”Underläge” rättfärdigar ALDRIG hat, rasism eller förtryck

Jag har de sista dagarna fått se ytterligare exempel på att många anser att underläge rättfärdigar hat, fördomar och negativa generaliseringar. Men det gör det inte, det gör det ALDRIG!

Jag har skrivit om detta förr. Jag har skrivit om ”grupptänk, generaliseringar och feltänk” när man anser att det skulle vara ok att kasta skit på ”män”, ”vita”, europeer” och ”heterosexuella” eftersom de är i s.k. ”överläge”.

Jag skrev ett svar till Isobel Hadely Klamptz i juni angående samma sak. Om det är ok att ”hata” en grupp om man befinner sig i underläge. Är det ok att hata ”överklassen” om man befinner sig i ”underklassen” t.ex?

Varför är detta så viktigt? Varför är jag mot att grupper i underläge generaliserar negativt om, och hatar, grupper i överläge?

Det ser du bäst om du studerar hur rasister resonerar. Rasisternas polemik är att de är i UNDERLÄGE och att detta UNDERLÄGE rättfärdigar deras rasistiska hat. Se på antisemiter som anser att världen styrs av judar! Se på islamofober som anser att kulturmarxisterna och muslimerna styr världen och håller på att utrota ”vita europeer”.

Eller se på konflikten Israel Palestina där olika övergrepp från båda sidor, det israeliska försvarets ”collateral damage” politik (”svinn” i form av civila dödsoffer i kriget mot terrorismen), och palestinska extremisters terrordåd, rättfärdigas med ”underläget”.

Om vi ska börja rättfärdiga har och rasism om det kommer från en grupp i underläge så kommer vi att skapa ett HELVETE i samhället, eftersom ALLA rasister och extremister på ett eller annat sätt säger sig agera utifrån underläge.

Jag håller med gamle antinazisten Herbert Tingsten som under andra världskriget sa till folk som hatade tyskarna: ”var inte som nazisterna”! Tingsten sa att det inte var tyskarna som var problemet, utan nazisterna. Om man börjar dra alla tyskar över en kam så sänker man sig ner till nazisternas nivå, för då gör man som de gör, var hans ständigt repeterade råd.

Och du kan aldrig veta vad som döljer sig i det inre hos någon människa. Den person som du kanske avfärdar som en ”vit heterosexuell” som man får driva med hur som helst och använda vilka stereotyper som helst mot kanske vet mer om strukturellt förtryck, hat och rasism än du kan tro (läs gärna min artikel om ”dialekthat”).

Det påminner mig om kritiken som man ser mot Expos ledning ibland att ”de vet inget om strukturellt förtryck eftersom de flesta är vita”. Kritikerna ”råkade” glömma att även t.ex. homosexuella och judar kan vara offer för strukturella förtryck.

Exemplen: 1) Muhammedfilmen

Jag ser just nu hur hatet ökar bland vissa extrema islamistiska grupper som anser att DE är i underläge. Och hatet manifesterar sig i form av rasism och krav på mord och förtryck. Det är sorgligt att se hur vanligt det är med antisemitiska utspel nu i diverse Facebookgrupper som uppmanar till kamp mot Muhammedfilmen, även om ntisemiterna BLIR motsagda av muslimer och andra, och det är bra. Men det är ändå ett tidstecken, och sorgligt att de sa vara så många.

Dessutom. Om man legitimerar att folk i underläge får hata, så betyder det att även islamofobernas argument legitimeras. De anser ju också att de ”slår från underläge”.

Exempel 2: Sebbe Stakset

Hade en rappare rappat om att han ville ”döda negrer” och burit och sålt ut en T-shirt med en hand som slår och krossar en ”negerkäke”, så hade denna rappare troligen inte blivit populär man så många. Minst av allt om denne ingått i ett nynazistiskt nätverk, suttit i fängelse nyligen, och på den naztiska nätverkets sida publicerat en bild där nazister (med hakkors och allt) mördar invandrare.

Sebbe har gjort allt detta, men mot sverigedemokrater och Jimmie Åkesson och hyllas överallt. Till och med av ”icke vålds” nätverket Lugna Gatan. Inte av alla, det ska sägas, många protesterade. Framför allt gjorde KONSEKVENTA antirasister det!

