Konsekvenserna av att #reva-protesterna valt fel fiendebild.

En vän inom polisen i Malmö, som hatar #REVA, berättade för mig att polisen börjar få stora problem. Redan nu är det så att om polisen jagar en gärningsman som ser ”utländsk” ut och aktivister mot REVA ser det så antar dessa aktivister att polisen jagar papperslösa. Därmed är det ju aktivisterna som generaliserar och begår fel. Utländskt ”utseende” är lika lite ett tecken på brottslighet som oskuld.

Polisen i Vasastan bekräftar detta på Facebook. De skrev detta.

Efter ett personrån tog jag och kollegan uppgiften att söka av och vakta perrongen ifall gärningsmannen skulle försöka hoppa på ett tåg. Ett tåg rullar in och chauffören ber oss skärrat att hjälpa honom att få ut två fulla män. Männen sitter och dricker alkohol, för oväsen och skrämmer allmänhet. Givetvis gör vi det – det är vårt jobb!

De sätter sig på bänken och protesterar högljutt när vi tar drycken ifrån dem. Och för er som inte vet – det är ett brott att dricka alkohol innanför spärrarna, brott mot Ordningslagens 4e kap. lika väl som att planka eller röka.

När vi står och pratar med dessa berusade män så kommer en massa människor fram, de ställer sig nära, stirra på oss kritiskt. Jag har knappt tänkt på det men de två berusade männen är rumäner. För mig är det två fulla gubbar. Gula, blå, gröna, vita, bruna – det spelar ingen roll de ska inte vara där, de ska inte föra oväsen, dricka och skrämma allmänhet.En kvinna kommer fram, hon ställer sig och skriker på mig, skriker att jag fan inte har rätt att ta legitimation på dem. Hur fan kan polisen jaga papperslösa.

Jag försöker förklara – begår något ett brott så kan vi rapportera dem och för att göra det måste vi ha legitimation. Kvinnan ger sig inte, hon kommer närmare och skriker så jag känner hennes spott i ansiktet. Hon lyssnar inte, hon tar inte in, hon fortsätter, du har ingen som helst rätt att kolla ID (okej, vem ska vi rapportera? Molgan?)

Jag blir så illa till mods, det skär i mig och jag får ett behov av att förtydliga och förklara mig, försvara mig. Jag säger till en av gubbarna högt och tydligt så alla hör ”ni får inte dricka alkohol det är ett brott, ni får inte föra oväsen och vara störande för allmänheten”. Några i cirkeln runt oss börjar lämna efter att de skruvat på sig. Till slut är det bara den vansinniga kvinnan kvar. Vi tar de två fyllegubbarna och går.

Hela den här REVA-debatten har spårat ur. Detta att vi tar ID på människor enbart för att de är ”utländska” är så befängt – vad är utländsk? Givetvis står vi vid spärrarna vid tunnelbanan när vi får några minuter över. För alla åker tunnelbana, rika, fattiga, gamla, småkids, brats, hemlösa – alla.

Det är ett ypperligt ställe att hitta folk med avvikande beteende. De som röker, plankar, klottrar, super, för oväsen, skadegörelse, rånar, ficktjuvar, sexuella ofredanden. Och de som gör det – dem kontrollerar/rapporterar vi vare sig de är gula, blå, vita, lila, bruna, gröna. 

Det är inte vi poliser som dömer folk efter utseendet (vi har annat att gå på). Det kanske är andra som drar egna förutfattade slutsatser efter hur personen vi pratar med ser ut…Polisassistent C.GPS. Rånaren valde uppenbarligen en annan färdväg. DS

Nu har jag fått känna av REVA!
Men för helskotta. Så går det när puckade demonstranter tror att ”fienden” är polisen. REVA är en del av EU:s politik för att bygga upp Fästning Europa och den har Socialdemokraterna och Alliansen, Höger och Vänster, byggt upp i gott samförstånd. Det är POLITIKERNA som skapat REVA, inte polisen ni ska vända er mot!
 
Det kommer att hållas demonstrationer mot REVA inom kort. Jag kan inte hjäpa det men jag känner mig mer och mer illamående då jag ser vad protesterna riktas MOT.
 
POLISEN ÄR INTE ”FIENDEN”, DET ÄR DE SOM SITTER I RIKSDAGEN; I ALLIANSEN OCH SOCIALDEMOKRATERNAS HÖGKVARTER PÅ SVEAVÄGEN SOM NI SKA RIKTA ILSKAN MOT!
 
Jag tror inte det finns ett självändamål i att det protesteras, mot nån random ”fiende”… Reva är vidrigt. Fästning Europa är vidrigt. Men det är INTE svenska polisen och Migrationsverket som byggt upp Fästning Europa. De är inte ens de svenskar som stött detta och hjälpt till att arbeta fram det. Det är politikerna som bär skulden.

Som jag skrev häromdagen så är det helt rätt att protestera mot polisens agerande, men om inte huvuddelen av protesterna riktas mot politikerna kommer vi att förlora striden mot REVA.

9 tankar om “Konsekvenserna av att #reva-protesterna valt fel fiendebild.

  1. När polisen genom REVA stannar folk pga icke-svenskt utseende så urholkas förtroendet för polisen och för rättsstaten. Det betyder också att människor kommer tappa förtroendet för polisen och blir misstänksamma när polisen agerar mot utlandsfödda. Det är en naturlig reaktion. Och för alla som vill ha en rättsstat är det en anledning att vara mot REVA.

    Det du gör är att i versaler lägga skulden för denna reaktion hos dem som reagerar mot rasism inom polisen istället för att lägga det där det hör hemma. Ja, det finns problem med rasism inom polisen och det måste vi diskutera. Ja, det finns ännu större problem med migrationspolitiken och det måste vi också diskutera.

  2. Själv är jag lika kritisk till hur polisen behandlar människor med missbrukssjukdomar och hemlösa. Det är inte helt ovanligt med berättelser hur även de diskrimineras och behandlas inhumant av ordningsvakter och polis. Vem mins inte avslöjandena från normalmspolisen om hur de brukade ta in hemlösa i det som nu kallas ”tryggehetsrum” för att misshandla och förnedra dem.

    Att det finns medmänniskor som uppoffrar lite av sin tid till att kritiskt granska polisens ingripanden och dessutom protesterar när de ser något som de tycker är fel är dessutom något jag ser som välkommet. Vi som varit i länder där människor är rädda att visa vad de tycker om polisens arbete vet varför detta är ett sundhetstecken.

  3. Pingback: #Reva; får polisen kolla ”utlänningar”? | Sverige är inte världens navel!

  4. Pingback: REVA är vidrigt – men migrationspolitiken vidrigare | Calandrellas blogg

  5. Pingback: » REVA är vidrigt – men migrationspolitiken vidrigare

  6. Pingback: Demonstrera på lördag mot REVA :

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s