Kommunism, nazism och Stalins syn på proletariatets diktatur.

När jag hör någon prata om kommunismen försöker jag alltid ta reda på om personen jag pratar med förstår varför så många ogillar begreppet kommunism. Att läsa om de brott som begicks i kommunismens namn i t.ex Sovjet och Kina och Kambodja är vidrigt. Dessa brott motiverades med klassisk kommunistisk retorik och symbolen för förtrycket var hammaren och skäran. Många reagerar mot kommunism och nazism som om de var samma sak. Om man saknar förståelse för att det är så, så har man empatiproblem.

Men inser man att begreppet kommunism idag är problematiskt, och förstår varför många ser kommunism som lika vidrigt som nazism, så finns det ett visst hopp. Då kan jag samtala med personen.

Det har funnits folk under 1900-talet som kallade sig kommunister och som även jag har som förebild. De Sociademokratiska antinazisterna Ture Nerman, Zeth Höglund och humanist-kommunisten Carl Lindhagen var folk som kände Lenin och som hela livet var positiva till kommunism. Men de var också konsekvent mot Stalins och Maos kommunism samtidigt som de var antinazister och antikolonialister.

De insåg det problematiska i begreppet kommunism. De ansåg i och för sig att Lenin hade utvecklat Sovjet i en annan riktning om han inte dött 1924. Det håller inte jag med om. Men det viktiga är att de faktiskt i praktiken tog ställning mot allt det problematisa i kommunismen och insåg det problematiska med begreppet kommunism och undvek under 30-talet och 40-talet SKP, det svenska sovjettrogna kommunistpartiet.

Jag vet dessutom att kommunisterna var fiendebild nummer ett för nazisterna och många som hade en nyanserad syn på kommunism strök med vid förföljelsen av dem.

Själv har jag alltid förbryllats av att folk har kunnat läsa kommunisters definitioner av proletariatets diktatur utan att må illa. När jag var på ett antikvariat nyligen öppnade jag en bok med Stalins skrifter på svenska och på det första uppslaget jag tittade såg jag detta.

Sen bläddrade jag igenom resten av boken och allt var i samma stil.Sen bläddrade jag igenom resten av boken och allt var i samma stil. Här är uppslaget som citatet hämtats från.

Man kan googla lite och hitta massor av liknande citat. Här är ett på engelska.

Hur kunde det komma sig att folk läste sådant utan att fundera över vilka konsekvenserna skulle bli för de som inte definierade proletariatet som ledarskapet gjorde det…

Hur kan man läsa Lenin och Stalin och de andra och inte se det problematiska med deras syn på ”proletariatets diktatur”?

Kommunister som är självmedvetna om problemen i ordet kommunist kan jag prata med. Men folk utan självinsikt som säger att ”Sovjet och Kina inte hade nån äkta kommunism” kan jag helt enkelt inte med. Jag behandlar jag denna icke-självkritiska kommunism idag som jag skulle behandla en reformerad nazism, om en sån skulle skapas, som skulle påstå att ”det Hitler och nazisterna gjorde i Tyskland var ingen äkta nazism”.

*****************

Hämtad från min Liberologiblogg och min nya dagbok: http://liberologi.wordpress.com/2012/05/19/en-sorts-dagbok/

4 tankar om “Kommunism, nazism och Stalins syn på proletariatets diktatur.

 1. Det är viktigt att söka i källorna. Även om båda ismerna åstadkommit förfärliga saker vill jag ändå peka ut att nazismen gjorde i det fullkomlig samklang med sin teori, medan kommunismen hade sämre korrelation mellan vad som sades från talarstolarna och vad som blev verklighet. Därför finns det de som fortfarande förfäktar begreppet, men jag tror nog att både barn och badvatten försvunnit för begreppet och att vi ändå behöver en vision som är frigjord från gamla ismer.

 2. Att hävda att kommunism och nazism är lika onda företeelser hjälper ofrivillgt nazipropagandan.

  1.Kommunism var ett teoretiskt system för att utjämna enorma orättvisor som rådde sedan civilisationens början.Meningen var att ”proletariatet” eller de mest förtryckta, var lämpligaste att genomföra utjämningen, med sin personliga erfarenhet av orättvisors skadeverkningar
  Ingen kan med god samvete påstå att strävan att utjämna orättvisor är ond.
  Kommunismen som ren politisk teori har aldrig heller betecknats som brottslig doktrin i någon internationell domstol .

