Folkhatet 9: att utmåla judar, muslimer och afrikaner som råttor eller kackerlackor

Det här är del NIO i en serie artiklar om folk- och grupphatet. Jag kallar artikelserien “Folkhatet” för att hedra Ture Nerman. Han skrev en bok med den titeln under första världskriget då han jämförde det generaliserande folkhatet på den allierade och den tyska sidan. (Den kan laddas ner här!) Framför allt kommer jag att visa likheterna mellan antisemitismen och islamofobin. De mest extrema muslimhaterna har lånat många stereotyper som t.ex. nazister använt sig av. Det betyder inte att de, tex. counterjihad, är nazister, det är ett nytt sorts fascistisk fenomen. Men det finns fler likheter än det finns olikheter.

När man studerar folkhat, negativa generaliseringar och rasism ser man att likheterna mellan folkhat mellan olika grupper är större än skillnaderna. Föremålet för hat kan skilja sig åt, men hatets liknelser, stereotyper och uttryck är ofta likadana från plats till plats. Det är detta jag ska visa i en serie artiklar, som kommer att fokusera på att visa hur antisemitismens hatretorik (bland t.ex de radikala islamisterna och nazisterna) även används av muslimhatarna (t.ex. Sverigedemokraterna och counterjihad).

Alla avsnitt i serien om folkhatet kan läsas här!

Den man hatar liknas vid ett skadsdjur

Nazipressen i Tyskland jämförde judar med skadedjur, med råttor och kackerlackor framför allt.

Mest välkänd är scenen från Den evige juden (1940) med bilder på råttor som visas parallellt med bilder på judar från gettona. Judar är skadedjur som man måste bli av med eller utrota, var bilden man ville förmedla.

¨

Samma antisemitiska symbolspråk, där man avbildar judar som skadedjur, förekommer idag bland antisemiter i Mellanöstern, i Iran och palestinska antisemitiska grupperingar som Hamas. Ett palestinskt exempel är detta:

Hatet mot afrikaner och muslimer använder samma sorts hatspråk. Afrikaner och muslimer liknas vid en pest, kackerlackor, råttor eller virus. Ett bra exempel på detta kan man hitta i Avpixlat.

Idag har Avpixlat en artikel om kackerlackor där de leker med orden och antyder att människor kan liknas vid kackerlackor. Varpå följer en vidrig följd av kommentarer där man liknar afrikaner, muslimer och judar (!) vid kackerlackor, och skriver att de borde kastas ut, inte hör hemma här, är skadsdjur och borde utrotas.

Ironiskt nog borde Avpixlat veta bättre. I en tidigare kolumn har de skrivit att folkmordet i Rwanda började så här:

I Rwanda pumpade hututrogna radiostationer ut sitt hatbudskap mot tutsierna som liknades vid ”kackerlackor”, som borde stampas ner i jorden. I Rwanda sågs tutsierna som ett störande inslag i den folkgemenskap som hutuerna ville skapa. De skulle bort helt enkelt. Och facit vet vi ju. Ett av vår tids värsta folkmord.

Avpixlats kommentarsfält är vidrigt, men läs! Det är viktigt!

Jag har samlat en del av kommentarerna här:

 

 

 

 

 

 


5 tankar om “Folkhatet 9: att utmåla judar, muslimer och afrikaner som råttor eller kackerlackor

  1. Pingback: Dom mot nazistisk hemsida kan betyda dödsstöten för Avpixlats kommentarsfältshat « Sverige är inte världens navel!

  2. Jimmie och SD liknas vid kackerlackor av pressen. Du kanske ska ha med SD på din lista tillsammans med judar och muslimer?

  3. Vadå folkhat? Är det folkhat att jämföras med andra djur? Skadedjurshatat är betydligt mycket större än folkhatat,där djur blir skadedjursstämplade för att dom vill överleva precis som vi. Råtthatet är fruktansvärt! Hatet mot dessa stackars små värnlösa djur såsom råttor är fullständigt befängt. Vi människor har inte rätt att förfölja och förtrycka och förtala råttor,bara för att dom är våra konkurrenter. Dessa hängivna renliga och näpna små djur har lika stor rätt att leva som vi. Alla djur har ett existensberättigande,det gäller också råttor,men även kackerlackor. Råttor är högt stående djur,som vi dessutom är släkt med. Människor skulle skämmas som förtrycker råttor. Att djur behandlas illa,främst skadedjurstämplade djur sådsom råttor medflera i den monoteistiska världen. Det beror mest på dom avskyvärda monoteistiska religionerna och kulturerna som har en mänsklig gud som avbild. Allt annat som inte liknar,låter som,ser ut som,är,eller är monoteistgudens avbild skall dödas och utrotas enligt HERREN och däras anhängare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s