Dom mot nazistisk hemsida kan betyda dödsstöten för Avpixlats kommentarsfältshat

Emil Hagberg i SMR döms till en månad fängelse. Domen mot denna nazist är viktig så jag citerar en artikel ur Nordfront.se, så att även de som inte vill gå in på nazistiska hemsidor kan ta del av den. Det är en aktivist i Svenska Motståndsrörelsen som dömts för förekomsten av förtäckt mordhot och för användning av begreppet finansjude i ett kommentarsfält på Patriot.nu.

Jag är mycket för yttrandefrihet, även för rasister, men anser att i fall som dessa är det nödvändigt att gripa in. Orden ”res galgar” och referenser till skadedjur, antyder uppvigling till mord och det, tillsammans med rasism, anser jag är något samhället ska stoppa via lagar och rättsväsendet. Uppvigling till mord plus rasism ska man inte ta lätt på.

Det viktiga, är att nazisten dömd för en kommentar på Patriot.nu, inte för en artikel. Det borde för övrigt ge antirasister som ogillar hatet mot muslimer ett rättsfall som de kan använda mot blogghatet. Denna kombination av mordhot och rasism mot muslimer är nämligen väldigt vanlig i kommentarsfälten på nätet. Riksdagsman Kent Ekeroths projekt, Avpixlat, publicerar hundratals sådana kommentarer VARJE DAG. (För ett exempel se denna artikel om kackerlackor.)

Det är ingen skillnad mellan hatet på Avpixlat och Patriot.nu, mer än att judar är offer i ena fallet och muslimer och romer i andra.

Här är artikeln på Svenska Motsåndsrörelsens hemsida. Länkarna till dom och tidigare artiklar går till nazisternas egna hemsidor.

Vem anmäler Avpixlat och de andra hatsajterna först och får testat om domen gäller även då inte ansvarig utgivare förekommer?

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och dömde Emil till det maximala straffet för ”brottet” nämligen en månads fängelse. Detta alltså för en kommentar som publicerats på Motståndsrörelsens hemsida. Förutom fängelse måste Hagberg även betala 6874 kronor till staten.

Tingsrätten motiverar domen på följande sätt:

Sett i sitt sammanhang – särskilt med hänsyn till rubriken Sagan snart slut för finansjuden- är det enligt tingsrätten tydligt att uttalandet i kommentaren syftar påfolkgruppen judar. Det budskap som förmedlas är att det är judar som är hänsynslösa kapitalister. Det står även klart att orden parasiter och kryp i uttalandet syftar på judar. I sitt sammanhang uttrycker dessa uttalanden missaktning för folkgruppen judar. Vidare måste uppmaningen ”res galgar” i sitt sammanhang ses som ett tydligt hot angående vad som kan ske om judarna kommer till Sverige. Att galgar ska resas inför någons ankomst innefattar ett dödshot, vilket är särskilt allvarligt. Sammantaget finner tingsrätten att uttalandena klart överstiger gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och ger uttryck för missaktning och hot mot judar. Det är därmed styrkt att Emil Hagberg har gjort sig skyldig till yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Åklagare Stefan Lind var särskilt noggrann I sin slutplädering med att betona att rätten inte skulle låta det fängelsestraff Hagberg tidigare avtjänade i år även gälla detta brott. Detta är annars mycket vanligt i sådana här sammanhang eftersom den förra domen meddelades efter den nu aktuella kommentaren. Att rätten den här gången frångår gängse rutin motiverar man på följande sätt.

Det finns heller inga synnerliga skäl för att låta påföljden för de tidigare brotten omfatta även nu aktuellt brott. Emil Hagberg ska därför dömas särskilt till fängelse. Vid straffmätningen beaktar tingsrätten att brottet innebär återfall i likartad brottslighet och att det begicks innan de tidigare fängelsestraffen
börjat verkställas.

Hagberg kommenterar kort det hela så här:

–Det var väntat, vi blir alltid dömda, Sverige har ingen yttrandefrihet. Död åt ….staten!

Läs domen i sin helhet.

24 tankar om “Dom mot nazistisk hemsida kan betyda dödsstöten för Avpixlats kommentarsfältshat

 1. Det juridiska ansvaret för kommentarer är lite snårigt. För förhandsmodererade kommentarsfält kan ansvarig utgivare eller siteägare bli ansvarig. För efterhandsmodererade kommentarsfält där detta tydligt framgår (exempelvis Avpixlat, Fria Tider) har kommentatorn själv juridiskt ansvar för sina kommentarer. Exempelvis på den här bloggen framgår det inte om kommentarerna är förhands- eller efterhandsmodererade, vilken kan innebära att bloggägaren blir juridiskt ansvarig för innehållet i kommentarerna. Nordfront var tidigare förhandsmodererat, men har nu övergått till att ha efterhandsmodererat, av förklarliga skäl.

