”Underläge” rättfärdigar ALDRIG hat, rasism eller förtryck

Posted on september 23, 2012

5


Jag har de sista dagarna fått se ytterligare exempel på att många anser att underläge rättfärdigar hat, fördomar och negativa generaliseringar. Men det gör det inte, det gör det ALDRIG!

Jag har skrivit om detta förr. Jag har skrivit om ”grupptänk, generaliseringar och feltänk” när man anser att det skulle vara ok att kasta skit på ”män”, ”vita”, europeer” och ”heterosexuella” eftersom de är i s.k. ”överläge”.

Jag skrev ett svar till Isobel Hadely Klamptz i juni angående samma sak. Om det är ok att ”hata” en grupp om man befinner sig i underläge. Är det ok att hata ”överklassen” om man befinner sig i ”underklassen” t.ex?

Varför är detta så viktigt? Varför är jag mot att grupper i underläge generaliserar negativt om, och hatar, grupper i överläge?

Det ser du bäst om du studerar hur rasister resonerar. Rasisternas polemik är att de är i UNDERLÄGE och att detta UNDERLÄGE rättfärdigar deras rasistiska hat. Se på antisemiter som anser att världen styrs av judar! Se på islamofober som anser att kulturmarxisterna och muslimerna styr världen och håller på att utrota ”vita europeer”.

Eller se på konflikten Israel Palestina där olika övergrepp från båda sidor, det israeliska försvarets ”collateral damage” politik (”svinn” i form av civila dödsoffer i kriget mot terrorismen), och palestinska extremisters terrordåd, rättfärdigas med ”underläget”.

Om vi ska börja rättfärdiga har och rasism om det kommer från en grupp i underläge så kommer vi att skapa ett HELVETE i samhället, eftersom ALLA rasister och extremister på ett eller annat sätt säger sig agera utifrån underläge.

Jag håller med gamle antinazisten Herbert Tingsten som under andra världskriget sa till folk som hatade tyskarna: ”var inte som nazisterna”! Tingsten sa att det inte var tyskarna som var problemet, utan nazisterna. Om man börjar dra alla tyskar över en kam så sänker man sig ner till nazisternas nivå, för då gör man som de gör, var hans ständigt repeterade råd.

Och du kan aldrig veta vad som döljer sig i det inre hos någon människa. Den person som du kanske avfärdar som en ”vit heterosexuell” som man får driva med hur som helst och använda vilka stereotyper som helst mot kanske vet mer om strukturellt förtryck, hat och rasism än du kan tro (läs gärna min artikel om ”dialekthat”).

Det påminner mig om kritiken som man ser mot Expos ledning ibland att ”de vet inget om strukturellt förtryck eftersom de flesta är vita”. Kritikerna ”råkade” glömma att även t.ex. homosexuella och judar kan vara offer för strukturella förtryck.

Exemplen: 1) Muhammedfilmen

Jag ser just nu hur hatet ökar bland vissa extrema islamistiska grupper som anser att DE är i underläge. Och hatet manifesterar sig i form av rasism och krav på mord och förtryck. Det är sorgligt att se hur vanligt det är med antisemitiska utspel nu i diverse Facebookgrupper som uppmanar till kamp mot Muhammedfilmen, även om ntisemiterna BLIR motsagda av muslimer och andra, och det är bra. Men det är ändå ett tidstecken, och sorgligt att de sa vara så många.

Dessutom. Om man legitimerar att folk i underläge får hata, så betyder det att även islamofobernas argument legitimeras. De anser ju också att de ”slår från underläge”.

Exempel 2: Sebbe Stakset

Hade en rappare rappat om att han ville ”döda negrer” och burit och sålt ut en T-shirt med en hand som slår och krossar en ”negerkäke”, så hade denna rappare troligen inte blivit populär man så många. Minst av allt om denne ingått i ett nynazistiskt nätverk, suttit i fängelse nyligen, och på den naztiska nätverkets sida publicerat en bild där nazister (med hakkors och allt) mördar invandrare.

Sebbe har gjort allt detta, men mot sverigedemokrater och Jimmie Åkesson och hyllas överallt. Till och med av ”icke vålds” nätverket Lugna Gatan. Inte av alla, det ska sägas, många protesterade. Framför allt gjorde KONSEKVENTA antirasister det!

Jag ska inte gå igenom varför. Läs Jan Sjunnessoms artikel om problemen inom Fryshuset, så kanske ni förstår en del.

Däremot har jag hört från flera, de sista dagarna, att ”men man måste ju förstå hatet som Sebbe har mot makten och rasisterna, han har ju själv invandrarbakgrund”. Han sår ju från underläge.

Ni som gillar det argumentet bör vara medvetna om att nazister resonerar på samma sätt. Om ni ger legitimitet åt att Sebbe får hata och bete sig som ett svin för att han är i underläge så ger ni samma legitimitet åt nazisterna att slå från ”underläge”.

Vilket för mig över till förorternas situation idag. Jag tappar hakan ibland när jag hör hur en del vill hantera våld i förorter genom att säga att ”de förstår att det är lätt att man använder våld” som liksom spiller över ibland och drabbar oskyldiga, eller att man drar alla i ”makten” över en kam, vill döda poliser, eller liknande.

Ja, det kan förklara varför folk agerar och de gör rätt i att protestera och arbeta politiskt för att visa på situationen. Som ofta bär tecken av strukturell diskriminering. Men det rättfärdigar inte rasism mot ”vita”, att vilja dra alla poliser över en kam, eller ”collateral damage” i form av hat som spiller över mot tredje person.

Kom ihåg att rättfärdigar man ”underklassens” och ”förortens” generaliseringar om tex ”vita” så rättfärdigas också rasisters generaliseringar mot ”förortsbor” och överklassenbratsens stereotyper om underklassen.

Även folk i s.k. ”underläge” har ett val. De kan välja mellan att bete sig lika rasistiskt som de som utövar den rasism de utsätts för, de kan välja att bli våldsammare än de som utövar våldet som de utsätts för, de kan välja att slå mot tredje person, och generalisera, mer än de som utsatt de för ”underläget gör”… eller så kan de ta avstånd från ”maktens” metoder, vägra hata, vägra vara rasistiska och generaliserande och vägra använda våld.

Demokrati, yttrandefrihet, alla människors lika värde och kravet att folk inte ska ta till fysiskt våld mer än i yttersta nödfall, då de själva utsätts för det, är grundstenar för ett civiliserat samhälle. Att inte låta våld, hat och liknande drabba ”tredje person” också (som collateral damage och negativa generaliseringar mot grupper).

Jag bekämpar mer än gärna strukturell rasism, för det finns i samhället. Jag bekämpar gärna strukturell rasism och maktpolitiskt förtryck, för det finns i världen. Men om du som ”förtryckt” anammar rasisters, kolonialisters och maktpolitikers metoder kommer jag ALLTID att be dig sluta med det.

Beter du dig som ett rövhål kommer jag att säga det, utan att ta hänsyn till om du är, eller anser dig vara, förtryckt eller inte. Drar du folk över en kam, kommer jag att säga att du beter dig som en rasist, även om du anser att du slår från underläge och är en sjuhelvetes så bra antirasist!

Advertisements
Posted in: Antirasism, rasism