Om fördomar

Posted on april 22, 2012

1


För många år sen, troligen då jag var i Norge 1994, läste jag berättelsen om den norska motståndskämpen, som slogs mot nazismen, och som samtidigt under och efter kriget var emot den tyskfientlighet som spred sig i Norge. Han var en av få som stod upp mot behandlingen av ”tyskeungarna”. Tyskeungar kallades barnen till tyska soldater och norska kvinnor. De mobbades nåt enormt av vuxna och barn efter kriget, även om mamman våldtagits.

Den här motståndskämpen vägrade generalisera negativt om de som hade det strukturella överläget, lika väl som han försvarade de som var i strukturellt underläge.

En sann förebild…

Många undrar varför jag mest pratar om islamofobin. Svaret är enkelt: det är islamofobin jag stöter på mest omkring mig i vardagen, på internet och i media. Antisemitism, homofobi och liknande ser jag mindre av, men när jag ser det reagerar jag alltid… eller försöker iallafall.

Konsekvens är viktigt. hat sprider sig ganska snabbt.

Alla former av negativa generaliseringar KAN leda till tragedier…

Ibland påstås det att den grupp som är i underläge kan få lov att generalisera om de ”strukturer” som gör att denne är i underläge. Därför motiveras tex negativa generaliseringar om ”svennar”, ”vita” och ”män”. En del debattörer menar, på samma sätt, att man i Malmö bör fokusera på ”muslimers” antisemitism, av just den anledningen. Muslimerna är många, radikala islamister anses finnas många av, och judarna är få.

Argumentet är farligt. Se på ”tyskeungarna” i Norge. De fick lida för acceptansen under och efter kriget för negativa generaliseringar mot tyskarna. Se på mellanöstern där både palestinier som generaliserar om judar och israeler som generaiserar om ”palestinier” och judar motiverar det på samma sätt. Se på Venezuela där både Farc och regeringen motiverar övergrepp med ”underläge”… Se på den radikala rörelse runt Nation of Islam i USA som möter rasism mot ”afroamerikaner” genom rasism mot ”vita”… I extrema fall till och med våld från individer mot vita.

Negativa generaliseringar mot folk och kulturer bör man vara försiktig med.

Lästips: Guillou i AB om Sd och Camilla rågfors om ”vuxendemokraterna

Advertisements
Posted in: Uncategorized