Folkhatet 5: det där om muslimerna och nazismen…

Det här är del fem i en serie artiklar om folk- och grupphatet. Jag kallar artikelserien “Folkhatet” för att hedra Ture Nerman. Han skrev en bok med den titeln under första världskriget då han jämförde det generaliserande folkhatet på den allierade och den tyska sidan. (Den kan laddas ner här!) Framför allt kommer jag att visa likheterna mellan antisemitismen och islamofobin. De mest extrema muslimhaterna har lånat många stereotyper som t.ex. nazister använt sig av. Det betyder inte att de, tex. counterjihad, är nazister, det är ett nytt sorts fascistisk fenomen. Men det finns fler likheter än det finns olikheter.

När man studerar folkhat, negativa generaliseringar och rasism ser man att likheterna mellan folkhat mellan olika grupper är större än skillnaderna. Föremålet för hat kan skilja sig åt, men hatets liknelser, stereotyper och uttryck är ofta likadana från plats till plats. Det är detta jag ska visa i en serie artiklar, som kommer att fokusera på att visa hur antisemitismens hatretorik (bland t.ex de radikala islamisterna och nazisterna) spridit sig till muslimhatarna (t.ex. Sverigedemokraterna och counterjihad).

De andra artiklarna i serien kan du hitta här!

Islam/sionism är lika med nazism?

Om man studerar muslimhatet och antisemitismen idag ser man ofta naziliknelser. I det ena fallet säger man att islam är som nazismen, och i andra fallet riktar man sig in på sionisterna och Israel och skriver att sionisterna, eller Israel är nazister/nazistiskt.

Detta är vad som kallas demonisering. Tidigare har muslimer och judar kallats satanister, giftspridare och liknande. Idag är det effektivare att demonisera genom att jämföra med nazismen.

När det gäller antisemiterna lutar man sig mot påstådda samarbeten mellan nazister och sionister (se Ahmed Rami här t.ex). Muslimhatarna riktar sig istället in på de kontakter som ägde rum mellan några ledande muslimer under 40-talet och nazisterna.

Det är det senare vi ska titta närmare på i denna artikeln.

Counterjihad och Breivik…

I hela det ockuperade Europa, och även utanför det, fanns det folk som ville samarbeta med nazisterna av olika skäl. Många av dessa var religiösa eller  politiska föregrundsfigurer. I Sverige hade vi Sven Hedin och ärkebiskop Eidem. Liknande samarbetsmän fanns i hela Europa.

Inom islam fanns det en hel del som av politiska eller ibland även ideologiska skäl stödde nazismen. En av dem var stormuftin av Jerusalem som togs emot som en hedrad gäst av naziledarskapet mitt under det brinnande kriget och bodde i Berlin några år. Detta gör counterjihadrörelsen en stor sak av genom att utmåla HELA islam och ALLA muslimer som nazistiska (Se t.ex. Pamela Geller här och här.):

There is no statute of limitations on genocide. I indict the Mufti and the Muslim world. They were equal partners in mass death.

Geller påstår alltså att nazismen och muslimerna var lika parter i Förintelsen av judar under andra världskriget!

Det som skiljer en muslimhatare från andra är att denne anser att muftins vistelse i Berlin under kriget gör att ALLA muslimer ska misstänkliggöras och ALL islam brännmärkas som nazistisk.

Så här resonerar counterjihad och deras allierade (Tryckfrihetsforum i Sverige t.ex och många sverigedemokrater) samt terroristen och massmördaren Breivik

Breivik och counterjihad anser att Europa hotas av en ”ny nazism”, nämligen “massinvandringen” av muslimer. Dessutom hotas Europa av de politiker, främst Socialdemokrater och andra “kulturmarxister”, som samarbetar med denna nya sk ”nazism”. Dessa sistnämnda kallar de landsförrädare. De är quislingar, likt ur-quislingarna i Nasjonal Samling i Norge som samarbetade med Hitler under andra världskriget.

Breivik och counterjihad ser sig med andra ord som motståndsmän mot denna nya nazism och Breiviks attacker på Socialdemokratiska ungdomar kan förstås om man ser att Breivik såg dem som ett slags modernt ”Hitlerjugend”, eller “Nasjonal Samlings ungdomsbevegelse”, och han såg sig som en klassisk motståndsman med plikten att döda landsförrädarna som säljer ut landet.

