Förtydligande om motargument till rasisters och sverigedemokraters argument

(Brev till en FB-grupp)

Det här med motargument är inte så egendomligt. Det handlar om att det cirkulerar en hel rad rasistiska artiklar, påståenden, idéer, argument, myter, utsagor, ”bevis” och liknande. En del står för sig själv och cirkulerar från mun till mun, en del sprids i form av artiklar från Swe Con eller Avpixlat eller andra källor och en del sprids i form av partipropaganda från Sverigedemokraterna.

Folk som ogillar rasism har ofta en instinktiv motvilja mot rasistsiska argument, men har inte alltid redskapen för att bemöta dessa.

Hur ser detta ut?

Min syster säger att alla moskeer förtrycker kvinnor, stämmer detta?
Min bror säger att invandring medför ökad brottslighet, stämmer detta?
Min arbetskamrat säger att invandring av muslimer medför risk för missbildade barn, stämmer detta?
Min fru säger att alla terrorister är muslimer, stämmer detta?
EN länk som min FB-vän sprider från avpixlat säger att somalierna i xxxx-by är kriminella stämmer detta?
En länk från SWECON påstår att sharialagar införts i England, stämmer detta?
EN länk som min FB-vän sprider från avpixlat berättar om romer som stjäl, stämmer detta?

Etc, etc…

Det cirkulerar en hel del sådant på FB. I mitt flöde just nu har jag flera sådana länkar som snurrar runt. Sweconartikeln om somalier i byn där de förföljs har spritts med argumentet att det innehåller ”fakta”. Flera ogillar denna postning men utan att kunna bemöta dessa ”fakta”… En länk till en sida med sk ”objektiva” fakta om islam sprids. Den pryds av en bild på en jihadkrigare och handlar om det farliga sharia.

Detta är påståenden, argument, ideer, etc som sprids hej vilt.

Vad jag säger är att det inte är lätt för en vanlig ”svensson” som ogillar rasism att bemöta allt detta (inte heller lätt för journalister och politiker).

Om nu en ”svensson” vill hitta samlingar med argument mot de vanligaste mytena, påståendena eller några nya blogginlägg på Avpixlat, vart ska denne vända sig idag?

Det finns INGET ställe dit denne kan gå på nätet, INGET. Denne får googla. Och att googla är (suck!) inte en rolig historia. Vad man än söker på hamnar rasister i topp. Sharia. Låt oss googla på sharialagar i England (Nätverket mot PK och Kent ekeroth. Avpixlat i topp) Låt oss kolla jihad (Jihadwatch och Jihad i Malmö) eller somalier brottslighet (Thoralf i toppresultaten) Hur FAN ska en person som inte är van vid research kunna själva hitta argument mot rassemyter?

Ändå ska man komma ihåg att det var LÅNGT, LÅNGT värre 2010 än idag. I juni 2010, när jag öppnade min blogg, fanns i praktiken INGET. Sökresultaten på google dominerades av rasister eller intetsägande artiklar. Sökte man motargument mot sådant som Sverigedemokrater hade som sin politiska propaganda fanns i praktiken noll.

Därför var jag rasande på allt och alla sommaren 2010. Expo, journalisterna politiker, ja RUBBET. De hade gett Sd i praktiken monopol i debatten. Speciellt ”gilla olika” kampanjen, där man helt glömde bort frågan VARFÖR man bör gilla olika, gjorde mig ledsen.

Det är bättre idag. Expo har börjat ta in en del motargument, media också, antalet bloggare och debattörer mot rasismen är fler. Man hittar saker lättare. Det finns mer. Men än idag finns inte fakta att hämta lätt någonstans.

Missförstå mig inte. Jag menar att motargumentens kärna är att PUNKTERA myter, ta reda på FAKTA; visa TANKEFEL, visa FELAKTUIHETER, visa RÄKNEFEL, METODFEL och LÖGNER. Dvs att möta fördomar och fusk med fakta. Det är det som är kärnan i en effektiv motargumentation. Motargument är inte en fråga om vänster retorik eller högerretorik, utan om fakta.

Till skillnad från en del har jag inget emot att både kalla Sd:s eller Avpixlats argument eller inlägg för rasistsiska, eller t.o.m jämföra med nazismen om det krävs. Men jag är extremt viktig med att det åtföljs av ett ”…därför att…” Dvs evidens och motargument.

Interasistmen gillar jag för att de punkterar myter och lögner och det finns ALLTID ett ”…därför att…” inblandat i det de skriver.

