Myten om flyktingmammorna som lämnar barnen kvar…

En humla surrar idag på Sweden Confidential. Denna anonyma skrivande ”hummla” har upptäckt att det inte bara finns ensamkommande flyktingar att gnälla på utan även ensamkommande mammor. Det låter ju ”misstänkt”. En mamma som flyr från sina barn, typ!

Att vara mamma på flykt kräver att man tar sina barn och sticker. Ingen eftertanke, bara sticker till något säkrare ställe, fem km eller 500 mil därifrån. Man sitter inte och kollar Internet efter säkra tillhåll. Man lämnar inte heller sina barn kvar i eländet och sticker till ett pax.Därför har jag så svårt att förstå att någon kan lämna sina barn i ovisshet för att själv bege sig till en frihamn för att därifrån försöka få tillbaka dem.

Det låter inte vettigt. I alla fall efter mina värderingar. Vilken mor lämnar sina barn för att ta sig ända till Sverige och få uppehållstillstånd för att senare begära tillbaka sin barn till samma land. Vem i hela friden tog hand om dem under tiden?? Och vi köper hela konceptet om och om igen. Ingen mamma lämnar sina barn till krig och elände, de tar med sig dem därifrån. Vart är helt egalt.

Man kan bara sucka! Så resonerar en ”hummla” som sitter i lugn och ro hemma i fåtöljen och inte har en aning om vad flyktingar ofta tvingas utstå.

Flyktingar tar med sig sina barn om man kan och om det är säkert eller om INGA ANDRA ALTERNATIV FINNS. Om det finns bättre alternativ än att ta med barn på en livsfarlig resa så tar man med barnet. En båtflykting som flytt över medelhavet, som jag läste om en gång, sa till exempel att hon valde att inte ta med barnen, de fick stanna hos morföräldrarna. Det var för riskabelt att korsa Medelhavet med barn. I samma båt som hon var fanns flyktingar med barn, men de hade inte kunnat lämna kvar dem. De hade inget annat val.

Ibland lämnar flyktingar barnen kvar. En judisk överlevande från förintelsen jag mötte en gång överlevde tack vare att hon lämnades bort till ett kloster. Föräldrarna försökte fly. Detta var redan 1939. Föräldrarna hamnade i ingenmansland på gränsen mellan Polen och Tyskland. Bodde där tills nazisterna invaderade Polen och sen försvann de.

Och ibland tvingas flyktingar lämna de yngsta barnen kvar, så de äldsta kan fly.

Att vara flykting innebär att ibland tvingas ta ställning till beslut som är så grymma, att vi hemma i vår ro, framför TV:n i favoritfåtöljen inte kan göra oss en föreställning om det.

Tänk på det när ni läser en gnäll om ”flykting mammor som lämnar barnen kvar”.

PS

Och som vanligt är kommentarsfältet på Swe Con fullt av hat. Lägg märke till den rasistiska myten att alla muslimer uppfostras till att bli aggressiva.

3 tankar om “Myten om flyktingmammorna som lämnar barnen kvar…

  1. På vilket sätt är det en myt att det finns mammor som lämnar barnen kvar? Några anekdoter krossar inga myter. Det är väl högst rimligt att tro att många ekonomiska flyktingar lämnar barnen kvar under den första illegala resan och sedan tar dem till Sverige som anhörighetsinvandrare i ett senare läge?

    Det finns väl massor exempel på att så kallade flyktingar inte har några problem med att lämna delar av familjen kvar, för att ta dem till Sverige under mer ordnade förhållanden? Det faktum att så många av våra flyktingar inte har några som helst problem med att själva åka tillbaka till det land de flydde ifrån, visar väl om något att de inte har några skyddsbehov och i själva verket är ekonomiska flyktingar.

  2. haha torbjörn haha jämför finska krigsbarn (grannland) med resa som kostar 200000kr … XD du är verkligen en ståupp komiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s