Denna synen bekräftas i Breiviks manifest och i counterjihads olika hemsidor. Breivik jämför sig t.ex. ofta med motståndshjälten Max Manus. I en kommentar från Document.no hittar vi det tidigaste beviset för Breiviks ideologi.

”Också har vi förhållandet mellan konservativa muslimer och så kallade ‘moderata muslimer’. Det finns moderata nazister också, som icke stödde gasningen av romaner och judar. Men den är ju fortfarande nazister och sitter bara och tittar på när de konservativa nazisterna slår till. Ska vi acceptera moderata nazister så länge de tar avstånd från gasning av romaner och judar?”

Där har vi den politiska grunden för mordet på Socialdemokrater på Utöya och för counterjihad.

Skillnaden är att counterjihad säger sig vara mot våld och mord. Men med synen att Europa ockuperats av blodtörstiga nazister och deras galna quislingar, kan man förstå att steget mellan att använda våld och inte använda våld är litet, med en sån filososofi…

Muslimerna som räddade livet på judar!

För att motverka denna demonisering av islam vill jag visa att det fanns många muslimer som också tog en strid MOT nazismen, och räddade judar under andra världskriget.

Jag har träffat en judisk man i USA vars pappa räddades av muslimer i Libyen. De gömde honom i moskéns källare med imamens godkännande. Det var en fascinerande historia. Det gick bra, den judiske mannen, imamen och några av den judiske mannens vänner överlevde kriget.

Om man bara ids bry sig kan man hitta uppgifter om att det fanns en hel del muslimska rättfärdiga som räddade judar.

Berättelser om hjältemod

I Albanien räddade muslimerna de flesta av landets ca 200-400 judar genom att gömma dem. Albanien var också det enda ockuperade land i Europa där antalet judar ÖKADE under andra världskriget, eftersom judar som flydde dit också gömdes. Detta beskrivs bra i boken Besa: Muslims Who Saved Jews in World War II, av fotografen Norman H. Gershman. (se filmerna mot slutet av denna artikel och även artiklar på Svartens blogg.)

”Det finns inga främlingar för en alban, bara gäster” heter det i ordspråket. Besa är dessutom det albanska ordet för en medeltida hederskodex som innefattar alla livets områden… De kände att de var tvungna att rädda judarna, på grund av ‘besa’, ett hederskodex som vilar djupt i den albanska kulturen och de albanska muslimernas tro…”

Bland hjältarna i Albanien kan man t.ex hitta muslimen Refik Vesili. Som sextonåring gömde han åtta judar i familjens hus i bergen. ADL i USA har skrivit om ett annat exempel, en muslimsk familj som räddade 26 judar.

Även i Bosnien räddade muslimer judar. Muslimen Dervis Korkut rädadde en ung judisk kvinnlig motståndskämpe som hette Mira Papo och räddade Sarajevo Haggadah, en av de mest värdefulla judiska handskrifterna i världen.

Turken och muslimen Selahattin Ulkumen räddade 50 judar i Grekland, och de turkiska diplomaterna i Paris, Namık Kemal Yolga och Necdet Kent räddade ”turkiska judar” från att mördas.

Den iranska konsuln Abdol Hossein Sardari i Paris skulle kunna kallas Irans Wallenberg. Han gav ut mängder av iranska pass till judar för att rädda livet på dem.

Muslimen Khaled Abdul-Wahab i Algeriet räddade livet på många judar under kriget.

Läs gärna denna lilla bok för fler exempel på muslimer som räddade livet på judar, med risk för sina egna liv!

Det pratas en del om muslimska frivilliga i nazi-armén, men inte så mycket om alla de muslimer som slogs på den allierade sidan under kriget. T.ex. muslimer från den tidens Indien (inkluderat Pakistan och Bangladesh). Man beräknar att det700.000 allierade muslimer deltog i kriget enbart från de länderna. Egypten, liksom många andra muslimska områden under brittisk kontroll deltog också på britternas sida i kriget.

Detta betyder inte att problem saknas idag eller att antisemitismen då inte var ett problem. Antisemitismen i arabiska länder är ett problem, hatet bland många under andra världskriget var också ett problem. Idag bor det cirka 10.000 judar i arabiska länder. 1939 var det troligen upp emot en miljon.  Detta skedde genom en etnisk rensning 1948-1950 där man utvisade judarna.