 2. Pingback: Jerlerup vill ge Avpixlat “dödsstöten” « Avpixlat

 3. Jag tycker tankegången i det här inlägget är grumligt.

  För det första vore det svårt att klämma åt AP juridiskt, eftersom kommentatorsfältet är efterhandsmodererat. För det andra är redaktionsmedlemmarna anonyma och mycket svåra att spåra. Att få AP:s krönikörer straffade i deras ställe är önsketänkande och tämjligen snurrigt – de kan anses vara rasister och så vidare, men inte uppviglar de till mord och liknande.

  Nej, hela det här inlägget känns mest som att Jerlerups avsky för AP kokar över, och kommer i vägen för hans ofta annars klara analyser.

 4. Vilken hycklare du är! Du tycker helt enkelt att yttrandefrihetslagen borde anpassas efter just ditt godtycke. Tyvärr inte helt ovanliga tankegångar bland ”liberaler”. Jag brukade själv kalla mig liberal, men efter att ha följt ett antal liberala skribenter så insåg jag snart att liberalismen bara sträcker sig till det de själva håller med om. Det gäller dig, HAX, Tianmi och många andra.
  Man borde starta en blogg ”Jag är för yttrandefrihet, men…” för att samla ihop alla hycklande ”liberaler”.

 5. Jaså… känslan är nog snarare att den där Dagerlind på AP tvålat till (verbalt och intellektuellt) den där Jerlerup. Lutar kanske mer åt som någon skrev att fråga möjligen kan vara om ”kokat över”.

 6. Nu börjar väl hjärnan koka över lite väl mycket, Torbjörn?

  Kanske man ska skriva något om kackerlackor så att det blir dödsstöten för kommentarer på denna sida?

  Nä, jag är en sann liberal. Du må svamla som en idiot, men det har du all rätt i världen att göra. Du ska bara veta att du sätter snarskank för dig själv allt för ofta.

 7. vad säger du då om Hubinettes uttalande……”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin! ” tycker du detta är ok?

 8. Rätta mej jag förstår ingenting ,glömmer aldrig när små lilla araber försökte tvinga min 3 åriga dotter att dricka deras puss , deras attityd äe år helvete ut med skiten djävla grisar ,fattar ni vad ni har skapar i Sverige , har själv utländskt påbrå , ge er för helvete , varför flyttar inte du till Somalia?

 9. Vad har rasism med islamkritik att göra? Lär dig skilja på begreppen och medverka inte till att urvattna begreppet rasism!!

 10. Pingback: Några ord om kränkningar, religion och sånt. « Sverige är inte världens navel!

 11. Följ de FN konventioner som Sverige ratificerat! ICERD (Internationell Konvention för Eliminering av all sorts Rasistisk Diskriminering) Artikel 4. b att förklara grupper eller andra sammanslutningar som utövar, uppmuntrar till eller stödjer rasism som olagliga och medlemskap i sådana som brottsligt och straffbart enligt lag.
  Påminner om att hela Artikel 4 är obligatorisk för ratificerande stater!

 12. Avpixlat må vara lite fega men det är ändå bland det bästa där är att tillgå. Mannen här lever nog i en annan värd Islam står för förtryck våld mm o bör bekämpas till varje pris

 13. Att dit utseende givit dig en ofrivillig proffesur i självbefäcklese tode stå tydligt för var och en, men att nedlåta sig att skriva på Twitter

 14. Sorgligt att se detta hat du brukar för inskränka yttrandefriheten.
  Du kallar dig själv ”Partilös liberal och partilös pirat. Radikal demokrat”.
  Definitionen av liberal är ”frisinnad, fördomsfri, human, vidsynt, förstående, ej begränsad av etablerade, ortodoxa eller auktoritära synsätt”.

  Men ditt språkbruk samt allmänna beteende bevisar annat, du bör byta till ”inskränkt fördomsfylld radikal fanatiker”.
  Att avpixlat finns är ett tecken på en frisk demokrati fortfarande, dvs människor har rätt att uttrycka sig.

  Tycker du borde se över dina val i livet och förhoppningsvis kommer du till insikt att kanske vara lite mer ödmjuk och förstående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s