Hoppsan, här var sverige ett digitalt U-land!

Sverige är ett föregångsland i digitaliseringen av kyrkoböcker och arkivmaterial. Vi släktforskare lever i ett litet paradis. Men när det gäller digitalisering av arkivmaterial, dagstidningar och tidskrifter från 1900-talet är Sverige ett U-land. 

Internationellt prioriteras numera digitaliseringen av dagspress, arkivmaterial och tidskrifter från 1900-talet. Via Kungliga Biblioteket kan vi se en del av det som digitaliserats.

Just nu letar jag efter källmaterial från Tyskland på 1930-talet och Sverige på 1930-talet.

I Sverige finns inte materialet ute på nätet och jag som forskare får inte ens själv fota av materialet.

I Tyskland är det annorlunda. Här är några exempel. Ett exiltidningar från 30-taletArbetarrörelsens arkiv, Berlins tidningsarkiv, Berlin, ett exempel, kommunisttidningen Röda Fanan, Universitetet i Heidelberg.

I Sverige finns detta. Vår historia tar slut 1900. Och bland det som finns är en hel del av de största tidningarna inte representerade.

Sverige är ett samtidshistoriskt, och närhistoriskt U-land. Det vet jag sen gammalt. Det finns stora saker som hände t.ex. på 1900-talet, som Boforsskandalen, som få som fötts efter 1980 ens känner till.

Digitalisering av 1900-talets tidningar borde prioriteras. Jag vill kunna läsa Torgny Segerstedts antinazistiska artiklar i Göteborgs handels och Sjöfartstidningar på nätet. Vill inte ni?

Tänk om man hade kunnat läsa svensk dagspress från 1930-talet på nätet

En tanke på “Hoppsan, här var sverige ett digitalt U-land!

  1. Projekt Runeberg arbetar på ideell basis och i rätt liten skala med att digitalisera tidskrifter som är 70 år gamla, alltså hela 1930-talet, t.ex. Tiden, Svensk tidskrift och Ord och bild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s