Om fördomar

För många år sen, troligen då jag var i Norge 1994, läste jag berättelsen om den norska motståndskämpen, som slogs mot nazismen, och som samtidigt under och efter kriget var emot den tyskfientlighet som spred sig i Norge. Han var en av få som stod upp mot behandlingen av ”tyskeungarna”. Tyskeungar kallades barnen till tyska soldater och norska kvinnor. De mobbades nåt enormt av vuxna och barn efter kriget, även om mamman våldtagits.

Den här motståndskämpen vägrade generalisera negativt om de som hade det strukturella överläget, lika väl som han försvarade de som var i strukturellt underläge.

En sann förebild…

Många undrar varför jag mest pratar om islamofobin. Svaret är enkelt: det är islamofobin jag stöter på mest omkring mig i vardagen, på internet och i media. Antisemitism, homofobi och liknande ser jag mindre av, men när jag ser det reagerar jag alltid… eller försöker iallafall.

Konsekvens är viktigt. hat sprider sig ganska snabbt.

Alla former av negativa generaliseringar KAN leda till tragedier…

Ibland påstås det att den grupp som är i underläge kan få lov att generalisera om de ”strukturer” som gör att denne är i underläge. Därför motiveras tex negativa generaliseringar om ”svennar”, ”vita” och ”män”. En del debattörer menar, på samma sätt, att man i Malmö bör fokusera på ”muslimers” antisemitism, av just den anledningen. Muslimerna är många, radikala islamister anses finnas många av, och judarna är få.

Argumentet är farligt. Se på ”tyskeungarna” i Norge. De fick lida för acceptansen under och efter kriget för negativa generaliseringar mot tyskarna. Se på mellanöstern där både palestinier som generaliserar om judar och israeler som generaiserar om ”palestinier” och judar motiverar det på samma sätt. Se på Venezuela där både Farc och regeringen motiverar övergrepp med ”underläge”… Se på den radikala rörelse runt Nation of Islam i USA som möter rasism mot ”afroamerikaner” genom rasism mot ”vita”… I extrema fall till och med våld från individer mot vita.

Negativa generaliseringar mot folk och kulturer bör man vara försiktig med.

Lästips: Guillou i AB om Sd och Camilla rågfors om ”vuxendemokraterna

En tanke på “Om fördomar

 1. Aldrig att något samhälle blir av m. negativa generaliseringar. De fyller flera pragmatiska funktioner i kampen om resurser och överlevnad och verkar vara genetiskt inprogrammerade begränsnigar som ärketyper hoss vissa individer som lyckas bäst i tävlan om överlevnad.,
  Vissa forskare anser att t.e.x. homofobier, o.s.v. är nedärvda neurologiska egenskaper- psykopatier, som skyddar vissa individers psyken fr. självrannsakan, självkritik, klarsynen på egna brister, blockerar all empati o.s.v. som annars kunde hindra s.k. ledarämnen, alfa hannar och honor , att hänslynslöst kräva , gå över lik och ta makten över tre viktigaste maktstrukturer -makten (politiken), resurserna- (finanssektorn), , våldstillämpningen (rättsssektorn)
  Allt detta ingår som fundament för kampen om de tre grundläggande maktstrukturer under hela den mänskliga historien i samtliga politiska system, och samhällskick..

  De två ( av tusentals) praktiska tillämpningar av negativa generaliseringar är:

  1.Projektion av egna brister, fördomar, känslan av egen låg intellekt, inskränkhet m.m. på minoritetsgrupper, individer som ej ingår i etablerade klankretsar, lägre samhällsklasser och andra, som är ej i stånd att försvara sig och hävda sin rätt,

  Denna projektion ger stora överlevnadsfördelar- genom att beskylla andra för sina negativa inre egenskaper, utnämner man sig själv som otadlig och allvetande domare over
  de befläckade (av alfa-psykopaternas tankar) stigmatiserade undermänniskor-(undersåtar)
  Man är därmed predestinerad till all ohöljt makt -något annat är otänkbart för upphöjda över all rättvisa alfa-psykopater.

  2.Genom att sälja dessa projektioner som tankegods till de breda, tanklösa, ofta missnöjda med sin sits grupper, s.k. valboskap, oftast infödda (d.v.s. med hallucinatorisk känsla att äga mystisk ”födslorättslig” makt över de betydelselösa, få eller svaga som ”ej som oss”.) och skapa massrörelser och intensiv hjärntvätt-,lyfts alfa-psykopater in i maktorgan, tar över resurserna, och samtliga lukrativa positioner i de viktigaste 3 maktrukturerna

  Man kan ge tusentals exempel på historiska och moderna maktklaner och grupperingar som besitter enorm makt och styr människors levnadsvillkor, samtidigt som deras personliga egenskaper brist på utbildning och allmänbildning, vid närmare granskning kvalificerar dessa individer till gruppen lägre okvalificerad arbetskraft.med grovt tillyxad nervsystem

  Bra test på nedärvda neurologiska skador med grav homofobi och nedärvda negativa generaliseringar som följd är att i ett sällskap säga högt:

  Allt j-la elände, klimatföträndring, arbetslöshet bostadsbrist,beror på judar och cyklister.

  i hundra fall av hundra är responsen- Varför cyklister?

  Testa annan variant:
  Allt j-la elände, klimatföträndring, arbetslöshet bostadsbrist, beror på österrikare ell. (engelsmän, spanjorer italenare ) och cyklister.

  I hundra fall av hundra är responsen- Varför österrikare (engelsmän, spanjorer italenare )?

  Testad tusentals gånger- alltid samma reaktion trots att antalet judar här hemma är ynka 14 tusen på drygt 9 milljoner invånare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s