Några ord om staten Israel.

Igår skrev jag om sionismen och visade att man både kan och bör kritisera Israels ”grundningsfäder”. De som grundade Israel gjorde några stora misstag, som kombinerat med regionens antisemitiska strömningar, ledde fram till den situation vi har idag. Idag kommer fortsättningen på den artikeln. Några korta kommentarer kring vad det har för betydelse idag rent folkrättsligt.

Kommentaren är kort för betydelsen är: ingen.

Israels rätt till existens och självförsvar idag är helig, precis som Sveriges rätt eller Bhutans rätt. På vilka grunder israel byggdes är en annan historia, som man kan diskutera, men nationens rätt att finnas och försvara sig är helig. Iallafall så som världen ser ut idag med nationer och gränser.

Visst. Precis som andra nationer, t.ex. USA, så är det ju så att om man vill vinna en ökad förståelse för Israels sak bland icke antisemitiska israelkritiker bör man som israelvän studera historien och idka självkritik. Lite kritik kring hur man betedde sig under kalla kriget och kring hur USA grundats skadar aldrig. Det är väldigt viktigt att idka självkritik. Samma för israel.

Men rent folkrättsligt eller har det noll betydelse vad som eventuellt skett tidigare.

Jag är för att man ändrar gränser om det finns t.ex. nationella befrielserörelser i en nation som vill hålla ge självbesämmanderätt åt en kultur som är förtryckt (t.ex. kurderna). Men att ändra givna gränser utan sådana välgrundade skäl är galenskap.

Det är många nationer som byggdes på galen grund. Se bara på alla de afrikanska stater vars gränser kolonialmakterna definierade meden linjal på en karta. Se på de galna förflyttningar av folk och gränser som skedde efter första och andra världskriget. Gjort är gjort och den situation vi har nu måste vi leva med.

Israels existens och rätt till självförsvar är helig.

Det missar ofta folk som ogillar Israels politik. Om de inte vill att Israel ska ha starkt försvar, en stark polis och kärnvapen får de väl se till att antisemitismen i området kring israel försvinner först, att det införs demokrati och att den galna halvnazistiska sekten Hamas försvinner från regionen. Rätten till självförsvar är helig.

Men… jag kan ge Israelkritiker rätt i en sak. Man behöver inte skrika ”förintelsen” bara för att nån vill analysera och kritisera Israels grundningsfäder eller kritisera Israels historia eller vad israel gör nu.

Yttrandefriheten är viktig.

Annars blir det som när amerikanarna ropade ”kommunist” på 50-talet mot varenda person som försökte visa att de amerikanska grundningsfäderna inte var övernaturliga halvgudar, utan människor som också gjorde misstag och som, hör och häpna, till och med kunde ha människofientliga åsikter.

Samma regler ska gälla för israel som för andra länder. Precis som man får förtala USA, Sverige eller Ryssland och till och med kalla USA ”nazistiskt”, ska man givetvis får ”förtala” Israel. Precis som USA får göra får väl man bemöta detta om man inte gillar det. Det man ska sätta ner foten mot och aldrig acceptera är antisemitism och negativa generaliseringar mot judar som folk (och grupp), och israeler som folk, precis som man inte heller ska acceptera samma mot muslimer och palestinier.

För om man inte med bergväggskonsekvens skiljer mellan klar antisemitism och förtal av nation, så devalveras begreppet antisemitism och det gynnar ingen i längden.

Polariseringen i debatten om Mellanöster är nog det största hindret till fred och förståelse.

7 tankar om “Några ord om staten Israel.

 1. Pingback: Sionismen är varken en demon eller en ängel… « Sverige är inte världens navel!

 2. Anmärkningsvärt att Israels fiender i vårt land aldrig uttrycker någon kritik mot de banditregimer som alltid omgett Mellanösterns enda demokratiska stat.
  Börje Andersson
  ordpugilisterna.se

 3. Anmärkningsvärt att ordpugalisterna i vårt land aldrig fattat att skapande av en judisk nation på mark som vid 1900 talets början endast huserade ett fåtal procent av världens totala judiska befolkning med självklarhet innebär oerhörda problem både för dom som tränger sig in och dom som trängs undan.
  Att i det läget som svensk göra sig till domare över som som tar ställning för dom undanträngda blir en aning absurt om man dessutom definierar sig som liberal.

 4. Ett problem i konflikten mellan Israel och araberna är att araber inte vill föra några egentliga samtal med israeliska politiker. Ungefär som när du blockat mig på Twitter.
  Det är sådana som du som skapar den allt djupare polariseringen i Sverige. Du förstår säkert att det här kan sluta illa.

 5. @ Roland X. Och var får du det ifrån att ”araberna” (vilka då förresten? palestinier, syrier, libaneser, jordanier, egyptier?) inte vill föra några ”egentliga” samtal? De måste ju dock finnas något att tala om. Det kan verka ganska meningslöst att samtala med en part som hämningslöst fortsätter sin kolonisationspolitik.
  Något som det numera talas väldigt tyst om är att de fortfarande finns ca 4,6 miljoner palestinier i flyktingläger runtom i mellanöstern (inkluderande Västbanken och Gaza). Dessa lever i många fall under svåra förhållande. T ex får palestinier inte arbeta inom specifika yrken, inte resa hur de vill och får i många fall inga pass. Situationen i Jordanien är komplicerad där palestiniers rättigheter bl a är beroende av vilken flyktingvåg de kom med och varifrån de flytt. Om man betänker detta blir det ganska uppenbart att frågor om Israels ”rätt till säkerhet” bara är en liten pusselbit.

 6. @Torbjörn J. Du går lite fel i dina resonemang tycker jag. Jag kan hålla med om att vad Israels grundare skrev och tyckte för ett halvsekel sedan inte har någon omedelbar betydelse folkrättsligt idag. Staten Israels innevånare har en självklar rätt till säkerhet och hemortsrätt. Samtidigt är staten Israel en folkrättslig anomali, där man som amerikansk medborgare men av judiskt ursprung utan vidare kan bosätta sej i Israel eller, ännu värre, på ockuperad mark, medan man som palestinisk flykting lever utan nationalitet, i vissa fall hänvisad till ett område på några 100 kvadratmeter. Analogier med det gamla rasistiska Sydafrika är inte helt opåkallade.
  Västvärlden har visat ett extremt litet intresse för palestiniernas väl och ve, och gör så fortfarande. Däremot har man lagt ned avsevärda summor på att stötta inte bara israel utan också många av de korrupta och odemokratiska regimerna i närområdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s