Några ord om Socialdemokraternas uttalande om Hamas och Israel

Posted on november 24, 2012

6


Jag läser att Socialdemokraterna uttalat sig om att de menar att Israel måste respektera valresultatet från 2006 och inleda förhandlingar med Hamas. Detta uttalande kom någon dag efter att Pierre Schori uttalat sig i SVT-debatt och lyckats förminska hotet med antisemitismen med att palestinska politiker alltid gör sånt, och det betyder inget. (Vilken rasism!)

Vad ska man göra åt eländet.

Först. SKILJ mellan Palestina och Israel frågan och frågan om Hamas. Fall inte i den fälla som gillras av Israeliska hökar, av Hamas självt, Iran och andra aktörer. Israel och palestinafrågan är en sak, Hamas en annan. Kritisera gärna blockad, bombningar, dödande av civila, bosättningar och allt annat. Men inse att en grupp som anser att alla judar måste utrotas, en grupp som vägrar erkänna Israel som stat, en grupp som skickat mängder av självmordsbombare och raketer över gränsen, är ingen man förhandlar med, någonsin. Man isolerar dem.

Det går bra att kritisera Israels regering för den vanvettiga politiken att döda de civila som Hamas håller som levande sköldar. Så beter sig inte en civiliserad nation. Men glöm inte ATT någon håller dem som levande sköldar! Någon skjuter raketer mot Tel Aviv från bostadsområden i Gaza…

Det är givetvis ett dilemma att de valts i ”fria val”. Men det dilemmat med grupper som vill utrota alla judar och som väljs i fria val har vi varit med om förr, eller hur?

Sen, återanvänd arbetarrörelsens olika förslag från 30-talet för hur man stoppar nazismen. Dilemmat känner vi igen. Delar av arbetarrörelsen på 30-talet ansåg att nazisterna i Tyskland skulle bemötas med nolltolerans. Förslagen var många. En del föreslog bojkott, andra blockad och åter andra sa att Tyskland borde kastas ur Nationernas Förbund.

Det är fullt legitima lösningar på frågan hur man hanterar något sådant som Hamas.

Det är ett demokratiskt dilemma vad man ska göra då någon extrem grupp som vill utrota andra grupper vinner makten i ett land. Det enda vi vet från historien är att man inte kompromissar med sådana grupper. Nolltolerans!

Men om en sådan grupp visar en vilja att ändra politik, och ångra vad de gjort kan man förhandla med dem. Som PLO runt 1993 eller som med PKK i Turkiet idag. Visar Hamas någon sådan vilja?

Nu kan man inte jämföra Sydafrikas ledarskap med Hamas, Hamas är mycket galnare. Men Socialdemokraterna borde kika lite närmare på bojkotten och blockaden mot Sydafrika. Den var legitim. Och jag vet inte vad S skulle säga nu, men hade jag levt 1933 hade jag sagt: ”BOJKOTTA OCH BLOCKERA NAZITYSKLAND”.

Det tredje är frågan om demokratiska val. Det ska påpekas att S själva skriver detta i sin pressrelease:

Hamas tog över makten i Gaza med våld 2007. Hamas styre är brutalt och de mänskliga rättigheterna kränks mer och mer.. Trots detta anser Socialdemokraterna självklart att fria och rättvisa val ska respekteras, och de partier som vinner folkets förtroende ska kunna ingå i en regering

Sen när blev ”ta makten med våld” demokratiskt?

Det påstås att Hamas har demokratisk legitimitet. Det har de INTE. Valet har blivit inställt, så egentligen saknar både Fatah och Hamas all legitimitet.

Sen har vi frågan om konsekvens. Det är inkonsekvent att särbehandla Israel negativt. Att klaga på det israel gör och blunda för hur grannländerna är är INTE acceptabelt. Jag har sett debatter om Israels sk. rasism, om Israels giftemålsregler, om Israels demokratiska problem och behandling av minoriteter där debattörerna ”glömt” att det är sju resor värre i grannländerna som de aldrig klagar på.  (Givetvis är inte heller Israel utan problem. Att gnälla på grannländer och glömma bort den egna politiken är inte vidare snyggt!)

På 30-talet var det många som ansåg att Tyskland och nazisterna var samma sak. En del ansåg att man inte kunde bojkotta nazisterna, för det skulle skada Tyskland. Andra sa att man måste stödja nazisterna eftersom de var de legitima härskarna i Tyskland just då. Det misstaget får vi inte göra om.

Och om det där med Israel och Hamas. Jag hatar det som den brittiska kolonialismen stod för och Churchill har jag inte mycket till övers för. Men jag hade aldrig tvekat en sekund att stödja Churchill mot Hitler, och britterna mot nazityskland. Blanda inte in andra saker i det. Vad Churchill gjorde mot afrikanerna och indierna hade inget med Churchils strid mot det enormt större hotet, Tyskland, att göra.

Det låter ofta som om jag tar ställning mellan Israel och Palestina. Det låter så för att de flesta drar likhetstecken mellan Hamas och palestina. Jag tar INTE ställning i en konflikt som är en så pass idiotisk och komplicerad soppa av hat och galen politik. Jag kan ge MÅNGA exempel på hur galet parterna handlat. Men mellan Israel och Hamas har jag tagit ställning. Där stöder jag utan en sekunds tvekan Israel och Israels försvar (IDF). Och mellan Israel och antisemitismen har jag också tagit ställning MOT antisemitsmen.

Man normaliserar inte relationen med något sådant som Hamas, lika lite som man normaliserar relationen med något sådant som Gyllene Gryningen i Grekland. Men man bekämpar inte heller något sådant som Hamas så att civila  palestinier hotas till liv och lem.

Och… Det finns inget naziparti i Europa som öppet medger att de vill utrota alla judar. Hamas har det i sitt partiprogram, paragraf sju. Det går längre i sin retorik än till och med nazipartier i Europa.

Advertisements
Posted in: Israel/palestina