  2.Nazismen var ett teoretiskt system som gav individer falskt klassifikation som övermänsklig ”ras”- den germanska,med oinskränkt rätt att härska, exploatera och massmörda underlägsna ”raser” – i princip alla icke germaner. d.v.s. etnisk rensnnig
  Ingen kan med gott samvete påstå att doctrinen om rätt, att härska över , exploatera och massmörda mänskor med motiveringen att de är ”inte som vi ,rätt ras” eller ”etnicitet”- är oerhört kriminell
  Nazismens teori, doktrin och väsen rubricerades därför som BROTT MOT MÄNSKLIGHETEN av samtliga länder i Nurembergs rättegången och i tusentals domstolar världen över.

  3. Det är också enorm skillnad på hur systemen tillämpades av ledarna- Stalin, Mao , Ho Chi Min och andra kommunistledarna utnyttajde i första hand definitionen ”proletariatets diktatur” för att bibehålla enpartisystem och göra upp med mijontals av sina POLITISKA fiender som hotade maktställningen INOM respektive land .

  Även Hitler infört ”nazismens diktatur” avskaffat samtliga politiska partier, mördat samtliga poltiska fiender, infört ”nazistiskt rättsväsen” men DESSUTOM , vilket skilde honom fr kommunistledarna , verkställde nazismens högsta väsen och mål – exploaterade ihjäl och utplånade ” rassmässigt underlägsna” -Judar, Slaver, icke arier, sam stater UTANFÖR sitt land genom att föra FÖRINTELSEKRIG- VERNICHTUNGSKRIEG i princip mot hela världen- Europa, Soviet USA, Afrika och Asien.

  Kommunistledarna kapade, förvrängde och utnyttjade en utopisk teori som falsk skylt för sina maktsyften. Förtrycket och orättvisorna kvarstod och miljoner inhemska politiska och klassmotståndare mördades som ”partiets fiender” då de var potentiellt farliga för maktens elit inom resp. land

  Nazisterna följde sin brottsliga teori och kriminella doktrin till punkt och pricka och miljoner offer som ej på minsta sätt hotade eller hade beröring med Hitlers makt och nazismen i Tyskland , inte hade minsta tanke på att bekämpa nazismen, mördades över hela världen.endast p.g.a. att de EXISTERADE.

  Faktum är att kommunistisk teori kapades och uttnytjades helt TVÄRTEMOT sitt syfte, medan nazismens verkställdes helt ENLIGT sitt syfte.
  En annan avgörande skillnad är att kommunistländernas befolkning var alltid i det tysta i enorm majoritet EMOT den förda falska kommunistpolitiken och i opposition mot sina diktaturledarna.
  80 miljoner tyskar stödde praktiskt taget enhälligt kriminell nazistiskt slakt av andra folk, ansåg sig var stolta över att vara ÖVERMÄNNISKOR med oinskränkt rätt att utplåna andra, oppositionella var endast några hundratal

  Det är altså MILSVID skillnad på moralen, samvetet och mentaliteten mellan befolkningar uppväxta och uppfostrade under falskt kommuniststyre versus äkta nazistiskt.

  De första, stora majoriteten förblev plågade, goda människor, som ofta med stor risk hjälpte regimens motståndare och varandra i umbäranden.

  De andra, tyskarna, så gott som samtliga deltog i och verkställde med glädje och stolthet de mest bestialiska brotten, samt arbetade in i det sista i krigsindustrin för att bygga sin PERSONLIGA germanska storhet på högar av lik och floder av blod.
  Nazismens motståndare efter ett par kupper, angavs bilxtsnabbt och med skadeglädje av sin närmaste omgivning- ingen av de 80 000 000 miljoner tyskarna ville hjälpa dem.
  Falskt kommuniststyre resulterar inte i ens tillnärmelsevis lika vidriga monster som nazistiskt uppfostrad och präglad befolkning

  Det är farligt att hävda att kommunismens TEORI som i sjläva verket var utopisk, och utan minsta möjligheten att förverkligas-var lika brottslig och bar skulden till brotten i kommunistländer,samt hävda att kommunism och nazism är som doktriner lika onda företeelser.
  Det spelar endast helt nazisterna i händerna , hjälper de dölja sina avsikter och avleder uppmärksamheten fr. allt brottsliga i NAZISMENS TEORI.

