim men jag röstar på Sverigedemokraterna för att jag vill behålla våra statliga starka trygghetssystem. Är jag en ond människa Torbjörn?

 3. Förstår inte inte din upprördhet,Jerleup. Kan väl inte vara någon nyhet att inom ”antirasiströrelsen” finns åsikter, personer, grupper eller okunskap som får sd att framstå som ganska vattenkammade.
  Man kan också vända på resonemanget att Segerfeldt i all sin cynism, visar på en tänkbar framtid om inte integrationen kommer att fungera bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s