Ett författarförbund som är mot anonymitet och pseudonymer?

Öppet brev till Ingmar Karlsson angående det som skedde på Författarförbundet.

Min fråga är kort och gott till författarförbundet och dess styrelse om man debatterade verkligen bloggaren Anna Ekströms eventuella anonymitet på förbundets möte? Diskuterades denna anonymitet som ett problem? Bidrog Ingmar Karlssons önskan att få veta vem som är bloggaren Anna Ekström till att han invaldes i styrelsen?

Man kan tycka vad man vill om en författare, debattör eller journalist som är anonym. Men så länge inget lagbrott begås har man den rätten. Den är en av de mest fundamentala rättigheterna i vårt samhälle.

Att en diskussion kring en bloggares anonymitet förekommit på Författarförbundets årsmöte är i sig ganska skrämmande. Att tydligen många var MOT denna anonymitet är skrämmande.

Detta skrev jag till Ingmar Karlsson idag med anledning av Torbjörn Elenskys statusuppdatering.

Författarförbundet och dess internationella samarbetsorgan har alltid hårt slagits för rätten att vara anonym som författare eller debattör: ”rätten att yttra sig anonymt”. Rätten till att skriva under pseudonym, som det brukar kallas.

Man kan tycka vad man vill om sakfrågan, om det Anna skrev, men det är ganska oerhört om det förekom debatt i författarförbundet kring denna fråga och om ditt ställningstagande mot Annas anonymitet bidragit till att göra så du blev invald.

Det måste jag säga. Jag hoppar till ordentligt när jag läser din beskrivning och Torbjörns beskrivning.

Författarförbundets rekommendation i tidigare sådana fall som det du anser du varit med om, har varit att man polisanmäler författaren eller debattören, inte efterforskar eventuell pseudonym (om det är det, dvs). Som förbund har man slagits hårt för rätten att vara anonym, tills det att RIKTIGT brott bevisats.

Jag vill alltså veta i vilken mån din kritik mot Annas anonymitet bidrog till att du valdes in och om fler från författarförbundets styrelse var mot hennes anonymitet PÅ MÖTET.

Frågan om rätten till anonymitet är så helig att den inte ska ifrågasättas. Minst av allt just i Författarförbundet.

/Torbjörn Jerlerup

PS

Sen har vi det Anna eventuellt skrivit. Det är olyckligt om hon fallit i fällan att debattera polariserat i en polariserad debatt. Du beskriver sionismen i genomgående negativa termer. Nyansfritt. Tyvärr finns det de som gör samma misstag som du, men tvärtom, och antyder att det är antisemitiskt att vara kritisk till sionismen. Tyvärr… Sionismen är varken en demon eller en ängel. Men OM det var det som skedde så BEMÖT DET. Var det lagbrott så ANMÄL DET. Samma bör Anna göra, om hon anser att du uttryckt dig antisemitiskt ska hon BEVISA det, och anmäla DIG till polisen!

Annonser

8 thoughts on “Ett författarförbund som är mot anonymitet och pseudonymer?

 1. Poängen är att INGMAR anser att hon är ”anonym” och ifrågasätter det. Det är det jag bemöter med rätten till anonymitet. Samma gör Elensky.

 2. Skall han inte först bevisa att han har rätt i sin påstoende (Karlsson) innan man skall börja diskutera med honom eller motbevisa. Om en vaker dag Karlsson säger att andra sidan av månen är målat rött med stor text Coca-Cola på – skal man börja motbevisa honom?

 3. Poängen är ju att den IK i allmänhetens ögon har rätt så länge inte Anna träder fram. Sen kan vi snacka moral, juridik och fan och hans moster till döddagar.

 4. – Från denna dag när palestinska aktivister ikläda i masker fick rätt att attackera på Norrmalmstorg samlade där Folkpartister och övriga – skrikande i sitt mask-anonimitet -kränkande ord ”mördare”, från denna dag struntar jag i vem ”i allmänhetens ögon har rätt”.
  dessa ”allmänhetens ögon” – har gått igenom 40 års indoktrinering av svensk media. Att förlita sig på ”allmänhetens ögon” det är samma att lita på att någon skall fördöma vajande Hamas flagor på Sergels torg.

  Karlsson har med sig ”allmänhetens ögon” pg av anti Israelisk propaganda och inte problem med Annas anonymitet.

 5. Alrite, då är denna debatt tämligen irrelevant då om den endast berör närmast sörjande; allmänheten göre sig icke besvär. Kan avveckla fb-gruppen till stöd för AE t.ex.

 6. Debatten – absolut irrelevant. Allmänheten har begravt för länge sedan Israels sympatisörer och en ärlig debatten.
  Gruppen på facebokk fyller sin funktion visar stöd för Anna.

 7. Ping: ”The lost art”… Eller, hur kan man starta en vettig Israeldebatt « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s