#Reva; får polisen kolla ”utlänningar”?

Det påstås ofta att polis inte får kolla folk som ser utländska ut, i samband med #reva debatten. Det är fel. profilering är tillåtet. problemet är inte att polis kollar efter folk de tror är utländska, utan ATT man jagar papperslösa.

Debatten hamnar lite fel om den handlar om frågan om polis får kolla folk som de anser vara utländska eller inte i jakten på utlänningar. GIVETVIS får de det. Jagar man en amerikan från en lyxkryssare får man givetvis mest kolla folk som SER UT att vara amerikaner. Är det en kvinna som begått brott får man kolla mest kvinnor.

Det är ett trubbigt instrument. Det kan ju vara en transsexuell eller någon som förklätt sig till kvinna, och det kan misstänkliggöra kvinnor i allmänhet, men polis måste göra så. Det är en del av själva polisarbetet att ringa in gärningsmän. Får de inte det hittar de inga brottslingar heller.

Problemet är ATT man jagar ”utlänningar” och papperslösa, inte att man kontrollerar VEM som är utlänning. Det är det POLITISKA beslutet att jaga papperslösa ”utlänningar” som är problemet.

Problemet är att polisen jagar papperslösa, inte metoderna HUR man jagar dem i sig i detta fallet, eftersom det är standardmetoder. Få hade protesterat om man jagat bankrånare eller våldtäktsmän så här. (Man jagar väl inte en kvinna om gärningsmannen ör en man vid våldtäkt?) Problemet är det politiska beslutet att bygga fästning Europa, inte att polisen använder standardmetoder. INGEN vill ha en polis som inte använder nån form av profilering, som tvingas stanna män då de jagar en kvinna.

Eller som vid våldtäkter. Då en man är misstänkt för våldtäkt spanar man extra på män och i praktiken inte alls på kvinnor (mer än på de som SER UT SOM MÄN). För övrigt… Om en storväxt man är misstänkt kommer man att extra mycket kolla storväxta personer, är det fel? Är det diskriminering mot storväxta? Bör polis i rättvisans namn kolla magra personer också, och dessutom kvinnor? Det där med profilering är inte egendomligt. Det är ett trubbigt instrument. Det är inte DET som är problemet utan att man jagar papperslösa överhuvudtaget.

Mer läsning här och mitt långa inlägg om EU schengen och REVA.

PS

POLITIKERNA har tagit beslut att polis får använda polisiära metoder för att jaga folk som MISSTÄNKS tagit sig in i landet illegalt. Det har varit uppe i riksdag och regering och EU och är solklart så. Att polis sen använder polisiära standardmetoder i den jakten bör inte förvåna någon. Problemet är att polisen tvingas misstänkliggöra STORA grupper nu, dvs alla som ser ”utländska ut”, därför att de är på jakt efter folk som begått ”brottet” att vara papperslösa från utlandet. Politikerna har skapat en misstanke mot de som kan profileras som ”utlänningar”, generellt sett. Och brottslingar finns det ju överallt i så fall.

Politikerna stiftar lagar som misstänkligör större grupper. Polisen använder därefter standardmetoder i jakten på dessa ”brottslingar”… Problemet är POLITISKT.

4 tankar om “#Reva; får polisen kolla ”utlänningar”?

  1. Polisen får kolla identitet efter utseende, men de som kontrolleras har ingen skyldighet att visa ID för polisen, såvida de inte är misstänkta för brott. Utländskt utseende kan ju knappast vara tillräckligt skäl för misstanke om brott.

    I övrigt håller jag med dig om att problemet i första hand är att polisen har i uppdrag att jaga papperslösa.

  2. Pingback: REVA är vidrigt – men migrationspolitiken vidrigare | Calandrellas blogg

  3. Pingback: » REVA är vidrigt – men migrationspolitiken vidrigare

  4. Pingback: Demonstrera på lördag mot REVA :

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s