Några ord om staten Israel.

Posted on maj 6, 2012

7


Igår skrev jag om sionismen och visade att man både kan och bör kritisera Israels ”grundningsfäder”. De som grundade Israel gjorde några stora misstag, som kombinerat med regionens antisemitiska strömningar, ledde fram till den situation vi har idag. Idag kommer fortsättningen på den artikeln. Några korta kommentarer kring vad det har för betydelse idag rent folkrättsligt.

Kommentaren är kort för betydelsen är: ingen.

Israels rätt till existens och självförsvar idag är helig, precis som Sveriges rätt eller Bhutans rätt. På vilka grunder israel byggdes är en annan historia, som man kan diskutera, men nationens rätt att finnas och försvara sig är helig. Iallafall så som världen ser ut idag med nationer och gränser.

Visst. Precis som andra nationer, t.ex. USA, så är det ju så att om man vill vinna en ökad förståelse för Israels sak bland icke antisemitiska israelkritiker bör man som israelvän studera historien och idka självkritik. Lite kritik kring hur man betedde sig under kalla kriget och kring hur USA grundats skadar aldrig. Det är väldigt viktigt att idka självkritik. Samma för israel.

Men rent folkrättsligt eller har det noll betydelse vad som eventuellt skett tidigare.

Jag är för att man ändrar gränser om det finns t.ex. nationella befrielserörelser i en nation som vill hålla ge självbesämmanderätt åt en kultur som är förtryckt (t.ex. kurderna). Men att ändra givna gränser utan sådana välgrundade skäl är galenskap.

Det är många nationer som byggdes på galen grund. Se bara på alla de afrikanska stater vars gränser kolonialmakterna definierade meden linjal på en karta. Se på de galna förflyttningar av folk och gränser som skedde efter första och andra världskriget. Gjort är gjort och den situation vi har nu måste vi leva med.

Israels existens och rätt till självförsvar är helig.

Det missar ofta folk som ogillar Israels politik. Om de inte vill att Israel ska ha starkt försvar, en stark polis och kärnvapen får de väl se till att antisemitismen i området kring israel försvinner först, att det införs demokrati och att den galna halvnazistiska sekten Hamas försvinner från regionen. Rätten till självförsvar är helig.

Men… jag kan ge Israelkritiker rätt i en sak. Man behöver inte skrika ”förintelsen” bara för att nån vill analysera och kritisera Israels grundningsfäder eller kritisera Israels historia eller vad israel gör nu.

Yttrandefriheten är viktig.

Annars blir det som när amerikanarna ropade ”kommunist” på 50-talet mot varenda person som försökte visa att de amerikanska grundningsfäderna inte var övernaturliga halvgudar, utan människor som också gjorde misstag och som, hör och häpna, till och med kunde ha människofientliga åsikter.

Samma regler ska gälla för israel som för andra länder. Precis som man får förtala USA, Sverige eller Ryssland och till och med kalla USA ”nazistiskt”, ska man givetvis får ”förtala” Israel. Precis som USA får göra får väl man bemöta detta om man inte gillar det. Det man ska sätta ner foten mot och aldrig acceptera är antisemitism och negativa generaliseringar mot judar som folk (och grupp), och israeler som folk, precis som man inte heller ska acceptera samma mot muslimer och palestinier.

För om man inte med bergväggskonsekvens skiljer mellan klar antisemitism och förtal av nation, så devalveras begreppet antisemitism och det gynnar ingen i längden.

Polariseringen i debatten om Mellanöster är nog det största hindret till fred och förståelse.

Advertisements
Posted in: Uncategorized