Myten att ”invandrarförorterna” är farligare att leva i än innerstäderna

Det finns en hel del problem i förorterna till storstäderna i Sverige. Men är förorterna de ”helveten på jorden” som rasistbloggarna utmålar dem till? Låt oss titta närmare på myten att invandrarförorterna är farligare att leva i än, t.ex. innerstäderna.

De invandrartäta förorterna beskrivs med dessa vackra ord på Avpixlat idag: ”De kriminella gängen, de brinnande bilarna, de brinnande skolorna, stenkastandet mot polis, brandkår och ambulans, gatuvåldet, personrånen, den islamistiska fundamentalismen, kat-tuggandet och allt det andra….”

Även om problem finns, polisernas rapporter om vad ungdomsgängen i Tensta-Rinkeby håller på med är ingen uppmuntrande läsning, så ska man inte överdriva problemen. Att det finns problem i förorterna gör inte förorterna till ”farligare” områden än, t.ex. innerstäderna.

Risken att utsättas för brott är större vid Riksdagshuset än i Rinkeby.

Om man tittar på antalet fall av misshandel är Rinkeby och Tensta ganska säkert att leva i, vilket Metro skrev om för en tid sen då de tog misshandel som exempel:

Samma mönster finner man om man studerar antalet anmälda brott per 100 000 invånare.

För Botkyrka är det 14 000, för Bromma 14 000, Norrmalm 51 000, för Kista, Tensta och Rinkeby 21 000 och för Östermalm 20 000. För Rosengård är det 15 000 (!).

Så här ser ett urval av statistiken ut. Källa är BRÅ. Anmälda brott totalt, sexualbrott och våldsbrott.

Anmälda brott totalt

Anmälda sexualbrott

Anmälda våldsbrott

Ni ser mönstret. Nåt ”farligare” än Norrmalm finns visst inte. Vill man undvika att leva farligt ska man alltså undvika centrala Stockholm. Det bör man veta innan man utmålar invandrarförorterna som livsfarliga att leva i.

Men…

Det där med pengar och social miljö…

Man ska inte förringa problem som finns. Att det är farligare att befinna sig i innerstan i Stockholm än i Rinkeby betyder inte att det inte finns problem med brottslighet i förorterna.

Men skillnaderna i brottslighet mellan Lidingö och Rinkeby-Kista visar något viktigt: att sociala och ekonomiska faktorer spelar en stor roll. Om man undersöker utbildningsnivåer och hur mycket pengar folk har att röra sig med är det en stor skillnad mellan situationen i Rosengård och Tensta-Rinkeby mycket å ena sidan och Lidingö å andra.

Det kan vara på plats att vi påminner oss om att liknande situationer som dagens funnits förr. På 20-talet och 30-talet var Gamla Stan och Södermalm den tidens ”stökiga förort”, där den tidens ungdomar kastade sten, och som den tidens förståsigpåare varnade fint folk från att åka till. Det intressanta var att Söder och Gamla Stan var var den tidens ”invandrarförorter”. Det var där ”invandrarna” från hela landet bosatte sig. Norrlänningar, skåningar, smålänningar och alla andra. Det var där fattigområdena fanns.

7 tankar om “Myten att ”invandrarförorterna” är farligare att leva i än innerstäderna

  1. Istället för att felaktigt fokusera på VAR brotten begås, så skulle du fokusera på VEM som begår brotten.
    Människor är rörliga idag, och det är mycket naivt att tro att brottslingar nödvändigtvis begår brott på sin hemadress.

  2. ”Grupper från vissa ursprungsområden är mer överrepresenterade än andra. Till exempel så finns en överrepresentation vad gäller misstanke för brott hos personer födda i Nordafrika, övriga Afrika och Västasien om man ser till andelen av dessa grupper i befolkningen. De som dominerar bland de misstänkta utrikes födda är dock nordbor, då personer från Finland, Norge, Danmark och Island utgör ca 5 % av de misstänkta, medan personer från Nordafrika utgör 0,7 %.”
    http://www.migrationsinfo.se/valfard/kriminalitet/

  3. Torbjörn – du får ta jämföra krogtäthet med anmälningar om brott. Norrmalm, Södermalm och Östermalm är väldigt krogtäta och jag antar att antalet anmälda brott stiger under helger och helgdagar då mycket folk är ute på krogar.

    Ett uppslag: kolla upp antalet bilbränder i de olika kommunerna. Brinner det parkerade bilar i centrala Stockholm?

  4. Torbjörn Jerlerup använde statistiken på samma sätt som den berusade använde lyktstolpen, mer till stöd än till upplysning.

    Ärligt talat…dina siffror stämmer – men inser du inte att du har tolkat dem på fel sätt?

  5. Torbjörn Jerlerup, i ditt försök att spräcka den åberopade myten missar du även att ta hänsyn till att anmälningsbenägenheten för brott är lägre i förorter där människor med invandrarbakgrund bor.

    Tillåt mig gissa att dina ”antirasistiska” inlägg är författade på bekvämt avstånd från ”invandrarförorterna”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s