Ett författarförbund som är mot anonymitet och pseudonymer?

Posted on maj 13, 2012

8


Öppet brev till Ingmar Karlsson angående det som skedde på Författarförbundet.

Min fråga är kort och gott till författarförbundet och dess styrelse om man debatterade verkligen bloggaren Anna Ekströms eventuella anonymitet på förbundets möte? Diskuterades denna anonymitet som ett problem? Bidrog Ingmar Karlssons önskan att få veta vem som är bloggaren Anna Ekström till att han invaldes i styrelsen?

Man kan tycka vad man vill om en författare, debattör eller journalist som är anonym. Men så länge inget lagbrott begås har man den rätten. Den är en av de mest fundamentala rättigheterna i vårt samhälle.

Att en diskussion kring en bloggares anonymitet förekommit på Författarförbundets årsmöte är i sig ganska skrämmande. Att tydligen många var MOT denna anonymitet är skrämmande.

Detta skrev jag till Ingmar Karlsson idag med anledning av Torbjörn Elenskys statusuppdatering.

Författarförbundet och dess internationella samarbetsorgan har alltid hårt slagits för rätten att vara anonym som författare eller debattör: ”rätten att yttra sig anonymt”. Rätten till att skriva under pseudonym, som det brukar kallas.

Man kan tycka vad man vill om sakfrågan, om det Anna skrev, men det är ganska oerhört om det förekom debatt i författarförbundet kring denna fråga och om ditt ställningstagande mot Annas anonymitet bidragit till att göra så du blev invald.

Det måste jag säga. Jag hoppar till ordentligt när jag läser din beskrivning och Torbjörns beskrivning.

Författarförbundets rekommendation i tidigare sådana fall som det du anser du varit med om, har varit att man polisanmäler författaren eller debattören, inte efterforskar eventuell pseudonym (om det är det, dvs). Som förbund har man slagits hårt för rätten att vara anonym, tills det att RIKTIGT brott bevisats.

Jag vill alltså veta i vilken mån din kritik mot Annas anonymitet bidrog till att du valdes in och om fler från författarförbundets styrelse var mot hennes anonymitet PÅ MÖTET.

Frågan om rätten till anonymitet är så helig att den inte ska ifrågasättas. Minst av allt just i Författarförbundet.

/Torbjörn Jerlerup

PS

Sen har vi det Anna eventuellt skrivit. Det är olyckligt om hon fallit i fällan att debattera polariserat i en polariserad debatt. Du beskriver sionismen i genomgående negativa termer. Nyansfritt. Tyvärr finns det de som gör samma misstag som du, men tvärtom, och antyder att det är antisemitiskt att vara kritisk till sionismen. Tyvärr… Sionismen är varken en demon eller en ängel. Men OM det var det som skedde så BEMÖT DET. Var det lagbrott så ANMÄL DET. Samma bör Anna göra, om hon anser att du uttryckt dig antisemitiskt ska hon BEVISA det, och anmäla DIG till polisen!

Advertisements
Posted in: Uncategorized