Att generalisera om palestinier är lika illa som att generalisera om judar

Jag har skrivit mycket om generaliseringar på sistone. Här kommer en till. Enligt Haaretz fick en svensk som besökte Israel fick skriva under ett papper där hon lovade att hon inte skulle delta i några ”pro palestinska” aktiviteter. 

Så här såg brevet hon fick skriva under ut:

Israel gör det sannerligen inte alltid lätt för en, att vara Israelvän.

Samtidigt ser vi hur Netanyahus talesperson Ofir Gendelman skriver ett brev som antyder att det är fel att protestera mot brott som israel begår mot mänskliga rättigheter. Suck! Dubbelsuck!

Jag trodde först dessa båda dokument var förfalskning när jag såg dem först. Ett antisemitiskt hopkok.

Ja, det sker ganska ofta. Israel gör nåt som är så galet att man först tror det är antisemitism men som det visar sig snart vara sant. Minns ni rapporterna för några år sen om att officershögskolan studerar nazitaktiken mot judarna i Warszawagettot för att lära sig hur man hanterar palestinier? Det är nog det hittills mest extrema som jag trott varit antisemitisk propaganda som visat sig vara sant. har själv pratat med en israelisk officer om den delen av utbildningen och fått höra lite detaljer från den. Officeren försvarade för övrigt det med att även USA studerar nazitaktiken.

Jag förstår israelers rädsla över Hamas, de är terrorister som slår mot oskyldiga. De är rabiata antisemiter.

Men den rädslan rättfärdigar inte Israel att dra palestinier/muslimer eller araber över en kam. Det är faktiskt lika illa att generalisera om judar som att generalisera om muslimer eller palestinier.

Israel har problem. Och det är inte konstigt att Israel har det. Det är alltid komplicerat när en stat med många religioner förklarar sig vara en ”muslimsk stat”. Det skapar problem. På samma sätt är det problematiskt med en stat som förklarar sig vara en ”judisk stat”, givetvis.

Frågan är hur länge det kommer att hålla. I vår sekulariserade tid väcks allt fler krav på att religion och politik måste skiljas åt. Förr eller senare kommer Israel också till den brytpunkten.

Kan Israel kallas en aparthaidstat? Det finns mycket debatt om det. Jag ska inte gå in på detaljer kring det nu. Många ifrågasätter om man kan säga nåt sånt om Israel eftersom araber faktiskt på pappret har lika rättigheter inne i Israel.

Jag säger att israels regering får acceptera att bli synade i sömmarna och kallade en aparthaidstat så länge de insisterar på att kalla sig en judisk stat. Titta på hur de formulerat sin lag om ”mänsklig värdighet och frihet”:

Section 1  Basic Principles

Basic human rights in Israel are based on the recognition of the value of the human being, and the sanctity of his life and his freedom, and these will be respected in the spirit of the principles of the Declaration of Independence of the State of Israel.

Section 1a  Purpose

The purpose of this Basic Law is to protect human dignity and liberty, in order to anchor in a Basic Law tile values of the State of Israel as a Jewish and democratic state.

Section 2  Preservation of life, body and dignity

There shall be no violation of the life, body or dignity of any person as such.

Problemet med att formulera lagar om mänskliga rättigheter och samtidigt säga att lagarna ska gälla för en stat med en viss religion är att sånt lätt kan användas mot dem med en annan religion.

Det är poängen med varför flera juridiska experter protesterar mot muslimska länders lagar med samma formuleringar. Att säga att man ska respektera mänskliga rättigheter inom ramarna för den muslimska religionen skapar lätt problem för de som inte har den ”rätta” religionen.

Givetvis är det lika problematiskt att en stat med många religioner kallar sig judisk, som att den kallar sig muslimsk.

Men situationen i området är inte svart och vit, den är komplicerad.

Israel har rätt att försvara sig och de sina mot den terrorism som Hamas utövar. Men israel har ingen rätt att dra alla palestinier över en kam. Hur löser man den knuten? Hur kan man isolera och stoppa Hamas utan att det drabbar alla gazabor?

Israel har all rätt att blockera Hamas och förhindra att de får vapen. Men att gå från det till att hindra Gazabor att fiska i havet och t.o.m skjuta fiskare från Gaza, bara för att en del fiskare smugglar vapen, är åt helvete fel.

Att dra alla palestinier över en kam är lika fel som att dra alla judar över en kam!

Situationen i Mellanöstern är infekterad.

Det man kan göra som utomstående betraktare är att reagera mot Hamas terrorism och deras antisemitiska program där de vill köra bort alla judar från Mellanöstern.

Dessutom kan man behandla alla lika. Man kan protestera var gång en muslim säger att ”judarna” är problemet och man kan protestera varje gång nån påstår att ”palestinierna” är problemet. Och… man kan använda lika måttstockar och bedömning när man ser på alla parter i området.

Jag stöder Israels rätt att skriva brev där en inresande får förbinda sig att inte ha kontakt med ex. Hamas. Det är korrekt och bra. Men jag kan aldrig stöda en politik där man drar alla palestinier över en kam. Jag stöder israels krav att alla omgivande stater måste erkänna israels existens, judars rätt att bo på området, men sekularierad som jag är kan jag aldrig acceptera Israels krav att bli erkänt som en judisk stat.

Jag anser att hela områdets nationer är barbariska som skriver in religion i konstitutionen. För helskotta, stater byggda kring en religion är medeltida konstruktioner för mig!

Konsekvens betyder… att man är konsekvent! Antisemitism och anti-arabism är två sidor av samma hatiska mynt!

PS

Läs mina åsikter om Hamas här!

Annonser

4 thoughts on “Att generalisera om palestinier är lika illa som att generalisera om judar

 1. Förutom ”multikulti” ämnen samt politiskt korrekta likaså.
  När skall du ta upp hur Svenska pensionärer har det, barn som far illa och slussas runt i social systemet mm.?

  Kan du bara skriva om samma saker hela tiden?
  Du kallar dig ju oberoende liberal men är ju tvärtom då du verkar ha en väldigt cementerad repertoar.

 2. Jag håller med dig om att man inte ska generalisera över någon folkgrupp, varken judar eller andra folk, inklusive palestinierna. Men jag tror du fått en sak om bakfoten, Torbjörn. Israel har inte judendomen som statsreligion. Det är inte vad the Basic Law står för. Religionsfrihet råder för alla dess medborgare. Israel är inte en teokratisk stat. Det är en judisk stat i bemärkelsen för det judiska folket, med lika rättigheter för dess medborgare. Behöver jag förklara för dig varför det är nödvändigt med en judisk stat, mot bakgrund av Förintelsen och 2000 års förföljelser? Fördrivning från arabvärlden?
  Dessutom kan du inte jämföra den virulenta och direkt mordiska antisemitism som beklagligtvis råder i arabvärlden – inklusive på de palestinska områdena, tyvärr också torgfört i av palestinska myndighetens media, imamer, skolor m.m. – med fördomar mot palestinier eller araber i Israel, även om det är ett otrevligt fenomen, som ska bekämpas!

 3. För övrigt får du gärna påtala för mig var någonstans det står i Basic Law att judendomen är landets statsreligion. Jag måste ha missat det!

 4. Dina resonemang om att Israel får finna sig i att bli ifrågasatt som apartheidstat om Israel kallar sig judiskt leder till intressanta slutsatser.
  23 länder i världen kallar sig arabiska (inkl Pal.myndigheten) – är de därmed apartheidstater? 55 länder kallar sig muslimska? Är de apartheidstater?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s