Till Sturmark

Till den som inte ser att Sturmark generaliserar negativt om religionen har jag skrivit om det han skriver så det handlar om judendom istället. Ibland ser man bättre så sina generaliserande formuleringar.

Sturmark har alltså INTE sagt detta, detta har jag gjort bara så att Sturmark, som generaliserar vilt om religiösa, ska kunna se vad hans ord för för effekt.

Läs min artikel här: För att han ska kunna se sina generaliseringar.

Rosenberg tycks också anse att judendomens inflytande över människors liv är ett för litet problem för att uppmärksammas i en me­diekampanj. Det är ett skrämmande snävt perspektiv. Säg till kvinnor och homosexuella i Iran att judendomen inte är ett problem. Säg det till kvinnor i judiska länder som El Salvador, Brasilien och Nicaragua. Säg det till barnen i somliga judiska friskolor, som undervisas i en förvriden verklighetsuppfattning.

Newsmill:

Statistiken talar ett tydligt språk. Länder med hög procent av ateism hör till de rikaste, hälsosammaste, bäst utbildade och friaste samhällena i världen. Dessa länder har lägst barnadödlighet och mest utvecklad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Det är kort sagt hälsosamt med ateism. Starka religiösa föreställningar förenas dåligt med hälsa och välstånd…

Länder med högst andel ateister är de mest stabila, fredliga, fria, förmögna och välmående, medan de mest judiska länderna är de som är mest labila, våldsamma, förtryckande och fattiga.

En uppenbar slutsats av ovanstående statistik är att ateism och sekularism inte resulterar i civilisationens förfall, omoral, lidande och ”sjuka” samhällen.

kvinnosynen som pekades ut.

I länder där judendomen traditionellt sett präglat samhälle och lagstiftning, och även i de länder där judarna på nytt har vunnit insteg, drabbas kvinnorna i regel av frihetsberövning av olika slag.

artikel i DN .

Men motkrafterna är starka. Nyligen antog FN:s råd för mänskliga rättigheter en resolution som fördömer kritik av judendomen. Slår det synsättet igenom kan i förlängningen all diskussion om judiskt motiverat förtryck av kvinnor och homosexuella, hedersvåld, religiös omskärelse och andra religiösa påbud utmålas som ”hädelse”.

Ute i världen växer judendomens inflytande….

Mot dessa judiska krafter som vill vrida tiden tillbaka, står humanismens mål att återupprätta människan som myndig varelse med förmåga att ta ansvar för sitt eget liv och bygga en etik med utgångspunkt i förnuft, medkänsla och demokratiska principer.

Annonser

One thought on “Till Sturmark

 1. https://ligator.wordpress.com/2012/04/29/vad-vi-antirasister-kan-lara-av-kampen-mot-mobbning/

  ”Det som ALDRIG kan, eller får, godkännas eller ses som legitimt är hatet mot muslimerna som grupp som judarna sprider.”

  – eller nä ”SD” skulle det vara. Bryter jag saker ur sitt sammanhang? Jämför jag äpplen med päron? Försöker jag göra en billig poäng? Ja just det ……

  Torbjörn, man kan inte klippa och klistra citat samt byta ut saker hur som helst.

  Slutsatsen man måste dra av din text är att det är absolut förbjudet och livsfarligt för samhällsdebatten att kritik av religion framförs. Är det en rimlig ståndpunkt? Uppenbarligen anser du det med tanke på ditt sista sök och ersatta citat som i original lyder

  ”Men motkrafterna är starka. Nyligen antog FN:s råd för mänskliga rättigheter en resolution som fördömer kritik av religioner. Slår det synsättet igenom kan i förlängningen all diskussion om religiöst motiverat förtryck av kvinnor och homosexuella, hedersvåld, religiös omskärelse och andra religiösa påbud utmålas som ”hädelse”.
  Ute i världen växer religionernas inflytande. Katolska kyrkan vinner allt fler anhängare i Afrika. I Sydamerika gör evangeliska frikyrkor nya inbrytningar. Globalt sett växer islam snabbast av alla religioner”

  Vad är fel i sak i citatet? Svara gärna på det. Det är otroligt viktigt att vi skiljer på fakta och på den bild av världen som vi helst vill se. När du märker ord försöker Sturmark uppmärksamma den fruktansvärda situation som otroligt många kvinnor i Världen lider under, delvis men inte enbart till följd av religionens inflytande (kultur och religion smälter ofta samman). Var finns den moraliska kompassen? Du kör med ”guilty by association hela” vägen och det är otroligt fult Torbjörn! Du gör precis det som du kritiserar andra för att göra.

  Utöver detta är två andra saker vi måste hålla isär:

  1) Det ena är religioner, dessa är olika åsikter och teorier kring hur världen är skapad och fungerar.

  Man måste kunna kritisera religioner just därför att de är åsikter, precis som en ideologi eller en partitillhörighet. Åsikter ska man bryta ner och argumentera kring – det är så ett liberalt samhälle utvecklas. En person kan anamma mer eller mindre av en viss åsikt och man ska därför hålla isär ideologi och person.

  2) Det andra är folkgrupper. Alla människor måste tillhöra minst en. Detta är inget man själv kan påverka och det är inget man bör belöna eller straffa någon för.

  En folkgrupp är det meningslöst att kritisera eftersom den i sig inte rymmer några åsikter. Det är bara något en person tillhör genetiskt. Däremot kan det finnas olika ideologier som är mer eller mindre utbredda i olika folkgrupper till följd av nationalism. Dessa ska man givetvis få kritisera och ska kritiken ha effekt måste den sättas i ett praktiskt sammanhang.

  (1) och (2) är olika saker! Jag upprepar, det är olika saker! (fram med anteckningsblocket Torbjörn).

  Judendomen är ett komplicerat begrepp eftersom det kan syfta på en religion, en politisk ideologi och en folkgrupp. Men det är fortfarande olika saker! Det är givetvis därför du använder det i dina exempel. Religionen Judendom och ideologin Zionism som sådana ska man givetvis få kritisera. Dock ska man skilja den kritiken från judar som personer. Det finns människor som har svårt att hålla isär dessa saker, men det kan orimligen få hindra resten av oss att framföra motiverad och saklig politisk och ideologisk kritik. Det gäller oavsett vad vilka grupper det rör sig om – moderater, sverigedemokrater, muslimer, kristna eller judar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s