Folkhatet 1: Förnekande av folkmord

Det här är del ett i en serie artiklar om folk- och grupphatet. Jag kallar artikelserien ”Folkhatet” för att hedra Ture Nerman. Han skrev en bok med den titeln under första världskriget då han jämförde det stereotypa, generaliserande folkhatet på den allierade och den tyska sidan under kriget. (Den kan laddas ner här!) Framför allt kommer jag att visa likheterna mellan antisemitismen och islamofobin. De mest extrema muslimhaterna har lånat många stereotyper som t.ex. nazister använt sig av. Det betyder inte att de, tex. counterjihad, är nazister, det är ett nytt sorts fascistisk fenomen. Men det finns likheter.

När man studerar folkhat, negativa generaliseringar och rasism ser man att likheterna mellan folkhat mellan olika grupper är större än skillnaderna. Föremålet för hat kan skilja sig åt, men hatets liknelser, stereotyper och uttryck är ofta likadana från plats till plats.

Det är detta jag ska visa i en serie artiklar, som kommer att fokusera på att visa hur antisemitismens hatretorik (bland t.ex de radikala islamisterna och nazisterna) spridit sig till muslimhatarna (t.ex. Sverigedemokraterna och counterjihad).

Att förneka folkmord

Imorse såg jag att Sweden confidential har en artikel om fejkade koncentrationsläger i Bosnien. Min tanke var, när jag såg det, att cirkeln faktiskt är sluten nu. Det finns inte ett enda argument som använts mot judarna under 1900-talet som inte används av muslimhatarna idag. Inte ens förintelseförnekandet skiljer de bägge uttrycken av folkhat åt.

Jag har annars nog sett allt. Man har anklagat judar för ritualmord, sexförbrytelser, för att vilja styra världen, för att ha rasistiska heliga skrifter, för att hata icke judar, för att ha sex med djur och detta, och liknande saker är exakt det som muslimhatarna idag sprider. Ibland är måltavlan ”islam” eller ”muslimerna”. Ibland är det demonisering av islamister eller liknande på ett sätt som drabbar alla muslimer (ungefär som demoniseringen av sionismen används av antisemiter för att komma åt judarna).

Men det kommer vi till. Nu är det folkmordsförnekande vi ska titta på.

Folkmordsförnekande är inget unikt för muslim- eller judehatare. Många turkar (och andra) förnekar folkmordet på armenier. Kurderna är utsatta för förnekare som förnekar olika folkmord mot dem. Olika folkmord som Sovjet gjorde mot olika folkgrupper förnekas. Dessutom finns det faktiskt en hel del förnekelse kring det folkmord som slaveriet utgjorde (både den arabiska och den europeiska slavhandeln), och folkmorden på indianerna i Amerika.

Ett mer bortglömt exempel på folkmordsförnekele är  det de homosexuella och funktionshindrade utsattes för i Europa fram tills 80-talet. Det dröjde till 80-talet tills massmordet på funktionshindrade i nazityskland erkändes som ett massmord, en Förintelse. Och det var först då de homosexuella fick rätt till ersättning. Samma med romerna. Successivt mellan 60-talet och 90-talet (!) erkände man att även de drabbats av Förintelsen. Att man förnekade Förintelsen och massmorden av funktionshindrade, homosexuella och romer under så lång tid efter andra världskriget berodde givetvis bara på rasism och fördomar.

Det mest kända exemplet av förnekelse av folkmord idag är givetvis Förintelsen av judar. Där är det skrämmande att se hur förintelseförnekelse vinner terräng i radikala islamistkretsar över hela världen, t.ex. hos Hamas och i Iran. Ingen med insyn i hur Hamas och Iran (som utvecklar kärnvapen) betraktar judar borde ha förståelse för att Israels ledarskap är en aning oroade.

Det jag lite kort ska visa är att numera finns det ett folkmordsförnekande bland muslimhatarna också. Där är det rasismen och folkmorden mot muslimerna på Balkan man pratar om, och förnekar. Låt oss kika närmare på detta.

”Förintelselägren existerade inte”:

Som vi såg i Sweden Confidential idag förnekar en del muslimhatare att de fånglägerna fanns i Bosnien, eftersom det var muslimer som satt i de fånglägren.

Det var muslimernas eget fel

Det här är en variant av den klassiska antisemitiska lögnen att ”sionisterna framkallade förintelsen” eller att ”sionisterna vile ha antisemitism” (som t.ex. Ingmar Karlsson sprider idag.). Fast enligt denna myten, som t.ex. Pamela Geller sprider, ville de bosniska muslimerna ha folkmord för att det tjänade deras syfte.

Det skedde ingen förintelse

Precis som med förintelseförnekandet kring judarna sprider man myten att förintelsen inte skedde alls. Eller att det var färre än man hittills ansett. Precis som en del revisionister hävdar att det inte var 6,5 miljoner judar som förintades, utan färre, anser en del muslimhatare att det ”bara” var några hundra som mördades. Förintelseartimetik brukar man kalla detta då det handlar om Förintelsen av judar.

Pamela Geller, som leder SION och försöket att bygga en internationell antimuslimsk koalition sprider denna lögn. Som vi kan se här:

Gates of Wienna, Breiviks älsklings blogg, sprider detta. På Jihadwatch kan vi läsa en hel del om detta. T.ex. här och här. Jihadwatch’s Robert Spencer citerar t.ex. Caleb Posner:

After 14 years of investigating events that took place in Srebrenica in 1995 I can attest there was no genocide over Muslims in that enclave — the myth about the massacre of Muslims was invented by the late Bosnian Muslim war leader Alija Izetbegović and then-U.S. president Bill Clinton.”

