Nej det är inte ok att kalla Israel rasistiskt på kristallnatten!

Posted on november 10, 2012

1


Vänsterns kristallnattsdemonstration i Lund väcker ganska bittra känslor bland många judar. Det kan jag förstå.  Kan de inte demonstranterna för EN dag om året, just denna, undvika att blanda in utrikespolitisk dagspolitik och kritik mot Israel?

För övrigt är det INTE ok, inte ens på andra dagar om året att vräka ur sig att ”Israel är rasistiskt”. Lite urskiljning får man ha! Rasism handlar om att generalisera. Negativa generaliseringar är ALDRIG ok.

Jag har pratat med några i Vänsterpartiet. De håller med om min kritik och säger:

a) att man bör hitta andra dagar att diskutera Israel på än kristallnatten.
b) att säga att israels regering är rasistisk är ok, att säga att Israel är rasistiskt är aldrig ok. (men som sagt ska man framföra detta nån annan dag än kristallnatten.)

Bra! Jag hoppas att Vänsterpartiets ledning tar de lokala lundensarna i örat nu.

Några ord om det här med israelkritik (och palestinakritik).

Generellt sett (alla dagar utom kristallnatten)… Det är en sak att säga att det finns problem med rasism i Israel eller att Israels regering agerat rasistiskt i nån fråga eller att en regim ÄR rasistisk. Det kanske inte jag håller med om, men det är fullt legitimt att säga. Det är legitimt att peka ut vilken regering som helst som rasistisk. Överdrift, ja kanske, men legitimt, ja!

PÅ samma sätt är det fullt legitimt att kritisera Palestinas regering för antisemitiska galenskaper som de tolererar eller säga att det finns problem med antisemitism i Palestina.

Och det där håller jag stenhårt på. Och där drar jag också gränsen för vad jag tolererar. Sen får man bemöta det som eventuellt är osannt.

Även att definiera STATEN som rasistisk, om man nu anser det. En stat med lagar och bestämmelser kan vara rasistisk, odemokratisk eller liknande. (Typ begreppet ”israeliska staten”.)

Det är när man träder över gränsen och GENERALISERAR eller DEMONISERAR som problemen uppstår. Att säga att Israel eller Palestina är rasistiskt. Att kalla jämföra Israel som nation med Nazityskland eller Sydafrika under aparthaid eller att på samma sätt säga att Palestina är en terrorstat eller naziliknande stat.

Att agera utifrån att palestinier eller israeler ÄR på nåt visst negativt sätt också är också rasistiskt.

Gränsdragningen är inte helt klar här eftersom antisemiter och islamofober ofta använder förfalskade fakta för att smutskasta och demonisera Israel eller araber, för att på det sättet kasta skit på judar eller muslimer. Men generellt sätt kan man använda detta som en tumregel.

När man gnäller på israel får man faktiskt göra det med hänsyn. En massa antisemiter använder ”israelkritik” och ”sionistkritik” för att hacka på judar som folk. Det kan man inte bortse från. Om man bortser från detta när man ska hålla tal, då är man grovt ansvarslös.Om man då blir betraktad som antisemit får man faktiskt skylla sig själv!

Jobbigt? nej, det är inte jobbigt att ta lite hänsyn till var människor befinner sig i livet.

Vill Vänsterpartister slippa negativa generaliseringar och demoniseringar om ”Vänsterpartiet” eller ”vänstern” så bör de undvika liknande negativa generaliseringar om t.ex. ”israel” och ”israeler”.

Advertisements
Posted in: Uncategorized