Vad vi antirasister kan lära av kampen mot mobbning.

Posted on april 29, 2012

10


Har ni arbetat med att få mobbare att sluta mobba någon gång, tex i en skola? Eller destruktiva ungdomsgäng? Det värsta man kan göra är att isolera dem. Det man måste göra med dem är att visa att mobbaren är välkommen på lika villkor med alla andra i allt han gör, UTOM NÄR HAN MOBBAR. Man drar en knivskarp gräns mellan det mobbaren gör när hen mobbar och det hen gör i alla andra fall. Mobbaren behandlas lika i allt, utom när hen mobbar.

Debatten om Sverigedemokraterna och Avpixlat hamnar ofta ganska fel. Så jag vill skriva några ord om det här. I riksdagen ser jag att man behandlar Sverigedemokraterna på ett sätt som motverkar syftet. De beter sig som de skolor som islolerar och moobbar mobbaren för att få denne att sluta mobba.

Problemet är inte att det FINNS ett parti som heter Sverigedemokraterna och en nättidning som heter Avpixlat som säger galna saker. Problemet är att de SÄGER och GÖR galna saker. Det ögonblick Sverigedemokraterna som parti slutar att dra folk över en kam, slutar hetsa mot muslimer, romer och andra, har det samma existensberättigande som vilket annat parti som helst.

Samma med Avpixlat. Det är att de hänger ut individer och hetsar mot grupper som muslimerna, der är toleransen för personangrepp i kommentarsfält och artiklar, inte att Avpixlat finns, som är problemet.

Alla partier i riksdagen har en bakgrund som är ful, med rasbiologi, hat, diskriminering och flyktingfientlighet. Dessutom finns två partier i riksdagen som har en rent totalitär grund som liknar den Sverigedemokraterna byggde på. Kristdemokraterna byggdes av religiösa fanatiker och gamla nazister. Vänsterpartiet var en gång i tiden VPK och SKP som stött de mest horribla diktaturer.

Om vi ska börja diskriminera partier för det de gjort för länge sen så blir det inga partier kvar i riksdagen.

Samma med nyhetsförmedlare. Aftonbladet håller moralens fana högt idag men under det andra världskriget var tidningen så brun att antinazister skapade tidningen Expressen för att väga upp Aftonbladets brunhet en aning.

Det vi antirasister kan göra är att dra en knivskarp och konsekvent gräns mellan negativa generaliseringar och hat som sprids mot grupper, och övrig debatt.

Sverigedemokraternas demonisering av muslimer kan aldrig accepteras och det måste vi som ogillar det visa klart och tydligt.

Problem uppstår när man gör som Socialdemokraterna gjorde i riksdagen i veckan. Där skulle man hålla omröstning om Västsahara och Sverigedemokarterna tyckte som Socialdemokraterna. Det ledde till att Socialdemokraterna ändrade sina åsikter och bröt mot vallöften, för att inte rösta som Sd.

Det är rent destruktivt. Socialdemokraterna behandlade Sd:s åsikter om Västsahara på samma sätt som de behandlar deras åsikter om muslimer eller romer. Det är INTE att skilja mellan hat och icke hat utan att blanda ihop båda och sudda bort gränserna mellan dem.

Det är som att mobba mobbaren och tro man får denne att sluta mobba då. 

Samma med invandringspolitiken. Jag är liberal och för en stor invandring, och vill t.ex. släppa in fler ensamkommande flyktingbarn. Men jag har inga problem med att ta diskussionen med någon som vill minska eller stoppa invandringen. Det är en fullt legitim åsikt. Det är inte min åsikt och jag skulle motarbeta den politiskt, men den är legitim. Det som ALDRIG kan, eller får, godkännas eller ses som legitimt är hatet mot muslimerna som grupp som Sd (och Avpixlat) sprider.

Som sagt,  det värsta man kan göra med en som mobbar, är att isolera mobbaren. Det bästa är att stödja, prata med och samarbeta med, den som mobbar DÅ DENNE INTE MOBBAR. Då visar man en väg ut: att ”du är ok, jag respekterar dig, men inte då du mobbar”. Samma med Sverigedemokraterna och Avpixlat.

Det är de 15% av befolkningen som är positiva till Sd jag tänker på. För tänk på att som vi behandlar Sd och den politiska debatten, så kommer de som gillar Sd att reagera…

Advertisements