Min dröm är att skapa en webbplats som samlar fakta, argument, motargument från alla håll. Det punkteras argument, artiklar och myter lite varstans på nätet, tänk om man kunde samla dem! Om man kunde ge folk verktyg att bemöta rasism med?

Annonser

7 thoughts on “Förtydligande om motargument till rasisters och sverigedemokraters argument

 1. Jag är bestämd motståndare till dem, som klistrar ettiketter såsom nazism och fascism på Sverigedemokraterna. Skälet härtill är att jag är uttalad antinazist.

  Risken är att dagens och framtidens ungdomar med dåliga historiekunskaper kommer att säga: Var nazisterna som Sverigedemokraterna, så är det inte så mycket att orda om.

  Det fasansfulla begreppet nazist är redan rejält devalverat. Fortsätt därför inte på den vägen.

  Stellan Bojerud

 2. ”Vad man än söker på hamnar rasister i topp.”

  Jag är också förbluffad över att personer som förespråkar en stor invandring i så låg grad debatterar detta på internet. Bloggar som är invandringspositiva och också i regel stenhård cencurering. Invadringskritiska bloggar kännetecknas däremot och full yttrandefrihet.

  Den enda slutsats jag kan dra av detta är att det är så svårt för invandringsförespråkare att hitta vettiga sakargument, medans det är väldigt lätt för invandringskritiker att hitta argument. Det är ju också väldigt talande att bloggaren på denna blogg inte i eget namn går i svaromål på kritik mot hans inlägg. Torbjörn föredrar liksom svensk massmedia, enkelriktad kommunikation. Dock skall en eloge ges för att kommentater ändå släpps igenom.

  I Sverige tycks det vara så att invandringspolitik är ett enda stort tabu. Man pratar helst inte alls om denna fråga. Alla vet att man förvändas vara positiv till invandring och alla vet hur känsligt frågan är. Det är t.ex. inte ofta invandringspolitik kommer upp som samtalsämne runt fikaborden, och när den går så väger alla sina ord på guldvåg. Invandringsfrågan är det största exemplet på hur begränsad yttrande- och åsiktsfriheten är i Sverige.

 3. Ping: Hur stor är sverigedemokraternas väljarbas egentligen « Sverige är inte världens navel!

 4. Bra Torbjörn! När jag läste artikeln förväntade jag mig hela tiden att vi skulle få se en länk till en wiki med en massa populära risistiska lögner/faktoider och därefter en knäckning av dem mha. fakta. Men den länken dök aldrig upp, eller är jag helt blind idag?

 5. Såg att du skapat en kampanjsida på facebook. Det är en bra början, inte minst för att samla intresserade människor (jag är ibland dem – kan tänka mig att Beelzebjörn t.ex. också är det, och varför inte Betnér?), men det är svårt att söka där och kräver stor mängd energi för att hållas ”levande”. Detsamma gäller i och för sig en wiki också – krävs energi för att hållas levande – men det går åtminstone att söka lätt iden, och strukturera/organisera. Problemet är såklart att det höjer tröskeln för deltagande. Dock är inte wiki = wikipedia! Det finns många nyare, mera lättanvända alternativ. T.ex. sites.google.com (wysiwyg-editor). Kanske är det möjligt att höra med användare på fb-sidan när den växt lite, vad de har för förslag?

 6. ”Till skillnad från en del har jag inget emot att både kalla Sd:s eller Avpixlats argument eller inlägg för rasistsiska, eller t.o.m jämföra med nazismen om det krävs. Men jag är extremt viktig med att det åtföljs av ett ”…därför att…” Dvs evidens och motargument.”

  Och ändå så presenterar du inte några argument i artikeln.

 7. Som flere er inde på karakteriseres denne indvandringspositive tekst, som de fleste i denne katagori, af at mene at være hævet over argumentation.

  Den går på formlen: ‘Se, hvad de siger…’ – og kommer ikke videre i sin indforståede tankegang.

  Man _ved_ at man har ret, fordi man mener det samme som ‘de andre’.

  Umberto Eco kaldte engang fænomenet ‘Det urfascistiske medløberi’.

  Til det faglige, kan det siges at du i høj grad mangler naturfaglig dannelse – du forstår simpelthen ikke indvandringsmodstandernes argumenter, hvorfor du misrepræsenterer dem.

  Hvorfor er i venstreorienterede så bange for saglig dialog at i henholder jer til prædikener, missionering og monologer ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s