Det där med demokrati och invandring…

Sverige har förändrats massor de sista 40 åren, och det gillar jag. Jag älskar den bredd vi fått i den svenska kulturen med mångkulturen. Jag är för invandring och vill i praktiken ha en så fri invandring som möjligt. Fri invandring för invandrare som kan skaffa egen försörjning är nåt jag t.ex menar att vi borde införa direkt idag , men vi ska vara generösa med övrigt invandring också. Mycket generösare än idag. Men förutom att vara antirasist och vän av invandring så är jag också demokrat.

Ja, jag tror på demokratin. Det är inte så att jag i medmänsklighetens och invandringens namn är beredd att ge upp demokratin, tvärtom anser jag att demokrati och medmänsklighet går hand i hand.

Jag anser att en del av orsaken till den främlingsfientlighet vi har idag i Sverige, och integrationsproblemen, beror på att politikerna aldrig frågade medborgarna på 60-talet och 70-talet om de ville förändra Sverige, om de ville ha en stor invandring i femtio år framåt.

Nu hoppar säkert många läsare till. Många jag pratar med gör så.  Det händer att jag påpekar att jag anser att vi inte har brytt oss om att fråga folk om de vill ha invandring och förändra Sverige och väldigt, väldigt många anser att mitt uttalande är absurt. Väldigt få anser att politikerna frågat medborgarna om de vill ha in invandrare, intressant nog. De flesta anser att politikerna inte gjort det.

Jag får ofta höra från folk som är för invandring att ”man kan inte fråga folk om allt innan man gör det”, eller ”sånt där ska man inte fråga folk om, allt ska inte omfattas av demokratin” och ”du förstår väl att de flesta hade sagt nej om vi frågat folk 1960 om vi ska ta in 50.000 per år i 50 år och förändra Sverige, göra det mångkulturellt istället för monokulturellt”…

Hmmm… Jo, det kanske är så?!

Om du tillhör de som anser så som de i citaten ovan, sitter du nog redan och småhoppar i din stol. Du tycker kanske det låter rasistiskt att man ens ska fråga folk om en sån sak.

Då får jag fråga vad mer vi ska undanta från demokratin? äldrevård, sjukkvård, skola, dagis, eller? Vid de tidpunkter då man infört något stort och nytt i socialsystemet har man oftast haft en stor och grundlig debatt. Om pensionen, om arbetarskyddet, om arbetstider, om vad det betyder, för och emot, att förändra Sverige i framtiden på det sättet. Ofta har vi haft riksdagsval och öppen debatt i samhället kring detta, om det är rätt eller fel. Och ändå betyder invandringen och det mångkulturella samhället MYCKET mer för Sverige. Det är en förändring i klass med införseln av demokratin, protestantismen och den kristna tron i Sverige. Så mycket förändras Sverige av det. Och vi har aldrig haft en dskussion bland folk om de vill hadet eller inte.

Min poäng är att om man inte har med sig folk på en så genomgripande reform, så skapar man problem. Man får med folk genom den demokratiska processen.¨

Men, tänker säkert en del, tänk om folk hade sagt nej till invandringen. Jo, säger jag, det är demokrati. Då hade antirasister och invandringsförespråkare fått vässa sina argument och visa att medmänsklighet är bättre. Demokrati är liksom inget man bara ska skita i!

Vi har en förbannad tur att integrationen gått så bra som den har i Sverige (och resten av Europa) med tanke på hur lite man brytt sig om att försöka få med folk, och än mindre hur man fråga efter folks åsikt i frågan.

Tyvärr tänker ganska många politiker som Peter Sutherland, FN:s talesperson i Migrationsfrågor, gör. Han var ute igår i brittiska överhuset och höll ett tal som osade av förakt mot demokratin.

Sutherland vill att man struntar i befolkningen och ”undergräver” idén om det monokulturella samhället. Jag är också mot det monokulturella samhället och extremt mycket för mångkultur, men jag är också DEMOKRAT. Ett diktatoriskt beteende är diktatoriskt även om en person anser sig vilja göra ”goda” saker genom odemokratiska metoder.

Tyvärr är denna idiot, peter Sutherland, en konspirationsteoretikers dröm. Han kombinerar för tusan allt som konspirations-knäppgökar går igång på numera. Bilderberger, frimureri, judisk, Goldman Sachs, FN, brittiska överhuset, GATT/WTO, Trepartskommissionen, påven (!) o katolikerna… Så idag har världens alla konspirationsknäpppgökar fått kollektiv orgasm.

Där det är demokratiunderskott, där frodas konspirationsteorier, hat och fördomar. I mörkret frodas troll och odjur… Ska det vara så svårt för folk att förstå sånt?