Jag ska inte gå igenom varför. Läs Jan Sjunnessoms artikel om problemen inom Fryshuset, så kanske ni förstår en del.

Däremot har jag hört från flera, de sista dagarna, att ”men man måste ju förstå hatet som Sebbe har mot makten och rasisterna, han har ju själv invandrarbakgrund”. Han sår ju från underläge.

Ni som gillar det argumentet bör vara medvetna om att nazister resonerar på samma sätt. Om ni ger legitimitet åt att Sebbe får hata och bete sig som ett svin för att han är i underläge så ger ni samma legitimitet åt nazisterna att slå från ”underläge”.

Vilket för mig över till förorternas situation idag. Jag tappar hakan ibland när jag hör hur en del vill hantera våld i förorter genom att säga att ”de förstår att det är lätt att man använder våld” som liksom spiller över ibland och drabbar oskyldiga, eller att man drar alla i ”makten” över en kam, vill döda poliser, eller liknande.

Ja, det kan förklara varför folk agerar och de gör rätt i att protestera och arbeta politiskt för att visa på situationen. Som ofta bär tecken av strukturell diskriminering. Men det rättfärdigar inte rasism mot ”vita”, att vilja dra alla poliser över en kam, eller ”collateral damage” i form av hat som spiller över mot tredje person.

Kom ihåg att rättfärdigar man ”underklassens” och ”förortens” generaliseringar om tex ”vita” så rättfärdigas också rasisters generaliseringar mot ”förortsbor” och överklassenbratsens stereotyper om underklassen.

Även folk i s.k. ”underläge” har ett val. De kan välja mellan att bete sig lika rasistiskt som de som utövar den rasism de utsätts för, de kan välja att bli våldsammare än de som utövar våldet som de utsätts för, de kan välja att slå mot tredje person, och generalisera, mer än de som utsatt de för ”underläget gör”… eller så kan de ta avstånd från ”maktens” metoder, vägra hata, vägra vara rasistiska och generaliserande och vägra använda våld.

Demokrati, yttrandefrihet, alla människors lika värde och kravet att folk inte ska ta till fysiskt våld mer än i yttersta nödfall, då de själva utsätts för det, är grundstenar för ett civiliserat samhälle. Att inte låta våld, hat och liknande drabba ”tredje person” också (som collateral damage och negativa generaliseringar mot grupper).

Jag bekämpar mer än gärna strukturell rasism, för det finns i samhället. Jag bekämpar gärna strukturell rasism och maktpolitiskt förtryck, för det finns i världen. Men om du som ”förtryckt” anammar rasisters, kolonialisters och maktpolitikers metoder kommer jag ALLTID att be dig sluta med det.

Beter du dig som ett rövhål kommer jag att säga det, utan att ta hänsyn till om du är, eller anser dig vara, förtryckt eller inte. Drar du folk över en kam, kommer jag att säga att du beter dig som en rasist, även om du anser att du slår från underläge och är en sjuhelvetes så bra antirasist!

6 tankar om “”Underläge” rättfärdigar ALDRIG hat, rasism eller förtryck

 1. Nej, underläge kan aldrig försvara våld. Du väljer inte att citera mig där jag tar avstånd från det och dessutom inleder postningen med. Men vi måste kunna förklara för att komma vidare och jag är förvånad över att du missar detta som är själv kärnan i min bloggpost. Det visar hur svår denna debatt och hur stort problemet är.

  Tyvärr. Och du är med din postning ett tydligt tecken på att inte vilja läsa annat än det som passar dina syften för stunden.

 2. Pingback: Den sjätte mannen

 3. Jag hade med följande stycken också i artikeln där jag använde ett citat av Johan Westerholm som exempel på att man vill förmildra användningen av våld genom att peka på ”underläge” och ”omständigheterna”. Jag har tagit bort det eftersom Johan anser att det presenterar hans ideer fel. Jag kan konstatera att hans artikel och reaktion på Fredrik statustuppdatering ger ett annat intryck, men respekterar att han anser att jag fått fel intryck.

