Artikel på Newsmill om politiska hot och om hat

Artikel på Newsmill.

Fryshuset-profilens hot ökar det politiska hatet

Publicerad: 2012-05-23 12:05

Liberal skribent: När medlemmar i bandet ”Kartellen”, som dessutom är ledarfigurer i Fryshuset, hotar sverigedemokrater, måste det tas på allvar. Hat och hot håller på att bli vardagsmat i det svenska politiska livet. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mordhotades igår på twitter, av sångaren i gruppen ”Kartellen”, SebbestaksetSebbekartellen”Jimmie Åkessons mammas fitta! Vill tortera han i 3 dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödingar me! Jag vill döda bögen.” I samband med det uttalade gruppen grova hot mot sverigedemokrater. En bild på två personer som slår ner en sverigedemokrat fanns då på Kartellens facebooksida, åtföljt av texten ”dead assholes can’t vote”. med detta i åtanke, och annat som skett under maj månad kan man fråga sig, håller våldet och hatet på att bli mer rumsrent?

Killen som vill döda sverigedemokrater är alltså med i Lugna gatan och arbetar med ett antivåldsprojekt, teater, på fryshuset. Här är hans hemsida. Angående just det hotet, som gruppen Kartellen och Sebbes uttalat mot Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson, får den närmaste tiden utvisa vad som kommer att ske. Fryshuset gör mycket som är bra, men när personer som är stora förebilder och lite av ledarfigurer i Fryshuset gör nåt sånt här, kan det få större verkan än man kan tro.

Fryshuset verkar ha tagit det som skett på allvar, det är bra. De skriver: ”Sebbe är en förebild för tusentals ungdomar och har varit det långt innan Fryshuset började arbeta med honom. Just för att han är en förebild är det viktigt för Fryshuset att stötta honom i att bli en bättre och positivare förebild. Resan mot förändring är aldrig rak, Sebbe befinner sig i en utvecklingsprocess och har nu gjort ett misstag. Fryshuset fördömer inte människor men vi fördömer handlingar. Att vända ryggen mot Sebbe nu vore ett stort misstag. Vi kommer tvärt om intensifiera vårt arbete med honom.”

Alla människor är värda en andra, ja till och med en tredje eller fjärde chans. Så även Sebbe, så det är bra att Fryshuset kan ge honom den chansen. Men han är inte vem som helst, han är en förebild. Det är extremt viktigt att förebilder inte förespråkar hat eller våld, speciellt i ett antivåldsprojekt. Hur Fryshuset kommer att hantera Kartellens hat mot Alliansen, eller hans hat mot Sverigedemokraterna, vet jag inte med det måste hanteras. Eller det faktum att 268 personer gillade och 15 personer delade bilden på facebook som syns ovan artikeln.

Som ett brev på posten har givetvis Fryshuset och Sebbe tagit emot hot själva nu. Vidrigt men sant, så är det, våld föder våld. Det är givetvis lika vidrigt. Jag hoppas att alla inblandade parter ser att dödshoten hänger ihop och tar itu med alla problemen.

Vi andra har också en del problem att hantera. Våld föder våld. Maj månad har varit ganska ruskig. Hat och hot och försök att kasta skit på privatpersoner håller mer och mer på att bli vardagsmat i det svenska politiska livet, känns det som, och då tänker jag inte bara på sånt som muslimhat och kommentarsfältshat, utan på hat och hot mot person. Personhot uttalas mot muslimer som vågar ta plats i samhället, mot judarna i Malmö, och mot politiker och journalister nästan regelbundet på nätet, i kommentarsfält och på bloggar.

SVD-kolumnisten Roland Poirier Martinsson visade i måndags ett exempel på det  kommentarsfältshat som drabbat honom: ”Kan man inte bussa ut ett gäng muslimer av valfri ras/art till X så kan de få tända eld på folks villor och bilar där istället? … Det vore så underbart att få se journalisternas bostäder och bilar brinna som omväxling. Gärna med journalisterna kvar inne i husen.” 

Vi har ett ansvar att stå upp och markera en gräns mot denna typ av hat och hot. Våld mot person och försök att sabotera det demokratiska samtalet får aldrig accepteras. Vi måste kunna stå upp mot det, oberoende av vem som uttalar hot och mot vem det riktas. Under bara maj månad har detta hänt:

* Först var det händelserna i Eskilstuna runt första maj då AFA drabbade samman med Svenskarnas Parti.

* Sen var det författaren Ingmar Karlsson som försökte få reda på bloggaren Anna Ekströms identitet, vilket ledde till en ström av antisemitism mot både henne och författaren Torbjörn Elensky.

* Även Sverigedemokrater hotas regelbundet. Hanna Wigh i Sd blev utsatt för våld för några dar sen. Så här skriver hon själv (enligt Avpixlat): ”Vill tacka alla mina kära vänner för ert fina stöd. Jag är hemma och mår under omständigheterna bra. Det som inträffade var att ssu, vänsterpartiet och syndikalisterna dök upp med röda fanor. De var oerhört otrevliga och spottade efter partiföreträdare och uttalade saker som “djävla äckliga gris” osv. Vi tillkallade polisen som närvarade i ca 15 min innan de försvann igen. Då kom de närmre och en partiföreträdare kände sig väldigt hotad varpå jag ställde mig emellan med ryggen mot dem. I handen hade jag en drös ballonger. En av killarna från detta gäng slet då tag i ballongerna varpå jag fick skär/brännsår över handen. Efter ett tag får de tydligen fram någon vass pinne/stor nål som de dänger till mig i bakhuvudet med. Vi larmade polisen som dök upp efter ca 30min. Vill ännu en gång tacka för ert fina stöd och säga det att ni är guld värda. Vill även poängtera att vi måste fortsätta att kämpa för demokratin och aldrig låta oss sjunka ner till deras stenåldersnivå utan fortsätta att uppmana till att ta debatten istället för knytnävarna.”

