Om counterjihad och Breiviks ”revolutionära nationella konservatism”

Posted on september 9, 2012

2


Idag vill jag ge några länkar till information om vad den mest extrema delen av counterjihad håller på med; nämligen de som öppet stöder Breivik. 

Jag tycker mig se att det växer fram en viss skillnad mellan counterjihad i allmänhet, och de som följer Breivik.

Counterjihad är mest intresserat av bekämpa det de kallar fienden: islam, kulturmarxismen, romer etc. De som följer Breivik håller med om hur problemet, fienden, ser ut men verkar intresserade av att ta fram det de ser som positiva alternativ, för vad de kallar europeiska religiösa och kulturella rättigheter. Om counterjihad mest är intresserade av frihet FRÅN (det de ser som hotet, t.ex. islam) är Breiviks grupp också intresserade av alternativet, vad man vill ha istället: en sorts revolutionär europeisk konservatism, som de kallar det.

Båda grupperna använder ett extremt bildspråk och brukar prata om att Europa ÄR ockuperat av islam (de nya ”nazisterna”) och deras allierade (kulturmarxisterna) eller att vi är hotade av ockupation och ”folkmord” i Europa. Men de flesta drar sig för att stöda Breivik öppet. Dels för att han är för kontroversiell att stödja, men sannerligen också för att inte alla har samma intresse för att utveckla en ny politiskt strömning och prata om så kallade ”positiva lösningar”.

Här i denna artikel pratar vi om öppna sympatisörer till Breivik.

Det finns några sidor där man kan följa de öppna sympatisörernas arbete. Breivikreport t.ex, som även innehåller påstådda brev från Breivik och en samling av rättegångsprotokoll. För den som vill se hur öppna sympatisörer till Breivik arbetar i Sverige kan ni se på Percy Rosengrens blogg ”Demokratbloggen” och för bildspråket hos denna rörelse se Chamber of Manifestation, den fd SDL medlemmen Richard Abrams blogg.

Det har skrivits en del om engelsmän från counterjihad (EDL) som stöttar Breivik på sistone. Nick Greger tillhör de aktivister från EDL, English defence League, som beundrar Breivik. The Guardian har skrivit en hel del om dem. Harrys Place skriver också.

I sociala medier ser man ganska ofta anhängare till Breivik. Som 2083 resistance. I svenska Facebooksidor har även anhängare visat sig med jämna mellanrum.

Jag avslutar med detta exempel hämtat ur facebookgruppen Tryckfrihet – är det värt att diskutera?

Advertisements
Posted in: Antirasism