  Läs hans artikel här: http://mitt-i-steget.blogspot.se/2012/09/bristen-pa-bildning-inom-politiken.html

  /T

  ———————

  Johan Westerholm skriver idag om Muhammedfilmen och funderar över att Fredrik Antonsson haft en raljerande statusuppdatering på Facebook om att en Pakistansk minister erbjudit en stor belöning till den som dödar Muhammedfilmens skapare. Denna statusuppdatering om den pakistanska ministerns bisarra utspel kritiserar Johan Westerholm :

  ”Detta har varit en utveckling som pågått i 200 år och kommit att omfatta hela arabvärlden och med detta islams kärnområde. 200 år brukar inom statsvetenskapen kunna omsättas till tio generationer. Arabvärlden, och den muslimska världen, har i tio generationer, med all rätt, kunnat känna sig utnyttjade och min professor i politisk islam sade till mig när jag påbörjade mina studier följande:

  ”Ni har stängt våra skolor, ni har tagit våra råvaror och ni förhindrar oss genom skyddstullar att utveckla vårt samahälle. Ni har gjort detta i 200 år. Vad tror ni händer när ni till slut förolämpar och stampar på det enda vi har kvar?”

  Framför allt Antonsson, som vill ge intryck av att han är säkerhetspolitisk kompetent, bör fundera över denna fråga innan han uttalar sig i något närliggande ämne igen. Reaktionerna i arab- och i den muslimska världen är, vill jag påpeka, inte försvarbara men de är logiska. 200 års hat föder dessa reaktioner.”

  Jo, men det hindrar inte att underläge inte rättfärdigar våld eller hat.

 4. Och mitt svar till Johan på FB som han menar att han håller med om:

  ::::::::::::::::::::::

  Jag ska förklara hur jag ser på det. Så vi försöker förstå varandras synpunkter.

  När jag ser på nån av de aktiva i att slå sönder skolor i förorterna så är nolltolerans det första jag tänker på. FÖRST visar jag i handling och ord att det som en person just sagt eller gjort inte kan tolereras, WHATSOEVER, att jag har absolut nolltolerans mot detta. Sen kan jag ta diskussonen om förtryck, strukturer, kultur, kolonialism, makt, underläge, etc. Men FÖRST måste man visa nolltoleransen.

  Om man har jobbat med ungdomar som mobbar ser man hur viktigt detta är. Först det TOTALA avståndstagandet från mobbningen som alltid är fel. Sen kan man ta diskussionen om hemförhållanden, strukturer, hur mobbarna känner inför olika saker, etc.

  Jag var t.ex. inne i en FB grupp tidigare idag och svarade några muslimer som spred antisemitism. Jag sa: ”stopp och belägg, ni sänker er till en nivå UNDER Muhammedfilmarnas till och med. Sluta med det!” Sen sa jag att jag har förståele för att man reagerar mot islamofobin i filmen och att antisemitismen och islamofobin har mycket gemensamt (det diskuterades också där).

  Eller som sverigedemokraternas rasism. Först nolltoleransen. Aldrig, aldrig accepterar jag att man drar kulturer över en kam. SEN kan man sätta sig ner och prata om demokratiproblem, oron för framtiden och allt annat som Sd-väljae bär inom sig.

  Jag Anser med andra ord att Pakistans minister SKA få en iskall hand och möta ett solklart fördömande. Det är bara galenskap rakt av, och ska bemötas med en ABSOLUT nolltolerans. Därför har jag inget emot att man lyfter fram det som galet.

  SEN kan vi ta en diskussion om kolonialism, britter och om USA och Storbritanniens politik i Pakistan och Afghanistan under t.ex. 80-talet då de DE FAKTO skapade talibaner och Al Quaida och allt elände med islamistisk terror vi sett sen dess. Vi kan prata om Iran Contra och t.o.m Bofors. Gärna för mig. Det är skit. Maktpolitik är SKIT, kolonialism är SKIT och ska bemötas med samma kalla nolltolerans som den pakistanska knäppgökns uttalande.

