ABC om svensk arvsrätt och sharia, för folk med fobi för islam

Okunskap sprider fördomar. Okunskap om arvsrätt för utländska medborgare gör att många tycker det är egendomligt att utländsk lag, dvs shariainspirerad lag från arabiska länder, kan gälla i Sverige i vissafall. Det är inget egendomligare än att tysk lag och amerikansk också kan gälla vid arv.

Det har varit en hetsig dag på twitter. Det började med att Katarina Janouch och Dilsa Demirbag Sten upptäckte att den muslimska debattören Cherin Awad skrev att hon studerar sharia och muslimsk rätt.

Janouch påstod då indignerat att ”Cherin Awad försvarar sharia”, och att det är skandal att man studerar muslimsk rätt på universitetet.

 

Det gjorde att en del debattörer gick i taket, Dilsa Demirbag Sten skrev t.o.m att sharia är ”satan”.

Frågan är då varför man har behov av att studera muslimsk rätt på universitet. Varför gör man det? Jag kan nämna ett exempel. Arvsrätt.

Efter en stunds debatterande framgick det att okunskapen är stor om hur arvsrätt fungerar och att det är det som gjort att debattörerna reagerat så häftigt mot att Cherin Awad sa att hon studerar sharia och arvsrätt.

Då en utländsk medborgare avlider ska utländsk lag gälla vid arv. Så är reglerna i nästan alla länder på jorden. Så även Sverige. 

Fakta

Skatteverket skriver:

Var den avlidne medborgare i ett utomnordiskt land tillämpas den arvsrätt som gällde för honom i hans hemland (1 kap. 1 § IDL). Även för utomnordiska medborgare gäller särskilda regler för testamente och arvsavtal (1 kap. 3–7 §§ IDL). Allmänna arvsfondens rätt i vissa fall regleras i 1 kap. 11 § samma lag

Lagen kan läsas här. I all sin korthet går det ut på att svensk lag ska tillämpas då svensk avlider i Spanien. Saudiarabisk och Egryptisk då nån avlider i Sverige som är medborgare i de länderna. Tysk och amerikansk lag om nån avlider från de länderna.

På universiteten studerar man ofta arvsrätt och utländsk lag. Som ni kan ana blir det ofta tvister kring hur man tolkar lagen. Det blir inte lättare då nästan varje land lag har en bestämmelse att utländsk lag bara gäller i det egna landet om den inte FUNDAMENTALT bryter mot det egna landets bestämmelser och lagar.

Så även i Sverige. De som studerar sharia, och arabiska länders lagstiftning som inspirerats av sharia, studerar också frågan om gränsdragning, var gränsen ska gå mellan utländsk lag och det egna landets rättstradition.

Sayed menar att de delar av den egyptiska arvsrätten som klart strider mot den svenska rättskänslan och ordre public inte skall tillämpas.

Även vid äktenskap med, eller mellan utländsk medborgare, behövs kunskap om olika länders lagar, för i vissa fall gäller även utländsk lag här.

Summa summarum

Att därför en person studerar sharia och arvsrätt och hur man tolkarsharia vid arvstvister här i Sverige, betyder inte ett smack mer än att man följer svensk lag. För svensk lag anger att man måste ta hänsyn till utländsk lag gäller vid arvsfrågorr!

Sen är begreppet sharia mer vittomfattande än så. Sharia kan betyda även församlingsråd och liknande, men det är en annan femma.

Ibland chockeras man över hur lätt fördomar och hat kan spridas genom okunskap om basala saker, t.ex.svensk arvsrätt.

PS

Undertecknad är absolut inte jurist. Det är pinsamt att en icke-jurist ska vara den som påpekar att folk inte vet hur svensk arvsrätt ser ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s