Hamas grundningstadga, om att utrota alla judar, gäller ännu

Det ryktas ibland att Hamas grundningsstadga, som stipulerar att alla judar ska utrotas, inte gäller längre. Den myten punkteras lätt om man ser att till och med de som försöker säga att den inte gäller hänvisar till att den inte tas bort av ”internal reasons”, av interna skäl. Dvs den gäller ännu.

Men om man kan arabiska är det lättare. Jag minns ännu 2000-2001 så en vän visade mig alla de Hamas-sidor på nätet som hyllar grundningsstadgan. Det är många. Hamas arabiska hemsida lär väl ännu innehålla grundningsstadgan? Jag vet inte, kan inte arabiska.

Men faktum är att om man går till Hamas näst viktigaste sida, den väpnade grenen Qassams hemsida hittar man grundningsstadgan. De har en engelsk hemsida. Den ligger nere just nu pga cyberkriget men google minns hur den såg ut innan israel stängde den. Googles skärmdumpar lever inte länge, därför har jag The Charter of the Islamic Resistance Movement Hamas – Ezzedeen Al-Qassam Brigades. Det är googles skärmdump från 15/11.

Lägg märke till att de slutar vid punkt sex. Punkt sju innehåller den beryktade referensen till att utrota alla judar.

Så, kan ni sluta säga att grundningstadgan inte gäller?

För övrigt innehåller Qassams hemsida en massa hyllningsreportage till självmordsbombarna. Minns ni dem? de som gick in och sprängde sig själva på skolgårdar och i bussar i Israel? Archive.org har hemsidan om ni vill kolla den.

(Disclaimer: Detta betyder fortfarande inte att man får bekämpa Hamas med vilka medel som helst. Det betyder inte heller att israels övergrepp liksom rättfärdigar Hamas svinerier. Britterna hade rätt i sin kamp mot nazismen på 40-talet men massbombningarna av tyska städer var sinnesjuka massmord ändå. Och brittiska ledare som sa att de ville ”bomba Tyskland tillbaka till stenåldern” var inte mycket bättre än nazisterna. Det hade aldrig hindrat att jag stött britterna under andra världskriget ändå.)

****************

Artikel på Newsmill igår.

Alla som har en nolltolerant inställning mot nazism borde ha samma nolltoleranta inställning gentemot Hamas. Nazism är inget man kompromissar med. Inte heller kompsomissar man med Hamas.

Ingen nazistparti idag i Europa innehåller hänvisningar till att man vill utrota alla judar. Ja, inte ens nazisterna i nazityskland på 30-talet skrev någonsin öppet att de ville utrota judarna. Hamas gör det. Därmed går faktiskt Hamas LÄNGRE än alla nazipartier i att öppet förespråka utrotning av judarna.

Många judar och folk som arbetar mot antisemitism är rädda för att Hamas styre i Gaza ska legitimiseras. De reagerar med bestörtning när politiker i väst, eller antisemiter bland arabiska politiker, uttrycker stöd till Hamas eller vill behandla dem som ett “normalt” parti. När det diskuteras att Hamas skulle vara en legitim förhandlingspart.Det kan kännas obehagligt att tänka denna tanke. Jag hoppade faktiskt till själv när jag tänkte den. Men så är det.

Varför de är rädda förstår man om man ser vad de skrivit i sitt partiprogram:

Artikel 7

…Domedagen kommer inte förrän muslimerna nerkämpar och dödar judarna, förrän judarna gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att ropa: Oh, muslimer! Det gömmer sig en jude bakom mig, kom och döda honom!

Rädslan för Hamas är kanske befogad, med andra ord? Partiet Hamas är terrorister som öppet hyllar tanken på att döda oskyldiga icke militärer, de utsätter folk för tortyr och begränsar yttrandefriheten där de styr. De har ställt in allmänna val.

Men vad värre är, de har som sagt ett antisemitiskt partiprogram där de öppet säger att de vill utrota judarna.