Denna antisemitism är ett STORT problem. Men inte alla muslimer är antisemiter. Det som fick muslimerna att rädda judar var i många fall deras tro. Det var deras syn på ISLAM som fick dem att riskera sina liv för judarna!

Generaliseringar dödar! Generaliseringar skapar hat! I verkligheten är det som Bosse Barnevik skriver i en dikt. Inget folk, ingen religion, består enbart av änglar eller demoner…

En del är ärliga andra är skumma
En del är genier, andra är dumma
Mest är dom fredliga, andra vill slåss
Med andra ord: dom är som oss
Med fel och brister, tuffa och mjuka

Filmerna

10 tankar om “Folkhatet 5: det där om muslimerna och nazismen…

 1. Varför konstruerar du först en halmgubbe (alla islamkritiker avskyr/skuldbelägger alla muslimer) som du sen angriper? Det finns faktiskt kritik av islam som bygger på religionens ideologi och praktik.

  Att en sjuk människa som Breivik ansåg sig ha rätt att döda socialdemokratiska ungdomar tar du som intäkt för att svartmåla alla islamkritiker. Du skriver: “Skillnaden är att counterjihad säger sig vara mot våld och mord.” Och den skillnaden tycker du är negligerbar? Tycker du ärligt talat att det är rätt? Vad kan man överhuvudtaget kritisera om den retoriken används?

  På samma vis som vi antikommunister angriper Sovjet för alliansen med Hitler kan man angripa muslimska företrädare för liknande allianser, men det gör inte att man anser att alla kommunister är skyldiga (de är visserligen korkade) och inte heller att alla muslimer är skyldiga. Men vad dessa allianser visar är att företrädarna ansåg att deras ideologier var kompatibla. Att enskilda människor är hyggliga och modiga ändrar inte på deras företrädares ideologiska grund och åsikter. Även goda människor kan stötta onda ideologier.

 2. Det är ju visserligen en rimlig infallsvinkel, det går att kritisera islam på rent teologiska grunder utan att generalisera om alla muslimer, och det går att kritisera enskilda muslimer för deras ställningstaganden i olika frågor utan att hålla alla medlemmar i deras eventuella organisationer ansvariga för denne individs handlingar.

  Så när Torbjörn kritiserar hatisk retorik så kanske det vore på sin plats med en tydlig definition som undantar de icke-generaliserande och icke-demoniserande islamkritikerna ifrån hans utpekanden.

  Men det är ju det som användandet av ”counterjihad” som måltavla för kritiken innebär, han säger inte det diffusa ”islamkritiker” utan just ”counterjihad”, vilket är en tydligt avgränsad grupp av personer som just generaliserar och demoniserar om muslimer.

  Det hade varit en rimlig kritik om han hade generaliserat över alla islamkritiker men eftersom han inte gör det så är det här pratet om halmgubbe bara tomma anklagelser.

  Detta blir mitt enda inlägg här, då den grundläggande frågan om halmgubbar är avklarad nu.

 3. Bara för att klargöra då.

  Refereras till löpande genom delen ”Counterjihad och Breivik…”. Det enda som du skulle kunna hänga upp dig på utanför det är att i första delen ”Islam/sionism är lika med nazism?” så nämns istället Muslimhatarna, men eftersom den delen avslutas med ”Det är det senare vi ska titta närmare på i denna artikeln.” och han sedan går vidare med att enbart tala om counterjihad så är det självklart att han använder dessa som synonymer.

  ”Så här resonerar counterjihad och deras allierade (Tryckfrihetsforum i Sverige t.ex och många sverigedemokrater) samt terroristen och massmördaren Breivik”

  Den kan man förstås vända till att ‘Aha, där var det ju andra med’, men här pekar det specifikt ut delade resonemang så för syftet att ange en begränsande åsiktsmarkör är det en meningslös kritik.

  Det är inte så viktigt för mig att tjafsa med dig om vem jag är och varför jag är här, om du vill kan du ju fortsätta klaga på att jag bemöter dig, men jag kommer inte att svara på det gnället.

 4. Gammalt inlägg, men väldigt relevant.
  Svartmåla inte Sven Hedin som nazist är du snäll.
  Han var Tysklandsvän in i det sista, men inte nazist. Han beundrade starka män, allt från Ryska kejsaren till de Kinesiska ämbetsmännen.

  Du vet ingenting om ärendet men ändå stämplar någon för något så hemskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s