* En person spottade på en Sverigedemokrat i Uppsala, Paula Bieler, nyligen också. En relativ mild sak, men ändå…

* Många skrattade åt att jag tyckte det var skrämmande när clementiner kastades på Jimmy Åkesson nyligen. Förhoppningsvis är det färre som anser det efter Kartellens hot.

* Efter SVT:s program om muslimerna har SVT fått hot mot sig från anonyma radikala islamister. Men jag hör att även de muslimska moskeerna fått hot mot sig, från islamhatare, som en följd av programmet. ”Vi ska bränna ner skiten”…

* Samtidigt pågår en debatt i media om klasshat i poesi och verkligheten. Delar av vänstern håller på att ta upp klasshat som paroll igen. Vi läserJönsons senaste samling, ”med.bort.in” är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och 350 000 danska, som jag givetvis unnar honom (hellre det än att han fortsätter hemsöka Brommafamiljerna med sin herpeskuk). Nyfiken går jag och köper den. Det är stark, rå, utmattande lyrik, med återkommande beskrivningar av smärta, fattigdom och förnedring. Och så hatet förstås. Han ser på fotboll och äcklas av att spelarna har högre lön än LO-medlemmarna och därmed är ”klassfiender”. Han hatar alla som bor på Södermalm. Han hatar grannarna som spelar musik. Han beskriver sitt ”kalla äckelhat” för Wanja Lundby-Wedin. Han önskedrömmer om hur Fredrik Reinfeldt blir skjuten i huvudet i direktsändning, ”hur skallen. smashas. sönder. liksom sprängs. inifrån.”

* Och i Heby hoppar en två Sverigedemokrater av partiet och blir Nationaldemokrater och får ta emot hat och hot de också.

* Debatten kring Uppsala Pride förra veckan är väl värd att nämna också. I klasshatets namn uteslöt man Folkpartiet från Uppsala pride och sen fick Luf ta emot hot från Afa.

* Vänsterpartiet lever med ständiga hot från nazister. Det var ju bara tre månader sen nazister stormade ett Vänstermöte i Ludvika.

* Dessutom lever både antirasister och Sverigedemokrater med ständiga hot i sin vardag. Journalister får hot när de skriver om Sverigedemokrater, Avpixlat eller om invandringen och Sverigedemokrater för hot när de skriver om invandringen, Afa eller det de kallar ”sjuklövern”.

Och allt detta har skett på tre veckor. Ändå har jag säkert utelämnat mycket. Detta är bara ett axplock av det som skett. Allt detta sker samtidigt som rättegångarna mot Breivik, Mangs och de islamist-svenskar som misstänks för att ha planerat ett terroristattentat mot Jyllands-Posten pågår. Dessutom har vi nyss haft en jättedebatt kring att Aftonbladet liknat Timbro, Paulina Neuding och Johan Lundberg från Axess med terroristen Breivik. Bilder cirkulerar samtidigt på både Alex Bengtsson från Expo som Breivik och på Jimmy Åkesson som Breivik. Ursäkta, men det är lite skrämmande. Speciellt med tanke på eurokrisen och läget i Grekland.

När jag hör någon säga att ”nu är det dags att ta till knytnävarna” mot någon politisk grupp tänker jag på 20-talet. Många har har prövat det förr. Se på Tyskland för 90 år sen, innan andra världskriget. Sossar bankade ner kommunister och nazister och ibland högerfolk. Kommunister och nazister slog ner varandra och alla andra. Alla hatade alla. Och för vart slag växte hatet ännu mer, och därmed de radikala, våldsbejakande krafternas makt.

Om man studerar Hitlers s.k. ”bordssamtal” från kriget ser man att Hitler menade att nazisterna vann på vänsterns metoder att bemöta nazismen med våld, censur och störningar! Glöm aldrig det.  Ingen vinner på hat och hot som politisk metod. Argument måste bemötas med argument, inte med censur, knytnävar och slag.

Att stå upp för sin egen rätt, och rättigheterna för sin egen grupp, är inte så svårt, det kan de flesta. Men att stå upp för politiska motståndares rätt är svårare; alltså för dem man inte håller med alls, eller som man anser har väldigt felaktiga ideer. Då måste man kunna se att demokratin och möjligheten till dialog har ett värde i sig och måste skyddas och värnas om.

Din demokratiska förmåga mäts inte genom att se hur mycket du håller med de som tycker som du själv, utan om du skyddar och värnar om andras rätt att få säga vad de vill, till och med om du hatar deras åsikt. Och ditt demokratiska sinnelag visar sig i om du reagerar mot dödshot, som det mot Sverigedemokraterna igår. En sak är säker. Den som tryckte på gillaknappen till Kartellens inlägg har mycket kvar att lära om demokrati.

OM FÖRFATTAREN

Torbjörn Jerlerup, liberal och antirasistisk debattör. Skribent på Frihetssmedjan.

2 tankar om “Artikel på Newsmill om politiska hot och om hat

  1. Reblogged this on peterdahlin and commented:
    Torbjörn Jerlerup, liberal och antirasistisk debattör, sammanfattar de senaste veckornas hot och våld p.g.a. politiska åsikter.

    Att ta till våld tjänar inget till! Våld föder våld, och har inget att göra i dagens Sverige.

    The pen is mightier than the sword. Det hade varit trevligt om fler kunde inse det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s