  Nazister och naziinfluerade för att dölja den öerhörda bestialiteten i deras partidoktrin där ”rätt etnicitetet ” berättigar och urskuldar oerhörda brott och övergerepp påstar därför att kommunsmens som TEORI -är farligare än nazismen p.g.a. antalet offer
  I sjäva verker är kommunistsik TEORI utopisk, utan minsta chnas att förverkligas och utan varken mord , politisk förföljelse och förtryck i sina föresatser. Partiets fiender ska
  endast uppfostras och ombildas till anhängare.
  Nazismens TEORI är tusenfallts farligare, omänskling och kriminell men pragmatisk och lätt att verkställas p.g.a. allt mera spridd människohat, som ej möter någon rejäl politisk motstånd i dagens demokratier.

  Man kan även läsa vittnesmål hos de, som levt både under kommunistiskt sedan nazistiskt (under kriget) och sedan åter kommunistiskt styre.
  Det framgår sammstämmigt att under nazisterna var man oftast a priori
  dödsdömd varje sekund av sitt liv, medan livet under kommunsimen var tämligen normalt, under försiktghet och med systemets miserabla levnadsnivå, med mycket ofta väl fungerande hjälpsamt privat socialt nätverk

  Svenska kommunisters avhopp fr. den staliniska modellen, beror på, att de blev med sin politiska intuition tidigt varse om att Stalin påbörjade utplåningen av gamla ofta idealistiska bolsjeviker som tillhörde Lenins socialdemokratiska parti innan den ändrade namnet till bolsjeviker, dels att diktatorn deklarerade att socialdemokrater är värre politiska fiender än fascister och skall likvideras omgående.Detta var schockerande skillnad mot politisk tradition i Sverige, där kommunister och socialdemokrater aldrig kunde tänka sig gå så långt i sin politiska kamp.

  .

 3. Jag håller inte med. Man kan om man vill leta i grundtankarna för Sovjets och Mao-kinas syn på kommunism och hittar där problemet. Tex dessa två.

  Problemet ligger i att individen är av underordnad betydelse och kollektivet överbetonas. Överallt där det görs leder det till att man trampar på individen.

  Problemet är att ”de som styr” ska införa proletariatets diktatur men och fastställer en norm för vad som är ”borgerligt”. Detta ska sen motarbetas. Individer som är borgerliga motarbetas givetvis då.

  Stalin och lenin-kommunismen hade som syfte att UTROTA borgerlighet och man kan säga att de följde sitt syfte också och UTROTADE så gott de kunde. Jag har slutat skilja mellan utrotningar. En utrotning är en utrotning och jag vägrar dela in utrotningar i mildare eller allvarligare…

  Ture Nerman och Zeth Höglund såg problemen och valde att kalla sig leninister och kommunister och ville skapa nån form av kommunism fri från problmen. Då vinner man min respekt.

 4. Internationell domstol, typ FN eller rättare sagt de allierade när dom skulle klassificera vad som var brott?

  Sovjet Unionen beslutade och klassificerade om vad som var brott och inte, detta i samråd med England och USA under och direkt efter WWII.

  Tillika sitter Ryssland med i FN med veto rätt och i dagens Ryssland får man inte tala negativt om Stalin eller Lenin, vilket då torde betyda att dom inte var banditer och ideologin inte var brottslig… eller?

  Andra vanliga kommentarer liknar denna ”Att hävda att kommunism och nazism är lika onda företeelser hjälper ofrivilligt nazipropagandan”, Argumentum ad baculum/Hitlerum om du jämför nazism och kommunism så hjälper du Nazister eller är Nazist… klassisk kommunistretorik från 30-talet, alla är fascister som är emot kommunismen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s