Generaliseringar fördummar

Problemet med negativa generaliseringar om folk förstår man om man ser att man faktiskt skjuter bredvid målet då man generaliserar. Om man pratar om att muslimerna i Malmö är mer antisemitiska missar man att inte alla är det, att det finns aktivister som jobbar MOT antisemitismen i Malmö som är muslimer, och att de som driver på antisemitismen är extremisterna. Dessutom är det ganska många i de muslimska kretsarna i Malmö som tiger då folk i deras krets är vardagsantisemiter och generaliserar negativt om, och gnäller om ”judarna”.

Men inte alla är det. Jag ska berätta en anekdot…

Tyskar kom till Höganäs. Civilklädda tyskar. Mitt under kriget. En del reagerade på att tyskar kom dit i min släkt. En sa: ”Vi vill inte ha tyskar här eftersom tyskarna är krigshetsare och nazister”…

Ser ni den negativa generaliseringen? Ser ni också vilket fel min släkting begick?

Problemet med generaliseringar är att de skjuter bredvid målet.

Familjen Taikon fick känna av generaliseringarna mot romer. Alla drogs över en kam, även de som jobbade för att bli av med utanförskapet som romerna befann sig i. Generaliseringar om att finnar är opålitliga florerade på 60-talet. Finnarna var den tidens ”muslimer” och det generaliserades hej vilt om dem. Många företagare gick miste om värdefulla medarbetare för att de valde bort finska arbetssökande i tron att alla var opålitliga. Även de som var pålitligheten själv!

Har du funderat på vad min mormorsfar gjorde fel? Fundera lite till…

Har ni hört talas om den tyska kollektivskulden? Efter kriget var det en del som sa attt allatyskar, även ofödda, bär en kollektiv skuld för förintelsen… den drabbade även de som kämpat mot nazismen och räddat judan undan förintelsen. Det är dilemmat med att generalisera negativt om ett folk.

Det finns ett mellanting i debatten. Man kan både prata öppet om problemen som finns, och undvika svepande fördomsfulla generaliseringar!

Angående min släkting: tyskarna som kom till Höganäs var judiska pacifister och Socialdemokrater. Flyktingar undan Hitler.

Annonser

One thought on “Generaliseringar fördummar

 1. Har du någon berättelse om vänsterextremismen i Sverige.
  Hur den tom. sedan årtioenden finns i riksdagen samt med sina ungdomsbrigader bedriver utomparlamentariska/odemokratiska gärningar för att uppnå sina ”syften”.
  Hur en majoritet av journalister är vänstervridna och hur det påverkar mediebruset och där man mer än gärna vinklar saker eller rättare sagt bedriver åsiktsreglering?

  Kan du ta upp dessa samhälls problem i en av dina artiklar så hade det varit en frisk motpol mot vad vi brukar vara vana att läsa samt ga ge upphov till en kanske mer nyanserad och nykter debatt i dagens hårda, vinklade och i allmänhet censurerade mediaklimat.

  Med vänliga hälsningar
  Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s