Inget land hade tolererat att ha så extrema nazister som skjuter hundratals stridsraketer mot dem och som vill utrota ens befolkning, som sina grannar. Samma gäller givetvis för Israel i förhållandet till Hamas.

Hamas kan bara bli en legitim partner att förhandla med den dag de tar avstånd från det gamla partiprogrammet. Om de visar nån form av vilja att förändra sig, liknande PLO gjorde kan det bli läge med nån sorts “normalisering”. Men inte nu.

Hamas program kryllar av referenser till Sions Vises Protokoll, den ökända antisemitiska förfalskningen som skapades för 110 år sen. Speciellt artikel 22 i partiprogrammet som handlar om “fienderna” (dvs judarna) som:

samlat en väldig och inflytelserik förmögenhet som de har tagit i tjänst för att genomföra sin dröm. Denna förmögenhet har gjort det möjligt för dem att ta över kontrollen av världens medier såsom nyhetsbyråer, pressen, bokförlag, radio och TV med mera. De har också använt denna förmögenhet för att sätta igång revolutioner i olika delar av klotet… 

De har också använt pengarna till att ta över kontrollen av de imperialistiska staterna och fått dem att kolonialisera många länder i syfte att exploatera dessa länders tillgångar och materiella vinster och tog kontroll över många källor till välstånd…. 

De stod också bakom andra världskriget där de skaffade sig väldiga fördelar från handel med krigsmateriel och förberedde etablerandet av sin stat. De inspirerade tillkomsten av Förenta Nationerna och säkerhetsrådet för att ersätta Nationernas förbund i syfte att styra världen genom sina ombud.

Vad man än anser om den nuvarande konflikten kan man lugnt säga att ett parti som skriver så öppet om sådana saker i sitt program måste stoppas. Det är ingen grupp man förhandlar med, oavsett hur de fått sin makt.

Men kampen mot Hamas får inte föras hur som helst. Palestinier har också rättigheter. Ett dött barn är ett dött barn. Att Hamas använder civila som sköldar i sitt krig mot Israel är en sak. Det rättfärdigar aldrig att israel skjuter mot  de civila som är skyddssköldar.

Sedan är det alltid ett dilemma vad man gör när en befolkning väljer något så sjukt och galet som Hamas vid ett val. Att många protesterar mot att civila dör i Gaza är förståeligt, eller mot ockupationen på Västbanken, men jag skulle efterlysa lite mer förståelse för israels övriga åtgärder mot Hamas. Speciellt om man är vänster och kallar sig antinazist.

På 30-talet kämpade delar av arbetarrörelsen för att man skulle införa en blockad och internationell bojkott av nazityskland efter att nazisterna kom till makten där. Detta förslag stöddes av många judiska aktivister också på den tiden. Dilemmat arbetarrörelsen och judarna hade på 30-talet liknade varandra. Att sitta ner och göra ingenting när man har en grupp som vill utrota en, är inget alternativ. Inte heller att förhandla med dem. Därför ville en del införa en internationell bojkott mot nazityskland.

På samma sätt är det inget alternativ för Israel att häva blockaden mot Gaza och göra ingenting mot Hamas. Det är inte heller att alternativ att förhandla med dem. För Hamas kamp slutar inte med att Palestina blir självständigt, det slutar med att alla judar kastas bort från Mellanöstern och så många som möjligt utrotas.

Kritisera gärna israels politik och krigföring. Det är bra. jag är också kritisk. men glöm inte: att blockera en regim som styrs av nåt sådant som Hamas är i praktiken en självklarhet. 

(Länk till hela Hamas partiprogram här! Svensk översättning tagen från Svensk Israelinformation.)

Annonser

One thought on “Hamas grundningstadga, om att utrota alla judar, gäller ännu

  1. Hej

    Artikel 7 har de ordagrant tagit från Sahih Muslim Ibn al-Hajjaj d. 875, bok 41, nr 6985
    Ur Jami al-sahih, ”Samlingen av sunda hadither” En samling citat från Muhamed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s