Ja, jag kanske låter naiv nu, det tycker säkert en del. ”Vad då, fråga folk, folk hade bara sagt nej” eller ”fråga folk, betyder att man debatterar om invandrare är bra för Sverige eller inte och sånt FÅR man inte debattera, man får inte ifrågasätta medmänsklighet”… Jag har hört argumenten ofta. Och jag tänker att vi verkligen måste leva i demokratins barndom om vi anser att folkets röst ska betyda så lite…

Och NEJ, detta betyder inte att jag hade varit beredd att acceptera Hitler i demokratins namn. Att vilja skada människor eller avskaffa demokratin är inte samma som folkstyre, dvs demokrati!

mer läsning: DEMOKRATI 2.0

9 tankar om “Det där med demokrati och invandring…

 1. TJ: – ”Jag är för invandring och vill i praktiken ha en så fri invandring som möjligt.”

  – då får du också vara så snäll att betala för det och inte lasta det på andra medborgare.

 2. Hej!…huvudet på spiken!…du har i din text vissa delar som jag känner för och som jag tror är viktigt: Att prata och undersöka vad folket vill. ….Vi skall ju ha en bra invandring..vi behöver det….men det känns som t.o.m dom styrande inte har riktig koll. Jag vet att det låter j-igt retard…men..kan vi inte dra i bromsen o analysera .Företag , stora som små enmansföretag, föreningar..familjer….dom flesta gör likadant när det hackar …när ekonomin gungar: man sätter sig ner, stramar åt ,anpassar…eller styr om.

 3. ”Fri invandring för invandrare som kan skaffa egen försörjning ” låter bra. Men för vilka löner? Finns det inte en viss risk för lönedumpning med ett sådant resonemang? Vore det inte bättre med fri invandring för de arbetsområden vi idag har eller närmsta åren förväntas ha en brist inom? (men usch, då låter man ju som Jimmie Åkesson).

  ” Jag är för invandring och vill i praktiken ha en så fri invandring som möjligt” .. ” vi ska vara generösa med övrigt invandring också. Mycket generösare än idag.” Vad är det som hindrar en helt fri invandring som du ser det? Varför inte skrota Migrationsverket? Det verkar ju inte som att statens kostnader bekymrar dina resonemang. Låt staten trycka fler sedlar bara…

 4. Det odemokratiska har möjligen varit att politikerna inte informerat om sina avsikter i denna fråga under åren. I övrigt har det ju stått envar fritt att rösta på ett parti som inte förespråkar invandring.

 5. Otroligt bra och vettigt skrivet! Jag tycker du sätter fingret på något viktigt- Att det handlar om att få uttrycka sin verkliga åsikt, och känna att det här samhället är vi tillsammans med om att bygga. Jag kan principiellt hålla med dig ang. teorierna om Mono-respektive mångkultur, men blir fullständigt rasande och uppgiven inför att mina åsikter om denna förändring aldrig efterfrågas, och vad värre är, minsta kritik mot denna ordning straffas med maximal social vedergällning, tom hot och våld! Jag tror man kan få bukt med främlingsfientlighet om man vågar ha en ärlig diskussion om invandringen, och fördomar mm. Politikernas ansvar är inte bara att motverka främlingsfientliga tongångar utan att upprätthålla demokratin. Ur lögner, fasader och hyckleri föds endast mer hyckleri, inte demokrati.

 6. Julius hjort, jag kan säga dig som varandes mer invandringskritisk än positiv utifrån hur den ser ut idag, att jag hade inte röstat som jag gjort om vissa essensentiella fakta hade klargjorts gällande invandringen. Att journalister benämner alla som ”flyktingar” är exempel på sådan Orwellsk retorik, det ger vid hand att alla som kommer hit flyr från lemlästning o död, då det inte alls förhller sig så. Är man som politiker och journalist mån om våra demokratiska institutioner, och man handskas inte så ovarsamt med fakta eller med människans vilja till förståelse. Ingen vill bli vilseledd och ovanifrån påtvingad empati, då denna är naturlig drift hos människan och endast kan växa av sig självt fritt och inte av moraliska påbud från överheten. Jag och många med mig börjar vakna och det behöver inte innebära hat som många tror, utan mogna, medvetna medborgare som faktiskt är en förutsättning för demokrati.

 7. Pingback: Socialdemokraterna och drömmen om Europa | Sverige är inte världens navel!

 8. Pingback: Antidemokratiska tendenser i ”det godas” tjänst! | Sverige är inte världens navel!

 9. Pingback: Står miljön över demokratin? | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s