Även Breivik sprider myter om muslimerna och kriget i Bosnien, och spelar ner folkmordet på muslimerna, i sitt manifest.

Fast de artiklar Breivik citerar, och hans egna ord, om Bosnien, påminner mer om hur antisemiter förnekar Israels rätt att existera. Ungefär med samma retorik hävdar Breivik att muslimer egentligen inte ha rätt att vara i Bosnien som antisemiter hävdar att judar inte har rätt att vara i Israel. Men detta kan vi återkomma till i en senare artikel.

Etc etc

Så här kan man fortsätta länge. Jag lär återkomma till detta ämne igen. Jag rekommenderar till sist en bra artikel i Jewish Chronicle som kommer till samma slutsats som jag.

The crimes of which Karadzic and Mladic now stand accused at The Hague are a catalogue of barbarism: mass murder, ethnic expulsion and rape. These include the siege of Sarajevo, which killed more than 10,000, and the genocide of 8,000 Muslim men and boys at Srebrenica…

To paraphrase the late Christopher Hitchens: it’s impossible to eat enough in order to vomit enough on reading such material. The Muslim populations of Bosnia and Kosovo bear as much relation to al-Qaeda as the Archbishop of Canterbury does to the snake-handling sects of Appalachia. Milosevic’s victims should be remembered. The truth about their fate should be defended.

5 tankar om “Folkhatet 1: Förnekande av folkmord

 1. Vi kan göra det hela enkelt för din del. Du kallar saker för lögner. Kan du lägga fram bevis på det du påstår? Att ett folkmord skedde under kriget i forna Jugoslavien?

  Jag har själv ingen direkt åsikt om saken. Utan tar in information och fakta från alla sidor för att förhoppningsvis kunna bygga mig en uppfattning om vad som egentligen skedde.

  Så vad är dina bevis för att swecon eller Geller ljuger? Utgå nu inte ifrån några känsloargument, utan jag vill se fakta…..

 2. Man bör nog se upp med argument som brukar användas av andra som vill förneka verkligheten.

  Ta till exempel intelligent design-förespråkare som ständigt försöker framställa alla debatter som konflikter mellan ungefär lika trovärdiga ståndpunkter, som två jämbördiga teorier. Där det ständigt är sunt förnuft att vänta till ena sidan har motbevisat den andres teser, innan man själv tar ställning, oavsett hur många gånger det redan har gjorts eller hur skraltigt ologiska de än är.

  En annan modell är omvänd bevisbörda, typ ”visa att jag har fel, annars har jag rätt”. Eller så kan man hänga upp sig på detaljer och försöka starta ändlösa utnötningsdebatter för att avskräcka från att säga emot.

  Makroevolution är ett diffust begrepp som ID-folk använder för att flytta fokus i debatten och framställa motståndarna som om de hävdar något som de inte har backning för med det argumentet de just framfört. Makroevolution betyder ungefär att man kopplar ihop Big Bang, Jordens bildande, livets uppkomst och de nuvarande arternas uppkomst som ett sammanhängande teoretiskt block. T.ex. kan fossila bevis för att en kedja av arter lett fram till nuvarande djur/växtliv bemötas med att det minsann ändå inte är bevisat att livet uppkom utan en intelligent skapare, så ”makroevolutionen” faller som helhet ändå.

  Liknande kan göras med begreppen folkmord, massmord och massaker. Ofta försöker folkmordsförnekare välja ett större perspektiv på ett massmord, för att man då inte slutgiltigt kan säga att processerna styrdes av en vilja till systematisk etnisk rensning, även om flera av de delaktiga massakrerna mkt väl styrdes av en sådan ambition. På så sätt kan man förneka att de mindre delarna utgjorde folkmord, då de inte ingick i ett folkmord på större skala.

  I Armenien och Bosnien är det svårt att hävda att helheten i turkarnas och serbernas ambition gick ut på att utrota alla armenier eller bosniaker. Men däremot finns det flera enskilda instanser då befälhavare gav order om att utrota hela lokala befolkningar av en viss etnicitet. Genom att fokusera på det större perspektivet kan man glömma de mindre händelserna.

  I det här uttalandet från International Court of Justice, definieras Srebrenica tydligt som ett folkmord, medan Serbien frikänns från ansvaret för att ha utfört det.

  http://www.icj-cij.org/presscom/index.php?pr=1897&pt=1&p1=6&p2=1

  Sedan kan den som vill ha exakta uppgifter om när och var och hur allt hände och hur mycket vi vet göra en grundligare genomsökning av deras webbsida, medan den som tycker att International Court of Justice är ond mångkulturkramande PK-media kan gå och skita ner sig.

  Lite enklare skrivet här av NYT: http://www.nytimes.com/2007/02/27/world/europe/27hague.html?_r=1&ref=world

  Jag tänker dock inte gå in i en lång utnötningsdebatt om exakta definitioner av folkmord och exakt vem som gjort vad etc, utan jag hänvisar den som eftersöker sådant att själv kolla upp dokumentationen hos ICJ och ICTY.

 3. Vi kan göra det hela enkelt för din del. Du kallar saker för lögner. Kan du lägga fram bevis på det du påstår? Att ett folkmord skedde under kriget i forna Jugoslavien?

  Jag har själv ingen direkt åsikt om saken. Utan tar in information och fakta från alla sidor för att förhoppningsvis kunna bygga mig en uppfattning om vad som egentligen skedde.

  Så vad är dina bevis för att swecon eller Geller ljuger? Utgå nu inte ifrån några känsloargument, utan jag vill se fakta…..

 4. Pingback: Folkhatet 2: hatet mot de judiska och muslimska heliga skrifterna « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s