 5. Varför ska just underläge ej rättfärdiga hat, fördomar och negativa generaliseringar,när etniskt överläge gör det i vår demokrati ?
  Det stämmer att de i underläge yttrar ibland verbalt hat, fördomar och negativa generaliseringar mot de i överläge
  Men hat, fördomar och negativa generaliseringar från de i etniskt överläge , yttrar sig sedan decennier som GENERELL hänsynslöst praktisk civil och ekonomisk förnedring och förtryck av de i underläge , dessutom enormt brå betald och inte bara straffritt utan oftast en grund för livslång politisk eller tjänstekarrjär och ett liv i ekonomisk lyxtillvaro.
  Ett styre baserat på etniskt överläge, tillämpar helt straffritt GENERELLT hat, fördomar och negativa generaliseringar,och de styrande som gör detta får dessutom astronomiska löner, agångsvederlag och fallskärmar för att exekvera dessa djupt oetiska och kriminella avarter.
  Exempel:
  1.En handfull Sverigedemokratiska varelser, som vann valet på att hundratusentals människohatare röstat fram de till riksdan ska få under 2 mandatperiodrer ca 1 000 000 000 -ofattbara 1 milljard kronor av skattemedel för enda prestation
  att YRKESSMÄSSIGT sprida hat, fördomar och negativa generaliseringar GENERELLT om en grupp människor i djupaste underläge.
  Om de röstas bort, väntar erbjdanden från näringslivet med skyhöga löner, som tack från de i överläge för praktiskt arbete med att med hjälp av hat, fördomar och negativa generaliseringar avskaffa de i underläge

  2.Statsmakten uttalat att GENERELLT, endast etniska infödingar som utgör överläge har och kommer att ha tillgång till vålbetalda anställningar och därmed högt livskvalite , förmögenhetsbildning i form av bostadsrätter, villor, sparande och möjlighet att skaffa sig och försörja familij och bättre hälsa, samt betydligt längre livslängd.
  Samtidigt ska människor i etniskt underläge -, SJÄLVKLART ska GENERELLT räkna med skyhög arbetslöshet, ekonomisk misär, isolering från allt kan benämnas som livskvalitet och betydligt sämre hälsa och livslängd. Detta förklaras med hycklande uttryck-s.k.strukturfel, som explicit är inget annat TILLÄMPAD etnisk rensning och praktiskt TILLÄMPNING av hat, fördomar och negativa generaliseringar av etniska infödingars överläge.
  3. Vid kontakter med offentligt finansierade versamheter behandlas icke infödda GENERELLT på ett påfallande diskriminerande sätt .
  De flesta i etniskt underläge är DÖMDA p.g.a. hat, fördomar och negativa generaliseringar (strukturfel i reptilhjhärnor på infödda) från de i överläge, att tillbringa sina liv i ytterområden som kan benämnas som koncentrationsläger light.
  Sjukhus och vårdcentraler i dessa områden lider stor brist på resurser samt kvalificerad personal som inte vill tjänstgöra i kaotiska dåligt utrustade verksamheter.
  Samma gäller utbildningväsendet- vilket avspeglar sig i GENERELLT dåligt utrustade skolor och undermålig lärarkår.
  Ungdomar i ETNISK underläge , även med högskoleutbildning kan
  i princip med 100% sannolikhet räkna med att aldrig få anställning p.g.a. ”strukturfel” i reptilhjärnorna på arbetsgivare–GENERELL hat, fördomar och negativa generaliseringar om de icke etniska i underläge.
  I samtliga fall handlar det om GENERELLT TILLÄMPAD hat, fördomar och negativa generaliseringar som styr majoritetens- de inföddas i överläge resursfördelning.
  Enligt ytterst kompetenta INFÖDDA forskare utdömer rättsväsendet som OSKRIVEN REGEL- 8 till 10 gånger högre straff till medborgare i etniskt underläge.
  Enligt forskningen är denna parodi på rättvisa en följd av GENERELLA ryggmärgsreflexer och reptilhjärnors hat, fördomar och negativa generaliseringar hos de hanterare som är i total 100% överläge inom majoritetens våldsapparat -rättsväsendet, jämfört med de i underläge .
  Dessa några av tusentals exemplen på att de i överläge TILLÄMPAR GENERELL hat, fördomar och negativa generaliseringar i syfte att tillskansa sig samtliga resurser, fördelar och all lyx som livet bjuder på och samtidigt helt samvetslöst beröva de i underläge allt normalt liv , samt konskvent knuffa ned de allt lägre i djupaste misär – visar på behov att vända på frägeställningen och påbörja diskusionen om vad är det som berättigar de i etniskt överläge att råna, kränka och beröva all människovärde hos de i etniskt underläge med anledning av den etniska majoritetens reptilhjärnors patologiska ”strukturfel” av GENERELL hat, fördomar och negativa generaliseringar ?

 6. Pingback: Jonas Inde, från vänsterextrema mordhot till högerextrema | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s